«Θέλω να τη βοηθήσω αλλά δεν ξέρω πώς… Φοβάμαι να της μιλήσω γιατί έχει συνέχεια νεύρα… Τη βλέπω να ταλαιπωρείται αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω… Το μωρό θέλει μόνο τη μαμά του, εγώ δεν μπορώ να κάνω σχεδόν τίποτα… Πλέον ασχολείται μόνο με το μωρό και καθόλου μαζί μου…» Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που ακούει σχεδόν καθημερινά από νέους μπαμπάδες η Αιμιλία Ναθαναήλ, σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής και δημιουργός του Parent Path. Και η αλήθεια είναι πως τους κατανοούμε, γιατί, μαζί με όλη την ευτυχία και την αγάπη που φέρνει ο ερχομός ενός παιδιού, δημιουργεί και πρωτόγνωρες συνθήκες, που αλλάζουν τελείως την ισορροπία και τη σχέση του ζευγαριού.
«Συχνά οι γυναίκες μπορεί να έρχονται αντιμέτωπες με ψυχολογικές ή συναισθηματικές διακυμάνσεις, είτε λόγω ορμονών, είτε λόγω κούρασης ή εξαιτίας πολλών άλλων παραγόντων, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση, ανησυχία ή και φόβος στους συντρόφους τους για το πώς θα τις βοηθήσουν» επισημαίνει η Αιμιλία. Υπάρχουν όμως τρόποι να τις στηρίξουν ουσιαστικά και να αναλάβουν από νωρίς ενεργό ρόλο στο μεγάλωμα του παιδιού. Τι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν;
Let’s talk! «Μπορεί να ακούγεται πανεύκολο και αυτονόητο, κι όμως, δεν είναι καθόλου!» λέει η Αιμιλία. Όπως σε κάθε φάση μιας σχέσης, έτσι και τώρα, η επικοινωνία είναι σημαντική και, προκειμένου να την κρατήσουμε ενεργή, μπορούμε να ξεκινήσουμε με απλές ερωτήσεις, όπως «πες μου τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω ή πώς μπορώ να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα;». Αντίστοιχα, βέβαια, πρέπει και οι μπαμπάδες να μιλούν για τις δικές τους ανάγκες, να λένε, για παράδειγμα, «έχω κανονίσει αύριο να βγω με τους φίλους μου μετά τη δουλειά, θα είσαι οκέι;».
Μικρές κινήσεις με μεγάλο αποτέλεσμα! Είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε μετά (ή ακόμα και πριν!), οι σύντροφοι μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη φροντίδα του σπιτιού, προκειμένου να μοιράζονται ισότιμα οι δύο σύντροφοι τις υποχρεώσεις. Τα ψώνια, το πλυντήριο, το να πάρουν τα ρούχα από το καθαριστήριο είναι μερικά μόνο, απλά, παραδείγματα. Και φυσικά, μπορούν να αναλάβουν το μπάνιο του μωρού, την αλλαγή πάνας ή και το τάισμα με το μπιμπερό (αν αποφασίσετε να δώσετε μπιμπερό) και το νανούρισμα!
«Εγώ είμαι εδώ!» «Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μιας νέας μαμάς είναι πολλές και είναι λογικό να επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι μπαμπάδες και είναι παραπάνω από αρκετό» τονίζει η Αιμιλία «είναι να κάνουν υπομονή, να δείχνουν κατανόηση και να είναι ουσιαστικά παρόντες, γιατί το μόνο που μπορεί να θέλει η σύντροφός τους είναι να την ακούσουν ή απλά να τους κρατήσει (ή και να σφίξει!) το χέρι».
Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Η καλή διατροφή και η άσκηση έχουν πολλαπλά οφέλη και για τους δύο (ή, πιο σωστά, και για τους τρεις!), όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά. Κι εδώ μπορείτε να ενθαρρύνετε τη σύντροφό σας να τρέφεται σωστά και να ασκείται -ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γιατρού- αλλά ιδανικά μπορείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο, αποφεύγοντας τους «λαχταριστούς πειρασμούς».
