Αυτή την περίοδο, που βομβαρδιζόμαστε με δυσάρεστες ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η θετική σκέψη και η αισιοδοξία. Αλλά δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω, ακόμα και μέσα στον φόβο του COVID-19 και τους περιορισμούς της καραντίνας (που παρά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, θα μας ακολουθούν για καιρό). Πού θα βρούμε όμως την αισιοδοξία στη ζοφερή ατμόσφαιρα των ημερών;
- Φέρνουμε τα γεγονότα στις αληθινές διαστάσεις τους: Γνωρίζουμε ότι η πανδημία δεν είναι ασήμαντη υπόθεση, ξέρουμε όμως επίσης ότι κάποιες ειδήσεις γιγαντώνονται για το παιχνίδι των εντυπώσεων και της τηλεθέασης. Μιλάμε λοιπόν στα παιδιά λέγοντάς τους ότι κάποιες φορές, απλά, ακούγονται οι πιο δυνατές και λιγότερο ψύχραιμες φωνές. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε τα γεγονότα φέρνοντάς τα στις αληθινές διαστάσεις τους και, κυρίως, να ελέγξουμε τον δικό μας φόβο, τον οποίο τους μεταδίδουμε άθελά μας.
- Εστιάζουμε σε ό,τι όμορφο έχουμε: Αντί να αναμασάμε διαρκώς τις ίδιες σκέψεις για ό,τι έχουμε χάσει και ό,τι διακυβεύεται, ας επικεντρωθούμε σε όλα όσα συνεχίζουν να ομορφαίνουν τη ζωή μας. Όπως είναι ένας περίπατος στη φύση, μια ταινία, ή το γεγονός ότι οι αγαπημένοι μας παραμένουν υγιείς. Κάποια βιβλία επίσης θα μας βοηθήσουν να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για την αξία της ευγνωμοσύνης. Όπως το «Σπίτι με τα χαρούμενα ποντικάκια» των Barry Timms, Greg Abbott (εκδ. Διόπτρα), που μας μαθαίνει να εκτιμάμε όλα όσα έχουμε.
- Παρουσιάζουμε την πανδημία με «φιλικό» προς τα παιδιά τρόπο: Τα μικρά παιδιά είναι γεμάτα απορίες για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Για να τους μιλήσουμε για τον κορωνοϊό με τρόπο κατανοητό, χωρίς να τους προκαλέσουμε υπερβολικό φόβο, μπορούμε να καταφύγουμε σε κάποιο βιβλίο όπως το δωρεάν ebook «Κορωνοϊός: Ένα βιβλίο για τα παιδιά» (εκδ. Ίκαρος). Ή σε ένα βίντεο στο YouTube σαν το κουκλοθέατρο «Ο Δράκος Μπήκε Καραντίνα!», όπου η νηπιαγωγός Βάσως Παρτσακουλάκη παρουσιάζει τους περιορισμούς και τους κανόνες υγιεινής.
- Βοηθάμε τα μεγαλύτερα παιδιά να αποφεύγουν την παγίδα των fake news: Τα παιδιά στην προεφηβεία και την εφηβεία, που σερφάρουν στο διαδίκτυο πέφτοντας σε διάφορες ειδήσεις αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας, όσο νωρίτερα εκπαιδευτούν στο φιλτράρισμά τους τόσο το καλύτερο. Θα γίνουν πιο ενημερωμένοι αναγνώστες και θα αποφεύγουν το περιττό στρες και φόβο που πυροδοτούν, συχνά, τα fake news. Τα ενημερώνουμε λοιπόν για εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διασταυρώσουν μια «είδηση» και τα κατευθύνουμε προς όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες πηγές.
- Αντιστεκόμαστε στα μηνύματα μίσους που πλημμυρίζουν τον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο: Ακόμη και απέναντι σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, το κοινό διχάζεται γύρω από θέματα όπως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Προσπαθούμε να απέχουμε από τις έντονες αντιπαραθέσεις που εκτυλίσσονται στη γειτονιά μας και στα social media, οι οποίες, απλά, μας παγιδεύουν σε έναν φαύλο κύκλο θυμού. Κατευθύνουμε τα παιδιά μας προς μικρές πράξεις αλληλεγγύης που μπορούν να κάνουν, από ένα τηλεφώνημα σε φίλο που είναι απομονωμένος μέχρι τα ψώνια για τους παππούδες τους.
- Πατάμε για λίγο «παύση» και δραπετεύουμε: Μπορεί να συνεχίζουμε να στερούμαστε καθημερινά δραστηριότητες που αγαπάμε, μπορεί τα παιδιά να μην έχουν επιστρέψει ακόμα στο σχολείο, στις δραστηριότητες και στους συμμαθητές τους, αλλά εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για μικρές, αναζωογονητικές αποδράσεις. Κλείνουμε την τηλεόραση και τις πλατφόρμες τηλε-εκπαίδευσης και βγαίνουμε έξω, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, για ένα οικογενειακό κυνήγι των μικρών θησαυρών της ζωής.
BOOM note: Αρκεί μερικές φορές να σκεφτούμε πόσο δυνατός μπορεί να γίνει ένας γονιός σε ακραίες συνθήκες, όπως εκείνος ο πατέρας στη Συρία, ο Αμπντουλάχ αλ Μοχάμεντ, που έκανε τους αληθινούς βομβαρδισμούς, σε έναν πραγματικό πόλεμο, να μοιάζουν με παιχνίδι στα μάτια της 3χρονης κόρης του.
Από τη Γεωργία Καρκάνη
Inspiration: Motherly