Νάουσα: Μαθήτριες - αστέρια στην πληροφορική έφτιαξαν ρομπότ που διπλώνει τα ρούχα!

Μαρία Ιωαννάτου
Tue, 20/04/2021 - 16:36

Ο χρόνος που πέρασαν στο σπίτι κάνοντας τηλεκπαίδευση εξαιτίας της πανδημίας, έκανε τέσσερις μαθήτριες από τη Νάουσα να συνειδητοποιήσουν μεταξύ άλλων, ότι οι γονείς τους είχαν πάρα πολλές δουλειές. Έχοντας αυτό κατά νου, λοιπόν, θέλησαν να βρουν έναν τρόπο για να συνεισφέρουν και τα κατάφεραν! Οι μαθήτριες της Α’ και Β’ Γυμνασίου συνδύασαν την αστείρευτη φαντασία τους, τις πολύτιμες γνώσεις τους στην πληροφορική και τον εξοπλισμό που τους παρείχε μια εκπαιδευτικός τους, για να δημιουργήσουν μια συσκευή που διευκολύνει το δίπλωμα των ρούχων. 

Φωτογραφία από Sarah Brown (Unsplash)

Πώς λειτουργεί η κατασκευή

«Πάνω στη συσκευή τοποθετείται ένα μπλουζάκι και οι βραχίονες διπλώνουν πρώτα τη μία πλευρά, μετά την άλλη και στο τέλος διπλώνουν το μπλουζάκι στη μέση. Η κατασκευή που είχαμε δει, χρησιμοποιούσε πάρα πολλά υλικά από δύο σετ ρομποτικής, ενώ εμείς έχουμε ένα σετ που είναι το βασικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουμε πολλές αλλαγές, να το προσαρμόσουμε, δηλαδή, στα δικά μας υλικά που ήταν λιγοστά. Στο τέλος, η συσκευή που δημιουργήθηκε είχε αρκετές διαφορές σε σχέση με αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο στην αρχή, αλλά τα κορίτσια κατάφεραν να λύσουν αυτά τα προβλήματα και να κάνουν κάτι παρόμοιο», εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπαιδευτικός Βασιλική Λαζάρου που υποστήριξε την προσπάθεια των κοριτσιών. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια και η ικανοποίηση ήταν μεγάλη, όταν διαπιστώθηκε ότι το ρομπότ είναι λειτουργικό!

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλο και περισσότερα κορίτσια στον προγραμματισμό

Η κ. Λαζάρου υπογραμμίζει ότι στις μέρες μας, όλο και περισσότερες μαθήτριες ασχολούνται με τον προγραμματισμό, σε αντίθεση με την εποχή που η ίδια ξεκινούσε τις σπουδές της στην πληροφορική, όπου οι γυναίκες ήταν ελάχιστες. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότερες έχουν διακριθεί στον χώρο και έχουν κάνει κάτι αξιοσημείωτο στην πορεία.

Η κατασκευή της Αντωνίας Ίντου, της Βάλιας Καρυπίδου, της Μαριλένας Πάζη και της Μαρίας Χατζηιωαννίδου από το Γυμνάσιο Κοπανού και το 2ο Γυμνάσιο Νάουσας πρόκειται να παρουσιαστεί στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που πραγματοποιείται διαδικτυακά από σήμερα έως τις 23 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