Όταν έρχεται το καλοκαίρι, ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες μπορεί να αυξηθεί, ειδικά αν αργούν ακόμα οι οικογενειακές διακοπές και το «μαμά, βαριέμαι» ακούγεται συνέχεια από το στόμα τους. Όμως η επαφή με την ψηφιακή τεχνολογία κουράζει (και) τα παιδικά ματάκια, που δυσκολεύονται να εστιάσουν στους χαρακτήρες μιας οθόνης. Οι πρώτες συνέπειες είναι οι ενοχλήσεις του λεγόμενου «συνδρόμου ψηφιακής κούρασης»: κεφαλαλγίες, θολή όραση, αίσθημα ξένου σώματος στα μάτια, δακρύρροια. Μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση κατάχρησης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας, ακόμα και στην προσχολική ηλικία για τα παιδιά που, σύμφωνα με μελέτες, εκτίθενται σε οθόνες για πάνω από τρεις ώρες την ημέρα σε ηλικία μικρότερη των τριών ετών.
Ο «κανόνας του αγκώνα» και άλλες πρακτικές οδηγίες των ειδικών
Για να προστατεύσουμε την παιδική όραση δεν χρειάζεται να δαιμονοποιήσουμε τις οθόνες και να απαγορεύσουμε εντελώς στα παιδιά τη χρήση τους. Το ζητούμενο είναι να βρούμε μια ισορροπία, σύμφωνα με τις συμβουλές που μας δίνει η Χρυσαυγή Αδαμοπούλου, οφθαλμίατρος παίδων, επιστημονικός συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών*.
- Ο «κανόνας του αγκώνα»: Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι σε απόσταση ίση ή μεγαλύτερη από αυτήν ανάμεσα στον αγκώνα και το χέρι.
- Ο «κανόνας των δύο ωρών»: Τα παιδιά δεν πρέπει να περνούν μπροστά στην οθόνη πάνω από δύο ώρες την ημέρα.
- Ο «κανόνας 20/20»: Για κάθε 20 λεπτά έκθεσης σε οθόνη τα παιδιά πρέπει να κάνουν διάλειμμα 20 δευτερολέπτων, κατά το οποίο εστιάζουν μακριά.
- Ο «κανόνας του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους»: Συνιστάται καθημερινή έκθεση στο φυσικό φως (περίπου μία ώρα την ημέρα), π.χ. με παιχνίδι στο πάρκο, που θεωρείται ότι εμποδίζει την έναρξη της μυωπίας στα παιδιά.
Επιπλέον, η Αμερικάνικη Εταιρεία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) έχει εκδώσει τις παρακάτω οδηγίες:
- Τα παιδιά μέχρι δύο ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε καμία οθόνη.
- Τα παιδιά 2-5 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνη πάνω από μία ώρα την ημέρα (χρόνος που περιλαμβάνει οποιαδήποτε συσκευή, π.χ. τηλεόραση, laptop, smartphone).
- Τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνη πάνω από 2 ώρες την ημέρα.
Η «αόρατη» σημασία του τσεκάπ
Επειδή τα παιδιά σπάνια θα παραπονεθούν για την όρασή τους, βάζουμε στον οικογενειακό προγραμματισμό τα τσεκάπ που προβλέπονται για κάθε ηλικιακό ορόσημο (σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και του Βασιλικού Κολεγίου Οφθαλμολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου). Για τα τακτικά τσεκάπ, και για όποιο πρόβλημα προκύψει, εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια την Παιδοοφθαλμολογική Κλινική του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών. Τα τακτικά καθημερινά εξωτερικά ιατρεία της πλαισιώνονται από 24ωρη on-call εφημερία και πλήρη οφθαλμοχειρουργική κάλυψη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας τη χρειαστούμε. Η Παιδοοφθαλμολογική Κλινική του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών στελεχώνεται από έναν διευθυντή, τέσσερις επιμελητές εξειδικευμένους παιδοοφθαλμιάτρους και πολλούς ακόμα ειδικούς, με άριστη επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευση σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Με τον πλέον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό στη διάθεσή τους, προσφέρουν υπηρεσίες όπως: γενικός παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος, διαθλαστικός έλεγχος και συνταγογράφηση γυαλιών και φακών επαφής, διάγνωση και αντιμετώπιση στραβισμού/ αμβλυωπίας, προβλημάτων ρινοδακρυϊκού συστήματος, παιδικού και συγγενούς καταρράκτη, παθήσεων κερατοειδούς, παθήσεων αμφιβληστροειδούς (νεογνών και παιδιών), παθήσεων βλεφάρων/ οφθαλμικών κογχών, παιδικού γλαυκώματος, παιδικού τραύματος και προβλημάτων χαμηλής όρασης. Με λίγα λόγια, παρέχουν κορυφαία και ολοκληρωμένη ιατρική υποστήριξη –σε συνεργασία με υποειδικότητες της οφθαλμολογίας, της πλαστικής χειρουργικής και της γναθοχειρουργικής για σύνθετα περιστατικά– ώστε να παραμείνουμε πιστοί στη δέσμευση που πήραμε όταν κρατήσαμε για πρώτη φορά στα χέρια μας το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, να προσέχουμε τα παιδιά μας σαν τα μάτια μας.
*Η Χρυσαυγή Αδαμοπούλου έχει σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαίδευση στην Οφθαλμολογία και μετεκπαίδευση στην Παιδοοφθαλμολογία και στη Χειρουργική Στραβισμού Ενηλίκων και Παίδων στα Πανεπιστήμια Τζόρτζταουν στην Ουάσινγκτον και στο Μίσιγκαν αντίστοιχα. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Case Western Reserve University και διευθύντρια του τμήματος Παιδοοφθαλμολογίας και Στραβισμού στο MetroHealth Medical Center στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών | Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
- Διστόμου 5-7, Μαρούσι, ΤΚ. 151 25
- 210 6862339/397
- info@iatriko.gr
- www.paidiatriko.gr
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!