Πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας να λένε «ευχαριστώ» (και να το εννοούν)

Boom Team
Sat, 14/12/2024 - 17:01

Υπάρχει μια «κρυφή» ανησυχία που έχουν πολλοί γονείς τις ημέρες των γιορτών, και συγκεκριμένα τη στιγμή που το παιδί τους ανοίγει το δώρο που έφεραν ο παππούς και η γιαγιά ή κάποιος τρίτος μπροστά τους. Κι αν δεν του αρέσει και το δείξει; Κι αν δεν πει «ευχαριστώ»; Όχι μόνο για να αποφύγουμε τις αμήχανες καταστάσεις, αλλά κυρίως επειδή είναι σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά πόσο σπουδαίο είναι κάποιος να σε σκέφτεται, να ξοδεύει χρήματα και χρόνο για εσένα, η Μαρία Παπαθανασίου, Διευθύντρια Α′, Β′, Γ′ τάξεων Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, μοιράζεται μαζί μας πρακτικές που διδάσκουν στα παιδιά την ευγνωμοσύνη.

Photo: anita_bonita7 /Freepik 

Γιατί τώρα;

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, που σηματοδοτεί το τέλος του παλιού χρόνου και την αρχή ενός νέου, είναι, εκτός των άλλων, και μια εποχή απολογισμού αλλά και επανεκκίνησης. Τώρα είναι η στιγμή λοιπόν να θυμηθούμε τι έχουμε, με ποιον το μοιραζόμαστε και να εκτιμήσουμε όλα όσα έχουμε. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, νιώθουμε να μας πλημμυρίζει ευγνωμοσύνη για την οικογένεια, τους φίλους μας και όλα όσα μας προσφέρουν, και είναι πολύ σημαντικό αυτήν την ευγνωμοσύνη να την εκφράζουμε κιόλας. Πώς όμως;

1. Ξεκινάμε από εμάς, όπως προτείνει η ψυχολόγος Dr. Mayra Mendez, δίνοντας το καλό παράδειγμα! Λέμε συχνότερα «ευχαριστώ» μεταξύ μας, στους φίλους μας, στους συγγενείς μας. Και όπως όλοι ξέρουν, τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους!

2. Παιχνίδι ρόλων. Μπορούμε να παίξουμε κουκλοθέατρο, όπου οι κούκλες θα λένε «ευχαριστώ» η μία στην άλλη.

3. Βάζο ευγνωμοσύνης. Κάθε μέρα ρωτάμε τα παιδιά τι τους προκάλεσε τη συγκεκριμένη μέρα χαρά και ευχαρίστηση, το γράφουμε σε ένα χαρτάκι και το ρίχνουμε σε ένα βάζο. Στο τέλος της εβδομάδας τα διαβάζουμε και διαπιστώνουμε για πόσο πολλά πράγματα είμαστε ευγνώμονες και πόσο όμορφα νιώθουμε γι’ αυτό.

4. Φτιάχνουμε κάρτες! Ετοιμάζουμε χειροποίητες κάρτες με ευχές για όλους, αλλά και ευχαριστήριες κάρτες γι’ αυτούς που μας φέρνουν δώρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά πως με αυτήν την κάρτα θέλουμε να πούμε «ευχαριστώ που μου έφερες δώρο» και όχι «ευχαριστώπου μου έφερες το δώρο που ήθελα».

5. Αγκαλιαζόμαστε! Μαθαίνουμε στα παιδιά να αγκαλιάζουν και να ευχαριστούν αυτόν που έφερε το δώρο αμέσως μόλις τους το δώσει και πριν το ανοίξουν!

6. Γινόμαστε εμείς «μαέστροι» στο άνοιγμα των δώρων! Τις ημέρες των γιορτών σίγουρα θα περιμένουν τα παιδιά πολλά δώρα κάτω από το δέντρο, και είναι λογικό, πάνω στον ενθουσιασμό τους, να θέλουν να τα ανοίξουν όλα ταυτόχρονα. Τα βοηθάμε εμείς λοιπόν, και τους δίνουμε ένα ένα τα δώρα, να τα ανοίξουν πρώτα, να τα περιεργαστούν, να ευχαριστήσουν αυτόν που τους τα έφερε, και τους δίνουμε μετά το επόμενο.

7. Ευχαριστούμε τα παιδιά μας κάθε μέρα. «Ευχαριστώ που με βοήθησες με τα ψώνια», «σε ευχαριστώ που συγύρισες το δωμάτιό σου» ή «σε ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι». Κι έτσι τα ενθαρρύνουμε να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο, όπως επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Christina Furnival!

Keep in mind:

  • Το πιο σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά να νιώθουν πραγματικά ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουν και όταν λένε «ευχαριστώ», να το εννοούν και όχι να το λένε επειδή «πρέπει».
  • Έχετε σκεφτεί πως, καμιά φορά, τα παιδιά μπορεί να μη λένε «ευχαριστώ» επειδή πήραν αυτό που ήθελαν χωρίς να χρειαστεί να το ζητήσουν;

«Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους».

David Steindl-Rast

Εκπαιδευτήρια Γείτονα

Website: www.geitonas.edu.gr

Διεύθυνση: Βάρη Αττικής

Τηλέφωνο: 2109656200

Email: mail@geitonas-school.gr

Facebook: Εκπαιδευτήρια Γείτονα

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, εορταστικό τεύχος του BOOM, που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!