Είναι η εποχή που οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται «πώς θα εξοικειωθεί το παιδί μου με τη θάλασσα;» και «τι πρέπει να κάνω για να μάθει καλό κολύμπι αλλά και να αγαπήσει το νερό;». Η απάντηση βρίσκεται… στο baby swimming, που όχι μόνο φέρνει τα παιδάκια από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με το νερό, αλλά τα βοηθά να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να μάθουν να κολυμπούν με ασφάλεια. Γι' αυτό απευθυνθήκαμε στη Χριστιάννα Βαλάκα, πιστοποιημένη προπονήτρια και ιδιοκτήτρια του εξειδικευμένου χώρου βρεφικής κολύμβησης «Panda στο νερό», για να μας δώσει τα πιο χρήσιμα tips για οικογενειακές εξορμήσεις στην παραλία με ασφάλεια και... πολλά παιχνίδια στο νερό!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 δραστηριότητες για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τις οθόνες
Χριστιάννα, ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα κολύμβησης;
Θα έλεγα από 3 μηνών, αλλά μόνο εφόσον το επιτρέψει ο παιδίατρος και μόνο αν το κολυμβητήριο που θα επιλέξουν οι γονείς τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλούς κολύμβησης.
Αλήθεια, πώς ξεκίνησε η δική σου σχέση με το νερό;
Αχ… κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! Από πολύ μικρή, όταν έβλεπα νερό, έτρεχα για να πλατσουρίσω. Το καλοκαίρι έμενα όλη την ημέρα στη θάλασσα. Σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι γονείς μου με πήγαν σε ηλικία 3 ετών στο κολυμβητήριο. Ήμουν η πιο μικρή στο τμήμα μου και δεν ήθελα να βγαίνω από το νερό. Μέσα στην πισίνα ένιωθα τεράστια χαρά. Μετά, συνέχισα κάνοντας συγχρονισμένη κολύμβηση και στο Γυμνάσιο ξεκίνησα καταδύσεις σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Δυστυχώς, βέβαια, στους Βαλκανικούς αγώνες τραυματίστηκα, οπότε το όνειρό μου για την Ολυμπιάδα «έσβησε».
Συνέχισες, όμως. Δεν το έβαλες κάτω!
Εννοείται. Συνέχισα ως προπονήτρια και μετέπειτα ως δασκάλα βρεφικής κολύμβησης. Ήμουν από τις πρώτες δασκάλες βρεφικής κολύμβησης στην Ελλάδα. Έχω παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια βρεφικής κολύμβησης και πλέον, μετά από 20 χρόνια διαρκούς ενασχόλησης, κατέληξα στην birthlight. Για εμένα είναι η καλύτερη μέθοδος εκμάθησης για παιδιά. Έτσι λοιπόν… ήμουν και είμαι Panda στο νερό!
Πότε ξεκίνησε το δικό σου παιδί κολύμβηση;
Ο γιος μου ξεκίνησε baby swimming στην μπανιέρα - λόγω του lockdown την περίοδο της πανδημίας- όταν ήταν μόλις 1 μηνός! Σήμερα είναι 3,5 ετών και κολυμπάει μόνος του. Το σημαντικό για εμένα είναι ότι αγαπάει το νερό όσο το αγαπώ κι εγώ. Και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θέλουμε στο κολυμβητήριό μου: τα παιδιά να αγαπούν το νερό, να μην το φοβούνται και να νιώθουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Γιατί να επιλέξει ένας γονιός το baby swimming για το μωρό του;
Διότι είναι μία μοναδική δραστηριότητα για τα μωράκια από 3 έως 12 μηνών! Οι γονείς περνούν μισή ώρα με το παιδί τους μέσα στο νερό, μπαίνουν παρέα στην πισίνα και αποκτούν ένα απίστευτο δέσιμο! Επιπλέον, με το baby swimming μικροί και μεγάλοι κοινωνικοποιούνται. Πολλές φορές, έρχονται γονείς και μας λένε ότι δεν γνωρίζουν κολύμπι και ότι θέλουν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να μάθει να κολυμπάει το παιδί τους, ώστε να νιώθουν πιο σίγουροι. Η κολύμβηση βοηθά στην ανάπτυξη, στο περπάτημα και σε έναν καλύτερο ύπνο. Είναι το πρώτο άθλημα που συστήνουν οι παιδίατροι, καθώς έχει μεγάλα οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ συστήνεται και για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, έχουν διάφορα σύνδρομα, ΔΕΠΥ ή μυοσκελετικά προβλήματα.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να μάθει ένα παιδί να κολυμπά σωστά και από εξειδικευμένους εκπαιδευτές;
Η κολύμβηση δεν προκαλεί τραυματισμούς και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν αυτονομία και αυτοπεποίθηση. Να μην φοβούνται το νερό. Δυστυχώς, το 60% των ανθρώπων δεν ξέρει κολύμπι – ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Γι’ αυτό ακριβώς, καλό είναι οι γονείς να πηγαίνουν στο κολυμβητήριο τα μικρά τους μέχρι να μάθουν καλό κολύμπι και από εκεί και έπειτα ας επιλέξουν εκείνα με ποιο άθλημα θέλουν να ασχοληθούν. Προτού, βέβαια, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες επιλέξουν κολυμβητήριο και δάσκαλο θα πρέπει να κάνουν την έρευνά τους. Στη βρεφική κολύμβηση δεν αρκεί μόνο να έχεις τελειώσει τη Γυμναστική Ακαδημία, αλλά είναι απαραίτητο να έχεις παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να έχεις εμπειρία, μα το πιο σημαντικό -ως δασκάλα που είμαι- θεωρώ ότι είναι η αγάπη για αυτό το επάγγελμα. Όπως σας προανέφερα, εμείς στο «Panda στο νερό» χρησιμοποιούμε τη μέθοδο birthlight. Όλοι οι δάσκαλοι μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος και πιστεύουμε ότι η απόλαυση της κολύμβησης είναι αποτέλεσμα της αγάπης μας για το νερό αλλά και του σωστού χειρισμού των παιδιών, χωρίς τη χρήση πρακτικών εξαναγκασμού.
Τι σημαίνει «ξέρω» να κολυμπάω;
Σημαίνει ότι κολυμπάω πλέον μόνος μου, χωρίς βοηθητικό μέσο, ότι κάνω βουτιά μέσα στο νερό και βγαίνω μόνος μου, ότι μπορώ να κάνω ελεύθερο κολύμπι αλλά και ύπτιο. Σε αυτό το σημείο, όμως, θα ήθελα να τονίσω κάτι. Ακόμα και αν ένα παιδί ξέρει καλό κολύμπι δεν το αφήνουμε ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ χωρίς επίβλεψη στο νερό. Ναι, μπορεί να σας λείπει η άνεση της ξαπλώστρας και να πρέπει συνέχεια να κυνηγάτε το μωρό σας, αλλά… μην ξεχνάτε ότι έχετε να απολαύσετε μαζί του μόνο 18 καλοκαίρια!
Πολλά παιδάκια φοβούνται το νερό. Πώς θα τα βοηθήσουμε να εξοικειωθούν με τη θάλασσα και να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους;
Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσουν κολυμβητήριο από τον Σεπτέμβριο και να το συνεχίσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Να μη διακόψουν στα μέσα του έτους, όπως βλέπουμε πολλές φορές να συμβαίνει. Το σταθερό πρόγραμμα βοηθά πάντα μικρούς αλλά και μεγάλους. Εκτός αυτού, παίζει ρόλο και ο τρόπος που ένα παιδάκι μαθαίνει να εξοικειώνεται με το νερό. Εμείς, στο «Panda στο νερό», μαθαίνουμε τα μικρά να κολυμπούν και να εξερευνούν μέσα από το παιχνίδι, αλλά και να κάνουν μόνα τους βουτιά μέσα… από τις μπουρμπουλήθρες.
Παιδί και παραλία! Δώσε μας μερικά tips που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι γονείς.
#1 Η θάλασσα έχει αλάτι, οπότε δεν πιέζουμε το παιδί να κάνει βουτιές. Το αφήνουμε, αν θελήσει, να κάνει μόνο του. Προαιρετικά, μπορούμε να έχουμε μαζί μας γυαλάκια κολύμβησης.
#2 Επειδή το νερό είναι κρύο, ξεκινάμε πάντα με παιχνίδι στην άμμο. Κουβαδάκια, κάστρα στην άμμο και… φύγαμε! Έτσι, σιγά-σιγά, το μικρό μας θα πλησιάσει προς το νερό, θα βραχεί και έπειτα θα θελήσει να απολαύσει το μπάνιο του.
#3 Αν για κάποιον λόγο το παιδί φοβάται την άμμο, το βάζουμε να καθίσει στην πετσέτα ή την ψάθα που ήδη έχουμε στρώσει κάτω και του φέρνουμε τα παιχνίδια του. «Κοίτα πόσα σχέδια μπορούμε να φτιάξουμε», «δες, πού πήγαν τα πόδια μου;» και άλλα τέτοια tricks θα το εξοικειώσουν με την άμμο. Αρκεί να έχετε φαντασία και όλα θα γίνουν!
#4 Μπορεί να πηγαίνετε το παιδί όλη τη χρονιά στο κολυμβητήριο, όμως μην ξεχνάτε ότι την πισίνα την ξέρει. Έχει ζεστό νερό, είναι προστατευμένη από τον ήλιο και εκεί παίζει με τους φίλους του. Οπότε, στη θάλασσα κάντε ένα βήμα πίσω. Πάρτε το μικρό σας αγκαλιά και μπείτε σιγά-σιγά στο νερό. Έχετε υπόψη σας ότι οι μικρές ηλικίες δεν κάθονται στη θάλασσα 30 λεπτά, όπως στο κολυμβητήριο, αλλά περίπου 5'!
#5 Αυτό που λέω πάντα στους γονείς για το καλοκαίρι είναι ότι και τα παιδιά τους θέλουν να κάνουν διακοπές όσο και εκείνοι. Οπότε, χαρείτε και παίξτε μαζί!
#6 Αν στην πισίνα φοράτε ζώνη επίπλευσης με 2 τουβλάκια, ίσως χρειαστεί στη θάλασσα να φορέσετε ζώνη με 3 τουβλάκια, διότι μπορεί να έχει κύμα, πέτρες κτλ.
Panda στο νερό… highlights!
- Αν ένα παιδάκι, π.χ. 4 ετών, φοβάται να μπει στην πισίνα, δίνουμε τη δυνατότητα στους γονείς, εκτός από το ένα ΔΩΡΕΑΝ δοκιμαστικό, να κάνουν κι άλλο, μέχρι να αισθανθεί το μικρό τους οικειότητα με τη δασκάλα.
- Το παιδί μπορεί να κάθεται με τους γονείς του, να παρακολουθεί το μάθημα, να βλέπει ότι τα άλλα παιδάκια περνούν καλά, παίζουν και δεν κλαίνε, και έτσι, την επόμενη φορά – αγκαλιά με τη δασκάλα- να μπει στο νερό.
- Όλες οι δασκάλες μας είναι πάντα μέσα στο νερό με όλα τα παιδιά ηλικίας ως 6 ετών!
- Το «Panda στο νερό» φτιάχτηκε για να μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν το νερό. Να είναι panda με χαμόγελο μέσα στο νερό, όπως θυμάμαι και εγώ τον εαυτό μου. Και όπως μας είχε πει και ένας μπαμπάς, που πολύ με είχε συγκινήσει… είμαστε το μικρό κολυμβητήριο με τη μεγάλη καρδιά!
Photos: Παναγιώτης Χαλκιάς
Panda στο νερό
Website: www.pandastonero.gr
Facebook: Pandastonero
Instagram: @pandastonero