Παιδοοφθαλμολογικό Ελλάδος | Τα μάτια μας δεκατέσσερα στην όραση των παιδιών!

Boom Team
Wed, 08/09/2021 - 11:22

Λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις! Κασετίνες και τσάντες τσεκ, γραφεία τσεκ, βιβλιοθήκες τσεκ... Είμαστε έτοιμοι ή, πιο σωστά, σχεδόν έτοιμοι να μπούμε στις τάξεις. Τι μένει; Ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος.
 

Photo: Gustavo Fring @ Pexels

Γιατί είναι απαραίτητος, ειδικά τώρα;

Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο, εξαιτίας της πανδημίας, των lockdown και της τηλεκπαίδευσης, τα παιδιά πέρασαν πολλές ώρες μπροστά από οθόνες, laptops, tablets και smartphones, δηλαδή συσκευών που εκπέμπουν την περίφημη μπλε ακτινοβολία, η κατάσταση των ματιών τους έχει επιβαρυνθεί. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο αύξηση του αριθμού των παιδιών που παρουσιάζουν προβλήματα όρασης. Επιπλέον, η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, ειδικά για τα μικρά παιδιά που θα μπουν για πρώτη φορά σε σχολική τάξη, είναι μια εξαιρετικά απαιτητική περίοδος, καθώς τώρα τα παιδιά θα κληθούν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Πρέπει να μάθουν να εστιάζουν την προσοχή τους στον πίνακα και τη δασκάλα τους, να συγκεντρώνονται, να αποκωδικοποιούν μηνύματα μέσα από σύμβολα. Θα μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν, να βρίσκουν μόνα τους τη σελίδα, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες... Ένας ολόκληρος κόσμος ανοίγεται μπροστά τους, γι' αυτό πρέπει να είναι έτοιμα να τον εξερευνήσουν και να τον απολαύσουν με όλες τους τις αισθήσεις!

Photo: Ksenia Chernaya @ Pexels 

Κάθε πότε πρέπει να ελέγχουμε την όραση του παιδιού μας;

Κάθε παιδί θα πρέπει να εξετάζεται προληπτικά από παιδοοφθαλμίατρο αμέσως μετά τη γέννησή του και στη συνέχεια στα 3 και τα 5 του χρόνια, δηλαδή πριν από την έναρξη της σχολικής του ζωής. Παθήσεις, βέβαια, μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Κάποιες από αυτές όμως δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτές, γι’ αυτό και οι προληπτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι απολύτως απαραίτητοι. Οι παραπάνω εξετάσεις θα πιστοποιήσουν ότι το παιδί μπορεί να αντεπεξέλθει στις οπτικές απαιτήσεις της ηλικίας του.  

Πώς πραγματοποιείται ο οφθαλμολογικός έλεγχος στο Παιδοοφθαλμολογικό Ελλάδος;

Πριν από την ένταξη του παιδιού στην πρώτη δημοτικού, στο Παιδοοφθαλμολογικό Ελλάδος, εκτός από την εκτίμηση της οπτικής λειτουργίας συνολικά (αισθητηριακά, οφθαλμοκινητικά, οφθαλμοαντιληπτικά), γίνεται επιπλέον εκτίμηση της αναγνωστικής ικανότητας του παιδιού, όπως και παραγόντων που συχνά σχετίζονται με μαθησιακές και άλλες σχολικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Παιδοοφθαλμολογικού Ελλάδος έχει αναπτύξει καινοτόμα και βραβευμένα τεστ προληπτικής αξιολόγησης της όρασης των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους (ΝΚ τεστ, VFA-K test) που μοιάζουν με παιχνίδι στην εφαρμογή τους, χωρίς να αγχώνουν το παιδί.

Keep in mind: Γνωρίζατε ότι...

Σύμφωνα με έρευνες, τα μισά παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες στα σχολικά τους χρόνια το οφείλουν σε κοινά αλλά αδιάγνωστα οφθαλμολογικά προβλήματα. Γι' αυτό, μαμά και μπαμπά, να θυμάστε: Τα παιδιά που βλέπουν καλά μαθαίνουν καλύτερα!


Παιδοοφθαλμολογικό Ελλάδος

Site: www.paidoofthalmiatros.gr

Facebook: Παιδοοφθαλμολογικό Ελλάδος

Instagram: pediatric_eye_center_of_greece

Τηλέφωνα:  2310233300 & 2310244311

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 8 54624 Θεσσαλονίκη 

E mail: info@paidoofthalmiatros.gr