Τελικά, η γεωγραφία είναι όντως πολύ κουλ! Συνέντευξη με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τη σελίδα - φαινόμενο

Εύα Ανυφαντή
Sat, 31/10/2020 - 16:26

Εσείς γνωρίζατε πως έχουμε κι εδώ ροζ φλαμίγκο; Kαι πως η αρχαιότερη ελιά του κόσμου βρίσκεται στην Κρήτη; Αυτά και άλλα πολλά μαθαίνουμε ταξιδεύοντας με το προφίλ «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», που έγινε viral και κατάφερε το μέχρι πρότινος ακατόρθωτο: Να μετατρέψει το πιο βαρετό μάθημα σε διασκέδαση. Μα ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά και πώς ξαφνικά όλοι γίναμε «γεωγραφίλοι»;

Ποιος «κρύβεται» πίσω από τη σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ»;

Ένας από τους (περίπου) 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη Γη μας (εκ των οποίων περίπου τα τεσσεράμισι είναι στην Ασία!). Η Βικιπαίδεια βέβαια λέει ακόμα πως είμαστε 7,6 δις, γι’ αυτό προτείνω σε όλους όσοι διαβάζουν αυτήν τη συνέντευξη να κάνουν πάντα τις ιντερνετικές τους αναζητήσεις στα αγγλικά. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι σημαντικό να το γνωρίζουν οι φιλοπερίεργοι άνθρωποι, γιατί το περιεχόμενο του ελληνικού ίντερνετ είναι πολύ πιο περιορισμένο και δεν ανανεώνεται τόσο συχνά!

 

Γιατί δημιούργησες αυτήν τη σελίδα;

Γιατί η γεωγραφία είναι πραγματικά πολύ κουλ και ήθελα να το μάθουν όσο περισσότερα άτομα γίνεται. Είναι μια φοβερή διαδικασία το να μαθαίνεις για τον κόσμο... Ξυπνάει το παιδί που έχεις μέσα σου κι αυτό για την ψυχολογία μας νομίζω είναι πολύ βοηθητικό, εκτός από το ότι είναι πολύ χρήσιμο για τη ζωή. Όταν αρχίζει κανείς να ανακαλύπτει όλα αυτά τα φανταστικά και περίεργα μέρη του κόσμου, αυτόματα το μυαλό του κάνει εικόνες και ταξιδεύει, ξεφεύγει από την πραγματικότητα! Όποτε διαβάζω για καινούρια μέρη του πλανήτη και βλέπω στο ίντερνετ εικόνες και βίντεο με ηφαίστεια, ανθρώπους, ζώα, ποτάμια, βουνά, κλπ., νιώθω σαν σκύλος που κουνάει την ουρά του.

Έχεις μετατρέψει τη γεωγραφία από το πιο βαρετό μάθημα σε πραγματική διασκέδαση. Πώς το καταφέρνεις;

Η γεωγραφία δεν είναι καθόλου βαρετή, απλά στα σχολεία διδάσκεται με εντυπωσιακά βαρετό και ανέμπνευστο τρόπο, όπως και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μαθήματα. Και μετά έχουμε το θράσος να μαλώνουμε τα παιδιά γιατί δεν αποδίδουν καλά στο σχολείο! Μα πώς είναι δυνατό να αποδώσουν αν δεν τα εμπνέεις και αν τα βάζεις απλά να απομνημονεύουν ονομασίες και λίστες; Η γεωγραφία ΕΙΝΑΙ διασκέδαση, δεν την έκανα εγώ! Το μόνο που κάνω είναι ότι προσπαθώ να γράφω με τρόπο κατανοητό και προσιτό σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τις γνώσεις τους.

 

Πιστεύεις πως η «μέθοδός» σου θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα;

