Πώς περνούν την ημέρα τους τα έμβρυα;

Boom Team
Tue, 29/10/2019 - 15:47

Μπορεί μετά την πρώτη περίοδο αδιαθεσίας η μέλλουσα μαμά να επιστρέφει σιγά σιγά στην καθημερινή της ρουτίνα, όμως και το έμβρυο δεν μένει άπραγο! Ονειρεύεται, εξερευνά τις δυνατότητες του αναπτυσσόμενου σώματος του, ανακαλύπτει το περιβάλλον της μήτρας και προετοιμάζεται για την επεισοδιακή έξοδό του στη ζωή!

δραστηριότητα εμβρύου

Wake up & let the adventure begin

Το πρωινό σας ξύπνημα περιλαμβάνει χασμουρητό και αρκετό τέντωμα; Το ίδιο συμβαίνει και με το μωράκι σας! Και τότε, αρχίζει η περιπέτεια: Το έμβρυο κινείται μέσα στη μήτρα, την εξερευνά διά της αφής και δοκιμάζει σιγά σιγά τις κινήσεις του. Αγγίζει το σώμα του, ενώνει τα χέρια του μεταξύ τους και λυγίζει το σώμα του. Πιάνει ακόμη και τον ομφάλιο λώρο!

«Παρατηρεί» τον κόσμο

Από τη στιγμή που ανοίγει τα βλέφαρα του, περίπου στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο είναι ικανό να αντιληφθεί την παρουσία και απουσία φωτός, μπορεί δηλαδή να ξεχωρίσει το φως από το σκοτάδι!

Keep dreaming

Το γνωρίζατε πως το μωράκι σας περνά το μεγαλύτερο μέρος της ενδομήτριας ζωής του κοιμισμένο; Για την ακρίβεια το 90-95% του χρόνου του! Βέβαια το πρόγραμμα του ύπνου του δεν ταυτίζεται με εκείνο της μαμάς! Στην αρχή του τρίτου τριμήνου το πρόγραμμα σταθεροποιείται σταδιακά και χάρη στις περιόδους ύπνου REM, ονειρεύεται! Τι συμβαίνει άραγε στα όνειρα του..;!

δραστηριότητα εμβρύου

Πιπιλάει το δάχτυλό του

Το μωράκι σας ξεκινά να προετοιμάζεται για τον θηλασμό ήδη από τον έκτο μήνα της ζωής τους εντός της μήτρας σας: Το να πιπιλά το δάχτυλό του –συνήθως τον αντίχειρα του δεξιού χεριού- αποτελεί μια «αγαπημένη συνήθεια», που είναι κοινή σε όλα τα θηλαστικά!

Building relations

Αν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης βιώνετε έντονο στρες, αυτό γίνεται αντιληπτό από το μωράκι σας, μέσω των ορμονών που εκκρίνονται. Τα υψηλά επίπεδα στρες έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη δραστηριότητα του εμβρύου. Αντίθετα, το μωρό σας είναι πιο χαλαρό όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας, όταν είστε ευδιάθετη και φυσικά, όταν ακούει τη φωνή σας.

Από την Έλενα Χάλαρη