Να γιατί το ελεύθερο παιχνίδι κάνει καλό!

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 13/05/2024 - 09:39

Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά λιγοστεύει ο ελεύθερος χρόνος τους και ακόμα και οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι σχεδόν όλες δομημένες: ξένες γλώσσες, αθλητικές προπονήσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια μοιάζουν να καταλαμβάνουν και το τελευταίο διαθέσιμο λεπτό τα απογεύματα, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι συνήθως αφιερωμένα σε παιδικά πάρτι, βαφτίσεις και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκρηξη ηφαιστείου, mystery box & 8 ακόμα δημιουργικά παιχνίδια για να παίξετε με τα παιδιά στο σπίτι!

Freepik.com

Το ελεύθερο παιχνίδι φτάνει να θεωρείται είδος προς εξαφάνιση, ειδικά στα σχολικά χρόνια, αλλά ακόμα και στα προσχολικά στις οικογένειες που προγραμματίζουν ασφυκτικά την εβδομάδα τους, θέλοντας, καλοπροαίρετα, να προσφέρουν στα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα (και στους γονείς λίγο παραπάνω προσωπικό χρόνο).

Όμως τα πολλαπλά οφέλη του, για παιδιά κάθε ηλικίας (και για μεγάλους!) επισημαίνονται ξανά και ξανά από τους ειδικούς. Αυτή την εποχή λοιπόν, που οι μέρες μεγαλώνουν και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ας θέσουμε ως spring resolution να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες και χρόνο στα παιδιά για ελεύθερο, αδόμητο παιχνίδι. Έχουμε τουλάχιστον 5 σπουδαίους λόγους να το κάνουμε:

#1 Το ελεύθερο παιχνίδι αφήνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν, είτε αυτό σημαίνει αυτοσχέδιες κατασκευές με όποια υλικά υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι είτε παιχνίδια ρόλων με τις κούκλες και τις φιγούρες των Lego τους.

#2 Τα βοηθάει να διαχειριστούν το στρες, διοχετεύοντας την ενέργειά τους όπου επιλέγουν εκείνα, χωρίς να καλούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες και να ανταποκριθούν σε προσδοκίες όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο σχολικό μάθημα αλλά ακόμα και σε ένα εξωσχολικό εργαστήρι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με αμερικανικές στατιστικές, περίπου ένα στα δέκα παιδιά 3-17 ετών υποφέρει από άγχος.

#3 Ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητές τους. Όταν παίζουν ελεύθερα με παρέα δοκιμάζουν διαρκώς τα όριά τους, μαθαίνουν να σέβονται τη γνώμη και την επιθυμία του άλλου, να ακολουθούν οδηγίες, να επιλύουν διαφωνίες και να εξελίσσουν, χωρίς τη διαρκή καθοδήγηση ενός ενηλίκου, όλα τα χαρακτηριστικά που ευνοούν το αρμονικό παιχνίδι και, αργότερα στη ζωή τους, την αρμονική συμβίωση.

Freepik.com

#4 Τα παρακινεί να βγουν έξω. Να έρθουν σε επαφή με τη φύση, με όλα τα οφέλη που τη συνοδεύουν, από την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού που πιάνει στα χέρια του για πρώτη φορά χώμα μέχρι τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησής τους. Τα παροτρύνει να ασκηθούν (απαραίτητο για την πρόληψη της παχυσαρκίας και για τη συνολική βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους) και να εκτεθούν στο φως του ήλιου, που σε μικρές ποσότητες είναι ζωτικής σημασίας.

#5 Δυναμώνει τον δεσμό μεταξύ γονιών και παιδιών. Όταν στο ελεύθερο παιχνίδι συμμετέχει όλη η οικογένεια, το bonding γίνεται πιο ισχυρό με τον πλέον αβίαστο τρόπο. Μπορούμε, για παράδειγμα, ενώ φτιάχνουμε ένα γλυκό στην κουζίνα, να παρακινήσουμε τα παιδιά να πλάσουν ζύμη για κουλουράκια σε όποια σχήματα θέλουν ή να παίξουμε όλοι μαζί μπάλα στην παραλία, χωρίς σκορ και αυστηρούς κανόνες, απλά για τη χαρά του παιχνιδιού.