Φυσικά! Ήδη γίνεται σε πολλά κανάλια στο YouTube και σε πολλά blogs. Υπάρχει πλέον φοβερά καλοδιατυπωμένη και εύπεπτη γνώση στην οποία όλοι έχουμε πρόσβαση, αρκεί να κάνουμε τον κόπο να ψάξουμε λιγάκι στο ίντερνετ. Για κάποιον λόγο όμως, δεν το κάνουμε συχνά. Είναι σαν να χάνουμε την περιέργειά μας μεγαλώνοντας, κι αυτό είναι κρίμα. Πάντως είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν φοβερό ταλέντο στη μετάδοση γνώσης και τη διατύπωση ‒ το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς τα λένε ή τα γράφουν στα αγγλικά. Μέσα από τη σελίδα αυτή συνειδητοποίησα πως η γλώσσα αποτελεί εμπόδιο για πολλούς, γι’ αυτό σκέφτομαι να οργανώσω κάποιο μεταφραστικό project, με σκοπό να γίνει προσβάσιμο αυτό το φοβερό περιεχόμενο σε περισσότερο κόσμο. Νομίζω αυτό είναι το κλειδί: η προσβασιμότητα. Να παίρνεις τα πράγματα από την αρχή και να τα εξηγείς με τρόπο που να μπορεί να τα καταλάβει και η γιαγιά και ο παππούς και η θεία και η μαμά κι ο αδερφός και το εγγόνι! Και κυρίως, να σε ενδιαφέρει πραγματικά το αντικείμενο.

Γιατί αγαπάς τόσο πολύ τη γεωγραφία;

Για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί με βοηθάει να ενεργοποιώ τη φαντασία μου που είχε «σκουριάσει» και δεύτερον, επειδή μου αρέσει να καταλαβαίνω γιατί τα πράγματα στον κόσμο είναι έτσι όπως είναι. Και η γεωγραφία είναι ένας τέλειος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς να το κάνει αυτό.

 

Τελικά, ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος μάθησης;

Δεν ξέρω αν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος μάθησης, πάντως αυτό που έμαθα από τη συγκεκριμένη σελίδα είναι πως σε όλους αρέσει τελικά να μαθαίνουν κάτι καινούριο. Νομίζω ότι η φιλοπεριέργεια υπάρχει έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους, απλά το σχολείο δε μας την καλλιεργεί, ώστε να ανθίσει και να γίνει αγάπη για τη γνώση. Αν ενδιαφέρεστε να μαθαίνετε κάτι καινούριο για τον κόσμο καθημερινά, ακολουθήστε τη σελίδα. Υπάρχει πραγματικά πολλή αγάπη και έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα πολύ μοναδική. Στείλτε μου μήνυμα να τα πούμε!

Bonus: 7 & 1 ενδιαφέροντα facts που δε γνωρίζατε για την Ελλάδα

  • Ξέρατε ότι στη χώρα μας μπορεί να συναντήσει κανείς ροζ φλαμίγκο; Αν και δεν έχουν φωλιάσει ποτέ στην Ελλάδα, είναι τακτικοί αποδημητικοί επισκέπτες και μπορεί να τα πετύχει κανείς στο Ναύπλιο, τη Θράκη, τη Λήμνο, την Κω, τη Σάμο και άλλα μέρη!
  • Ο Όλυμπος, το πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας, φτάνει σε ύψος τα 2.918 μέτρα, που είναι περίπου σαν 100 εξαώροφες πολυκατοικίες η μία πάνω στην άλλη!
  • Ούτε το Καρπενήσι ούτε το Λαγονήσι είναι νησιά! Μα γιατί τα ονόμασαν έτσι και μας μπερδεύουν;
  • Παρόλο που η χώρα μας είναι σχετικά μικρή (95η σε μέγεθος από τα 195 κράτη του κόσμου σήμερα), υπολογίζεται πως έχει τη 10η ή 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή του κόσμου, λόγω του μοναδικού της σχήματος αλλά και των νησιών της!
  • Επίσης, η Ελλάδα είναι η 10η χώρα του κόσμου με τα περισσότερα νησιά, με περίπου 6.000-7.000!
  • Μέσα στην Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, χωράει 3 φορές σχεδόν το Λουξεμβούργο!
  • Στην Κρήτη επίσης υπάρχει η γηραιότερη ελιά του κόσμου, που υπολογίζεται πως είναι περίπου 3.500-5.000 ετών!
  • Παρόλο που η Ελλάδα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα νησιά και τις παραλίες της, θεωρείται ένα από τα πιο «βουνίσια» κράτη της Ευρώπης, καθώς το 80% της έκτασής της είναι λόφοι και βουνά!

Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ αλλά και φαινόμενο, αφού σε λιγότερο από έναν χρόνο μετρά ήδη πάνω από 44.000 φίλους στο Facebook, ενώ πρόσφατα απέκτησε και αδερφάκι: τη σελίδα «Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα».

Facebook: geografitness

Instagram: i_gewgrafia_einai_poli_koul

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM