Ποιο είναι το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας εκτός από τον χαρταετό; Μα φυσικά η λαγάνα! Τραγανή, σουσαμένια και λαχταριστή, απλή κι όμως πεντανόστιμη, πάει τέλεια με μέλι ή ταραμοσαλάτα και την αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Ξέρατε ότι μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας λαγάνα στο σπίτι εύκολα και γρήγορα, με υλικά που έχουμε όλοι; Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλεύρι σκληρό Νo1 Μύλοι Αγίου Γεωργίου, μπείτε στην κουζίνα με τα παιδιά, σηκώστε τα μανίκια και ξεκινήστε!
Προετοιμασία 2:15 | Μαγείρεμα 0:15 | Μερίδες: 2 | Βαθμός δυσκολίας: 1 | Χρησιμοποιείτε: Αλεύρι σκληρό Νο 1
Τι θα χρειαστείτε
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό Νo1 Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 10 γρ. μαγιά ξηρή Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 350 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 10 γρ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το άλειμμα:
- 2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- σουσάμι
Σκεύη: μπολ, 2 ταψιά
Η συνταγή βήμα-βήμα
- Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό με την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Το αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Όταν περάσουν τα 15 λεπτά ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και τα χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για περίπου 7-8 λεπτά. Στην αρχή χτυπάμε αργά και μετά δυναμώνουμε την ταχύτητα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο λάδι και τοποθετούμε μέσα την ζύμη μας και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε εκεί να διπλασιαστεί για 1:30 ώρα.
- Έπειτα βγάζουμε την ζύμη από το μπολ και την κόβουμε σε 2 κομμάτια. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι σε λαδόκολλα και το ανοίγουμε με τον πλάστη, ρίχνοντας στην επιφάνεια λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει, σχηματίζοντας λαγάνες που να μην ξεπερνούν το μέγεθος των ταψιών που έχουμε.
- Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη και αλείφουμε τις λαγάνες και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Κατόπιν περιμένουμε άλλα 20 λεπτά για να φουσκώσουν.
- Μετά τα 20 λεπτά τις πιέζουμε με τα δάχτυλα για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας, τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τέλος τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 220°C.
Καλή επιτυχία!
Βρείτε αυτή και πολλές ακόμα συνταγές στο alevri.com
Γνωρίζατε ότι...
Το αλεύρι Σκληρό Νο 1 προέρχεται από την άλεση μαλακού σίτου, σε αντίθεση με την κοινή γνώμη που λόγω της ονομασίας του θεωρεί ότι προέρχεται από σκληρό σίτο. Η ονομασία «σκληρό» προσδιορίζει την υφή που αποκτά η ζύμη, η οποία παρουσιάζει μεγάλη ελαστικότητα και αντοχή στις καταπονήσεις και δίνει τελικά προϊόντα με μεγάλη διόγκωση.