Μια γλυκιά κουβέντα! Το σώμα αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Κι εσείς έχετε τη δυνατότητα όχι μόνο να τη βοηθήσετε αλλά και να απογειώσετε τη διάθεσή της, κάνοντας απλά ένα κομπλιμέντο! Πείτε της πόσο όμορφη είναι, μοιραστείτε την αγάπη σας για εκείνη, βγείτε ραντεβού, κάντε τη να νιώσει όμορφη και όμορφα, κάντε της μασάζ ή κάντε μαζί ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης.
Να είστε σε ετοιμότητα! Πηγαίνετε μαζί στα ραντεβού με τον γιατρό, ενημερωθείτε, παρακολουθήστε μαζί ένα προγεννητικό σεμινάριο, προετοιμαστείτε και φτιάξτε μαζί το πλάνο τοκετού, συζητώντας τις επιλογές και τις ανάγκες σας καθώς και το πώς μπορείτε να στηρίξετε τη σύντροφό σας κατά τον τοκετό αλλά και μετά. «Η δημιουργία ενός πλάνου τοκετού ή η συμμετοχή σε ένα προγεννητικό σεμινάριο από κοινού δίνει και στους δύο την ευκαιρία να νιώσουν εξίσου έτοιμοι για το μωρό που έρχεται» εξηγεί η Αιμιλία και μοιράζεται μαζί μας περιπτώσεις συντρόφων που όχι μόνο χάρηκαν και απόλαυσαν την πρωτόγνωρη διαδικασία αλλά ένιωσαν στο τέλος πραγματικά έτοιμοι να υποδεχτούν το μωρό τους.
Skin to skin. Είναι λογικό να μην ξέρετε πώς να αγγίξετε το μωρό και να μην έχετε την εξοικείωση που θα έχει μαζί του η μαμά, κι όμως, μπορείτε να είστε «εκεί». Το skin to skin δεν είναι μόνο για τις μαμάδες. Είναι και για τους μπαμπάδες ένας εξαιρετικός τρόπος να δεθούν με το μωρό, και μάλιστα έχει πολλά οφέλη και για τους δύο!
Μπαμπάδες, να θυμάστε:
- Είστε συνταξιδιώτες με τη σύντροφό σας στο ταξίδι προς τη γονεϊκότητα. Γι’ αυτό φροντίστε τον εαυτό σας και τη σχέση σας γιατί έτσι το ταξίδι θα είναι απολαυστικό και για τους δύο, δημιουργώντας ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσετε το μωρό σας!
- Η επικοινωνία με τη σύντροφό σας δεν αφορά μόνο την πρακτική υποστήριξη, αλλά και την κατανόηση και την αναγνώριση της αξίας του ρόλου του συντρόφου σε κάθε στάδιο.
- Κάθε απόφαση που παίρνετε μαζί σάς φέρνει πιο κοντά ως γονείς αλλά και πιο κοντά στο μωρό σας και στην όλη εμπειρία της γονεϊκότητας.
Note: Για τους γονείς που επιθυμούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη γονεϊκότητα πιο προετοιμασμένοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση, το Parent Path μπορεί να σας στηρίξει με εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως προγεννητικά σεμινάρια, workshops για τη δημιουργία ενός πλάνου τοκετού, υποστήριξη θηλασμού και πολλές άλλες ακόμα, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ζευγαριού. Αναλυτικές πληροφορίες για το Parent Path μπορείτε να βρείτε στο www.parentpath.eu/el, στο parentpath.eu και στο parentpath, ενώ μπορείτε να ξεκινήσετε το «ταξίδι» σας με ένα δωρεάν τηλεφώνημα εξερεύνησης ή ένα δωρεάν σεμινάριο διάρκειας 2 ωρών στις αρχές της εγκυμοσύνης!