Στο πάνθεον των Ολυμπιακών Αγώνων ο Θοδωρής Τσελίδης! Ο 27χρονος χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς στον τελικό του ρεπεσάζ (σ.σ. προκριματικός αγώνας) στα 90κ του τζούντο νίκησε τον Ισπανό Tristani Mosakhlishvili με 1-0.
Μάλιστα, λίγο μετά το τέλος του αγώνα που τον ανέβασε στο βάθρο των νικητών, ο Θοδωρής Τσελίδης εμφανίστηκε χαρούμενος για το χάλκινο μετάλλιο, ωστόσο φρόντισε να δείξει την απογοήτευσή του, γιατί δεν είχε φτάσει ακόμη πιο ψηλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 | Αιγύπτια αθλήτρια της ξιφασκίας αγωνίστηκε ενώ ήταν 7 μηνών έγκυος!
«Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα και είναι η πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής μου», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Εγώ πίστευα ότι θα πήγαινα ακόμη πιο ψηλά... Αλλά ό,τι έγινε, έγινε και είμαι χαρούμενος για το χάλκινο. Είμαι περήφανος που πήρα αυτό το μετάλλιο για την πατρίδα μου!».
Ποιος είναι όμως ο Θοδωρής Τσελίδης;
- Γεννήθηκε στη Βόρεια Οσσετία τον Αύγουστο του 1996, από Έλληνα πατέρα (γεγονός που τον βοήθησε στην πορεία να αποκτήσει εύκολα την ελληνική υπηκοότητα).
- Έχει 2 αδέρφια, τον Γιώργο και τη Μαρίνα.
- Αποφοίτησε το 2019 με πτυχίο Παγκόσμιας Οικονομίας από το North Ossetian State University της Ρωσίας.
- Στα χόμπι του είναι η Ιστορία και τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ φιλοδοξία του ήταν να κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο -κάτι που κατάφερε χθες (31/7)!
- Μιλάει 3 γλώσσες: Ελληνικά, Ρώσικα και Αγγλικά.
- Το ψευδώνυμό του είναι Kredya.
- Η φιλοσοφία του στηρίζεται στη φράση: «Κάνε αυτό που μπορείς, μη λυπάσαι και μη μετανιώνεις».
5 facts που δεν γνωρίζατε για το τζούντο
Σε περίπτωση που ήδη σκέφτεστε τι δραστηριότητα θα μπορούσε να ξεκινήσει το παιδί σας από Σεπτέμβρη, μήπως να επιλέγατε το τζούντο; Να μερικά facts που δεν ξέρατε!
#1 Πρόκειται για ιαπωνικό άθλημα που εστιάζει στις ρίψεις, τα τσοκ και το κλείδωμα των αρθρώσεων.
#2 Judo σημαίνει «ήπιος τρόπος».
#3 Ανακαλύφθηκε το 1882 από τον Kano Jigoro, που είχε εκπαιδευτεί στο ζίου ζίτσου.
#4 Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα ανάμεσα στα άτομα με σωματικές αναπηρίες και προβλήματα όρασης. Μάλιστα, μέχρι το 1988 ήταν Παραολυμπιακό αγώνισμα.
#5 Ήταν η πρώτη πολεμική τέχνη που χρησιμοποίησε χρωματιστές ζώνες για να δηλώσει το επίπεδο ενός μαθητή. Αυτή η πρακτική υιοθετήθηκε αργότερα και από άλλα ιαπωνικά αθλήματα, ενώ πλέον αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό πολλών συστημάτων πολεμικών τεχνών.