Αργά ή γρήγορα (συνήθως, υπερβολικά γρήγορα) έρχεται η στιγμή που το παιδί, επιστρέφοντας μια μέρα από το σχολείο, αρχίζει να ζητάει επίμονα να του αγοράσουμε κινητό, «αφού έχουν όοολοι οι συμμαθητές μου!» - ακόμα κι αν με τα νέα δεδομένα το έχουν όλοι στην τσάντα. Σίγουρα θα δελεαστούμε από την ιδέα ότι θα μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του όπου κι αν βρίσκεται...
«Πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους κινητά σε πολύ μικρή ηλικία, αλλά αυτό σημαίνει πρόσβαση στα πάντα» είχε πει στην τηλεοπτική εκπομπή της η Drew Barrymore, που έχει δύο κορίτσια, δέκα και έντεκα ετών. «Πιέζομαι, αλλά δεν σκοπεύω να ενδώσω». Άλλοι όμως ενδίδουν: Σύμφωνα με μια μελέτη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Common Sense Media, το 42% των παιδιών έως 10 ετών έχουν κινητό, ποσοστό που μέχρι τα 12 ανεβαίνει στο 71% και μέχρι τα 14 στο 91%.
Αυτοί οι γονείς κάνουν λάθος; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση, όπως δεν υπάρχει και μια «σωστή» ηλικία για να πάρουμε στα παιδιά κινητό. Κάποιες πηγές αναφέρουν, εντελώς ενδεικτικά, τα 12-13 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, μια ευρωπαϊκή μελέτη σε επτά χώρες έχει δείξει ότι μέχρι την ηλικία των 8 ετών τα παιδιά έχουν «περιορισμένη ή ανύπαρκτη κατανόηση» των διαδικτυακών κινδύνων.
Για να αποφασίσουμε αν είναι έτοιμο το δικό μας για το πρώτο τουsmartphone, ο Jerry Bubrick,PhD, κλινικός ψυχολόγος στο Child Mind Institute, μας συμβουλεύει να αναρωτηθούμε τα εξής:
- Πόσο συχνά το παιδί μας χάνει πράγματα, ειδικά εκείνα που του έχουμε πει ότι είναι πολύτιμα;
- Πόσο καλά διαχειρίζεται τα χρήματά του; Υπάρχει κίνδυνος, ενώ παίζει online ένα παιχνίδι, να αρχίσει να αγοράζει π.χ. έξτρα ζωές χωρίς να υπολογίζει το κόστος τους;
- Πόσο έχει αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητές του; Μπορεί, για παράδειγμα, να δημοσιεύσει κάτι που δεν πρέπει στα social media; Επίσης, αν γνωρίζετε ότι έχει πέσει θέμα bullying, αυτό είναι πιθανότερο να (ξανα)συμβεί στον διαδικτυακό κόσμο, που προσφέρει στους νταήδες την ευκολία της ανωνυμίας.
- Πόσο εξοικειωμένο είναι με την τεχνολογία και τους κινδύνους της; Ακόμα και αν εφαρμόσουμε γονεϊκά φίλτρα, θα είναι εκτεθειμένο, για παράδειγμα, στην παραπληροφόρηση και σε διαδικτυακές απάτες.
- Έχετε καταφέρει να ελέγχετε τον χρόνο που περνάει μπροστά σε οθόνες; Αν διαφωνείτε ήδη για τον υπολογιστή ή την κονσόλα παιχνιδιών, τα προβλήματα σίγουρα θα επιδεινωθούν αν προστεθεί και έναsmartphone. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον βομβαρδισμό ερεθισμάτων από τα κινητά και ακόμα περισσότερο όσα έχουν ΔΕΠΥ.
Αν αποφασίσετε να του πάρετε κινητό
Για να κάνετε πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων και, κυρίως, πιο ασφαλή την πλοήγηση των παιδιών στο διαδικτυακό σύμπαν, προτού το αγοράσετε κάντε μια συζήτηση μαζί τους. Συμφωνήστε εκ των προτέρων πόσες και ποιες ώρες την ημέρα θα το χρησιμοποιούν, πότε θα το ανοίγουν και πότε θα το κλείνουν, ποιο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας θα αγοράσετε και σε ποιες περιπτώσεις θα βάζουν το τηλέφωνό τους σε λειτουργία σίγασης. Ξεκαθαρίστε τους από την αρχή ότι θα επιβλέπετε, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, τη δραστηριότητά τους στα social media και στο Ίντερνετ και συζητήστε τι θα συμβεί αν χάσουν το κινητό τους: Θα αντικατασταθεί; Και αν ναι, ποιος θα το πληρώσει;
Αν δεν είστε ακόμα σίγουροι
Αν αναζητάτε κυρίως έναν τρόπο άμεσης επικοινωνίας με τα παιδιά μπορείτε να ξεκινήσετε αγοράζοντάς τους ένα smartwatch, χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ, όπου θα διαμορφώσετε εσείς τη λίστα των επαφών τους. Υπάρχουν και κινητά ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά που, ακόμα και αν συνδέονται στο Ίντερνετ, επιτρέπουν στους γονείς να ελέγχουν ποιες εφαρμογές κατεβάζουν και ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται οι ανήλικοι χρήστες τους. Ή, απλά, επενδύετε σε ένα παλιό μοντέλο με πορτάκι!
BOOM Note: Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος να διδάξουμε στα παιδιά μας τη μετρημένη χρήση κινητού από το να δώσουμε εμείς το παράδειγμα. Γι’ αυτό, αποφεύγουμε να περνάμε ατελείωτες ώρες σκυμμένοι από πάνω του, ειδικά σε περιοχές του σπιτιού που έχουμε χαρακτηρίσει «phone-free», όπως η τραπεζαρία και το κρεβάτι.