Το καλοκαίρι ήρθε και μαζί του έφερε και μια μεγάλη αλλαγή! Οι ντουλάπες των παιδιών μας ανανεώνονται, οργανώνονται και φυσικά είναι πιο ανάλαφρες από τον χειμώνα! Πώς όμως θα τις φτιάξουμε έτσι ώστε να είναι λειτουργικές, εύχρηστες και τακτοποιημένες;
Η αρχιτέκτων Άννα Λαγογιάννη έχει τις απαντήσεις!
Βήμα 1ο – Αποχωριζόμαστε ό,τι δεν μας κάνει πια!
Τα περσινά ρούχα των μικρών παιδιών το πιθανότερο είναι να μην τους κάνουν πια. Γι’ αυτό ξεκινάμε αδειάζοντας την ντουλάπα και τα συρτάρια και ξεχωρίζοντας τα καθαρά χειμωνιάτικα ρούχα, τα οποία τοποθετούμε σε ειδικές κούτες στο πάνω μέρος της ντουλάπας. Εκεί τοποθετούμε και μία κούτα με τα ρούχα που μας έχουν δωρίσει οι φίλες μας για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Ξεχωρίζουμε τα ρούχα που δεν κάνουν πλέον στο παιδί μας και αν δεν έχουμε άλλο μικρότερο παιδί, φροντίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας να τα χαρίσουμε σε φίλους ή ακόμα και στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου μας.
Βήμα 2ο – Η ελεύθερη κρεμάστρα
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να τοποθετήσουμε ελεύθερα μέσα στο παιδικό δωμάτιο μια ράγα-κρεμάστρα, για τα καθημερινά ρούχα, τις πιτζάμες και όχι μόνο. Είναι εύκολα προσβάσιμη από εμάς και από το παιδί κι όταν εκείνο μεγαλώσει, είτε την αφαιρούμε είτε, αν υπάρχει αρκετός χώρος στο δωμάτιο, την κρατάμε κυρίως για το κρέμασμα των μπουφάν, που πιάνουν πολύ χώρο μέσα σε μια ντουλάπα.
Βήμα 3ο – Η αναπροσαρμογή της ντουλάπας
Οι παιδικές ντουλάπες πρέπει να είναι ευπροσάρμοστες σε κάθε στάδιο της ζωής του παιδιού. Αν το παιδί μας έχει μεγαλώσει αρκετά, αφαιρούμε τη μία ράγα κρεμάσματος, ώστε να χωρούν σε ύψος τα μακριά φορέματα ή παντελόνια. Ανάλογα –αν χρειάζεται– αφαιρούμε και κάποιο πρόσθετο ράφι που χρησιμοποιούσαμε όταν το παιδί ήταν πολύ μικρό.
Βήμα 4ο – Το κρέμασμα και η τακτοποίηση
Επιλέγουμε ποια ρούχα πρέπει να κρεμαστούν για να διατηρηθούν ατσαλάκωτα και ποια μπορούν να διπλωθούν. Προσπαθούμε να βάζουμε όλες τις κρεμάστρες προς την ίδια κατεύθυνση, για μεγαλύτερη ευκολία, και ιδανικά να έχουν το ίδιο μέγεθος. Τοποθετούμε τα ρούχα καθημερινής χρήσης αλλά και τα αθλητικά σε σημεία που να τα φτάνει το παιδί, για να το παροτρύνουμε να τα διαλέγει μόνο του αλλά και να μαθαίνει να κρατά σε τάξη την ντουλάπα του. Επιδιώκουμε να διαθέτουμε για το παιδί μας
τον απολύτως απαραίτητο αριθμό ρούχων, σκεπτόμενοι απλά ότι σε λίγο καιρό δεν θα του κάνουν. Το ίδιο κάνουμε και με τα παπούτσια. Τα καθημερινά και αθλητικά τα τοποθετούμε στο ελεύθερο κάτω μέρος της ντουλάπας, ενώ τα πιο επίσημα μέσα στις κούτες τους.
Βήμα 5ο – Η οργάνωση
Τοποθετούμε στα συρτάρια ειδικά διαχωριστικά, για να ξεχωρίσουμε τα εσώρουχα, τις κάλτσες, τις ζώνες, τα καπέλα, τα κοσμήματα κλπ. Πολύ χρήσιμες είναι επίσης οι πάνινες ραφιέρες για ρούχα και παπούτσια, που μπορούν να κρεμαστούν από τη ράγα της ντουλάπας. Και τέλος, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και τα φύλλα της ντουλάπας από την εσωτερική πλευρά, τοποθετώντας ειδικά αξεσουάρ για να κρεμάμε μπιζού, ζώνες, φουλάρια, τσάντες, στέκες ή ό,τι άλλο έχει το παιδάκι μας και μπορεί να κρεμαστεί εκεί!
BOOM TIPS:
- Πρακτικό είναι να έχουμε πάντα ένα καλάθι μέσα στην ντουλάπα όπου να βάζουμε ό,τι δεν κάνει πια στο παιδί μας. Αυτό θα μας διευκολύνει ώστε να κάνουμε την εκκαθάρισή μας κάθε εποχή.
- Διδάξτε στα παιδιά σας μέσα από το δικό σας παράδειγμα την αξία τού να χαρίζεις ρούχα και πράγματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Έτσι, ο αποχωρισμός από ρούχα και αξεσουάρ που δεν χρειάζονται πια θα αποκτήσει μια πολύ γλυκιά αίσθηση. Θυμηθείτε βέβαια πως πάντα χαρίζουμε ρούχα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση!
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!