Το project «πολυμορφικό βρεφικό δωμάτιο» μπορεί να φαντάζει mission impossible, φαίνεται όμως πως τελικά μπορεί να πραγματοποιηθεί απλά και on a budget ακολουθώντας πιστά μερικές interior design συμβουλές. Συναντήσαμε την Ντόρα Πανιοπούλου, Interior Architect & Designer και μαμά του Αποστόλη, που είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας ξεναγήσει σε ένα ονειρεμένο αλλά ταυτόχρονα σούπερ πρακτικό βρεφικό δωμάτιο.
Ξεκινώντας την υπέροχη διαδικασία της προετοιμασίας του βρεφικού δωματίου, θα πρέπει να φανταστούμε πως έχουμε μπροστά μας έναν λευκό καμβά για να δημιουργήσουμε! Μια αναζήτηση στο Pinterest είναι βέβαιο πως θα γεμίσει το μυαλό μας με εικόνες, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από πριν ποιες είναι οι δικές μας ανάγκες αλλά και ποια η διάταξη του δικού μας δωματίου.
Ας το πάμε όμως βήμα βήμα!
Βήμα 1o: Το χρώμα στους τοίχους
Επιλέξτε για τους τοίχους του βρεφικού δωματίου ουδέτερους φυσικούς τόνους. Κινηθείτε στις αποχρώσεις του υπόλευκου-μπεζ αλλά και του ανοιχτού γκρι. Αν αποφασίσετε να τοποθετήσετε ταπετσαρία, και πάλι διαλέξτε ένα σχέδιο, ιδανικά, όχι «μωρουδιακό» και σκεφτείτε πως αυτή η ταπετσαρία θα είναι -ακόμα- εκεί όταν το μωράκι σας μεγαλώσει και πάει πρώτη δημοτικού!
Βήμα 2ο: Τα πολυμορφικά έπιπλα
Μια επένδυση που αξίζει να κάνετε είναι τα έπιπλα. Και εδώ μιλάμε για έπιπλα που μετατρέπονται ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού σας.
Η κούνια
Μια κούνια που μετατρέπεται σε κρεβάτι είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή.
Η αλλαξιέρα
Επενδύστε σε μια αλλαξιέρα-συρταριέρα. Πολύ πιο σύντομα από ό,τι νομίζετε δεν θα τη χρειάζεστε πια. Μπορείτε να αγοράσετε μια συρταριέρα προσέχοντας τις διαστάσεις της, να έχει ύψος 88 με 90 εκατοστά και το κατάλληλο πλάτος, ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε στο επάνω μέρος τη βάση αλλάγματος ή το ειδικό μαξιλάρι αλλάγματος. Όταν δεν θα χρειάζεστε πια το έπιπλο αυτό ως αλλαξιέρα, θα μπορείτε πολύ εύκολα να τοποθετήσετε πάνω ένα εντυπωσιακό επιτραπέζιο φωτιστικό, όπως και κορνίζες με φωτογραφίες ή μικρά καλαθάκια αποθήκευσης μικροπραγμάτων, αλλάζοντας έτσι αμέσως και το στιλ του δωματίου.
Η ντουλάπα
Σκεφτείτε πόσο γρήγορα μεγαλώνει το μωρό σας και πως πολύ σύντομα θα αρχίσει να περπατάει και να εξερευνά το δωμάτιό του. Ενδυναμώστε την αυτονομία του, κάνοντας χώρο στην ντουλάπα κι αφήνοντας κενά τα κάτω ράφια, για να μπορεί να πάρει μόνο του τα ρούχα ή τα παιχνίδια του.
Η πολυθρόνα
Επιλέξτε έξυπνα την πολυθρόνα. Όταν φτιάχνετε το δωμάτιό του και εφόσον το μέγεθός του σας επιτρέπει να τοποθετήσετε μια πολυθρόνα, τότε διαλέξτε μία που θα σας εξυπηρετεί και στο μέλλον, για να διαβάζετε στο δωμάτιό του βιβλία. Και όταν δεν θα τη χρειάζεστε άλλο, να μπορείτε να την εντάξετε στην ήδη υπάρχουσα επίπλωση του σπιτιού, είτε στο καθιστικό είτε σε κάποια άλλη γωνιά.
Φωτιστικό οροφής
Ένα φωτιστικό οροφής με διαχρονικό και κλασικό σχεδιασμό, και όχι απαραίτητα παιδικό, σίγουρα θα το έχετε για πολλά χρόνια. Μπορείτε να επιλέξετε ένα εντυπωσιακό σχέδιο και να αλλάζετε τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου σας.
Σκεφτείτε τη μελλοντική κάτοψη του δωματίου
Μετρήστε το δωμάτιο και φτιάξτε τη διάταξη των επίπλων, έτσι ώστε να σκεφτείτε πού θα τοποθετηθούν καθώς μεγαλώνει το μωρό σας. Δημιουργήστε «ζώνες» για τον ύπνο, το παιχνίδι και το διάβασμα, ώστε να βάλετε σωστά τα βασικά έπιπλα.
BOOM Note: Εκτός από το λειτουργικό κομμάτι, επενδύστε αισθητικά σε έπιπλα με λιτό σχεδιασμό και ουδέτερα
χρώματα, όπως το φυσικό χρώμα του ξύλου, το λευκό ή το γκρι.
Extra tips
- Δώστε το ύφος και το στιλ που επιθυμείτε στο δωμάτιο μέσα από την επιλογή των κουρτινών! Ως γενική οδηγία, το «θέμα» του δωματίου ας δοθεί με αντικείμενα που μπορούν να αλλάξουν εύκολα, όπως οι κουρτίνες, τα χαλιά και τα κλινοσκεπάσματα.
- Τα παιχνίδια, τα λούτρινα ζωάκια και τα βιβλία θα δώσουν μια ικανοποιητική δόση χρώματος στο δωμάτιο.
- Διακοσμήστε τους τοίχους με όμορφα και εντυπωσιακά posters σύμφωνα με το θέμα που έχετε επιλέξει.
- Τα «κλασικά» χρώματα γαλάζιο και ροζ κάνουν πιο δύσκολη τη μετάβαση σε δωμάτιο νηπίου.
- Μη γεμίσετε κάθε εκατοστό του χώρου με πράγματα και διακοσμητικά. Keep it simple!
Ευχαριστούμε την Ντόρα Πανιοπούλου, Ιnterior Αrchitect, για τις πολύτιμες συμβουλές.
Website: www.dorapaniopoulou.com
Instagram: @dorapaniopoulouinteriors
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 16ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!