Sleepover | Να αφήσω το παιδί μου να κοιμηθεί στο σπίτι των φίλων του; Τι πρέπει να προσέξω;

Γεωργία Καρκάνη
Wed, 16/10/2024 - 10:12

Αν σας ζητούσε κάποιος να θυμηθείτε μία από τις ομορφότερες αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων, πέρα φυσικά από καλοκαιρινές διακοπές, πιθανότατα θα ήταν η πρώτη φορά που κοιμηθήκατε στο σπίτι της κολλητής σας ή κάποιου άλλου φίλου. Και τώρα ήρθε η στιγμή που σας το ζητάει το παιδί, κι εσείς βρίσκεστε διχασμένη ανάμεσα στις όμορφες αναμνήσεις σας και τους φόβους, που αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του: Μήπως είναι υπερβολικά μικρό για να περάσει μια νύχτα εκτός σπιτιού και αρχίσει να αναζητάει, στη διάρκειά της, τη μαμά του; Και αν δεν κοιμηθεί καθόλου όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα έχει ένα σημαντικό διαγώνισμα στο σχολείο; Ακόμα και αν είναι οι γονείς του άλλου παιδιού στο σπίτι, μπορώ να τους εμπιστευτώ;

Photo: Kampus Production @ Pexels 

«Ως θεραπεύτρια πολλών ανθρώπων που στην παιδική ηλικία τους έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το sleepover» παραδέχεται η EliHarwood, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και εκπαιδευτικός. «Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι αν το παιδί σας περάσει ένα βράδυ σε σπίτι φίλων θα κακοποιηθεί, αλλά η πιθανότητα υπάρχει: Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ένα στα τέσσερα κορίτσια και ένα στα 13 αγόρια υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία τους. Στο 91% αυτών των περιπτώσεων, δράστης είναι κάποιος που γνωρίζει η οικογένεια, ενώ στο 33% είναι ανήλικος/οι. Από την άλλη, λάτρευα τα sleepovers ως παιδί. Ήταν μια εμπειρία που πραγματικά μού άλλαξε τη ζωή. Αν λοιπόν αποφασίσετε να το επιτρέψετε, να είστε βέβαιοι ότι έχετε εφοδιάσει, προηγουμένως, τα παιδιά σας με μια ουσιαστική κατανόηση των ορίων του σώματός τους, των μη αποδεκτών συμπεριφορών, καθώς και με ένα ανατομικά σωστό λεξιλόγιο για όλα τα μέρη του σώματός τους ώστε σε περίπτωση που τους συμβεί ποτέ κάτι να έχουν τις κατάλληλες λέξεις για να το περιγράψουν».

Η ειδικός αντιπροτείνει και μια άλλη ιδέα, το sleep-under, όπου το παιδί μας και οι φίλοι του δεν περνούν όλη τη νύχτα στο ίδιο σπίτι, αλλά μένουν ξύπνιοι ως πιο αργά από την καθιερωμένη ρουτίνα ύπνου, οπότε έρχονται οι γονείς τους να τα πάρουν και να πάνε να κοιμηθούν στο σπίτι τους.

Photo: Allen Taylor @ Unsplash 

Πρόκειται για έναν «τέλειο συμβιβασμό» όπως τον χαρακτηρίζει η Harwood: «Το πάρτι μπορεί να ξεκινήσει ακριβώς όπως το sleepover, με πιτζάμες και διασκέδαση. Μετά το φαγητό και το γλυκό, τα παιδιά μπορούν να μείνουν ξύπνια μέχρι αργά, τρώγοντας ποπκόρν και βλέποντας ταινία. Και την ώρα που είναι πλέον έτοιμα για ύπνο, οι γονείς τους έρχονται και τα παίρνουν». Και βέβαια, είναι μια πολύ καλή ιδέα για μικρά παιδιά. Η ειδικός αποφεύγει να θέσει ηλικιακά όρια για το πρώτο πραγματικό sleepover των δικών μας παιδιών: «Καταλαβαίνω ότι κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές προτεραιότητες και ότι κάθε παιδί ωριμάζει σε διαφορετική ηλικία» όπως σχολιάζει.

Ωστόσο, το λεγόμενο sleep-under μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα μύησης, ειδικά για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, με όλη τη διασκέδαση, το bonding και τη γλυκιά -αλλά σε αυτή την περίπτωση πιο ακίνδυνη- παραβίαση κανόνων που συνοδεύει το sleepover.

Πώς θα κάνουμε ένα sleepover πιο ασφαλές:

  1. Αφήστε το παιδί να κοιμηθεί σε μια οικογένεια που γνωρίζετε καλά. Αυτή δεν είναι συμβουλή, είναι βασική προϋπόθεση για το sleepover.
  2. Αν δεν γνωρίζετε την οικογένεια πολύ καλά, προτού επιτρέψτε το πρώτο sleepover κανονίστε να γνωρίσετε τους γονείς του άλλου παιδιού όσο γίνεται καλύτερα, οργανώνοντας, π.χ., οικογενειακές επισκέψεις και στο δικό τους και στο δικό σας σπίτι.
  3. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τους γονείς του άλλου παιδιού λεπτομέρειες για τη βραδιά: Ποιοι θα είναι στο σπίτι, ποια ταινία θα παρακολουθήσουν, ακόμα και το τι θα περιλαμβάνει το δείπνο και το πρωινό, ειδικά αν το παιδί σας έχει διατροφικές αλλεργίες. Μη φοβηθείτε ότι μπορεί να γίνετε υπερβολικά πιεστικοί ή αδιάκριτοι.
  4. Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται επίβλεψη μέχρι να πέσουν για ύπνο, γι’ αυτό συζητήστε με τους άλλους γονείς αν θα είναι κάποιος ενήλικας ξύπνιος έως την ώρα που θα πάνε, ασφαλή, στα κρεβάτια τους.
  5. Επιλέξτε με το παιδί σας μια «κωδική φράση» που θα σας πει αν νιώσει δυσφορία ή απειλή σε οποιαδήποτε περίσταση εκτός σπιτιού. Ακόμα και όταν πηγαίνει, νωρίς το απόγευμα, για παιχνίδι στον κολλητό του. Όπως: «Τι κάνει ο Μαξ; (εδώ βάζετε το όνομα του κατοικίδιού σας)». Εξηγήστε του ότι μόλις ακούσετε να σας λέει αυτή την ατάκα στο τηλέφωνο, θα έρθετε αμέσως να το πάρετε.

Με στοιχεία από Scarymommy.com