Τι να κάνω αν υποπτεύομαι πως το παιδί μου έχει Η1Ν1;

Μυρτώ Κάζη
Tue, 24/01/2023 - 10:54

Η αλήθεια είναι πως βρίσκεται παντού. Οι τάξεις αδειάζουν και ένα ένα τα παιδάκια προσβάλλονται από τον ιό της γρίπης που όπως τον περιγράφουν οι γονείς κάνει "ακατέβατο 40άρι".

Πράγματι οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρατηρείται έξαρση του ιού και καλό θα είναι όλοι μας να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Τι να κάνουμε λοιπόν αν πιστεύουμε πως το παιδί μας ίσως έχει προσβληθεί από τη Γρίπη Η1Ν1;

Εάν ένα παιδί παρουσιάσει βήχα, καταρροή και δακρύρροια, συνιστάται να παραμένει στο σπίτι προληπτικά μέχρι να περάσουν δύο 24ωρα χωρίς κανένα σύμπτωμα. Αν το παιδί στην πορεία παρουσιάσει πυρετό, ρινική καταρροή και βήχα, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως στον παιδίατρό σας και να σας κατευθύνει για το αν θα πρέπει να κάνετε εξέταση ρινικού επιχρίσματος για Η1Ν1.  Εάν διαπιστωθεί ότι το παιδί σας πράγματι έχει κολλήσει τη Γρίπη Η1Ν1 θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να σταματήσει να έχει συμπτώματα και να βγει αρνητικό το τεστ του.

Η γρίπη τις περισσότερες φορές είναι αυτοπεριοριζόμενη νόσος και οι μικροί ασθενείς αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Θα πρέπει να δώσετε αντιπυρετικά (όχι ασπιρίνη), άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση του παιδιού και να αφήσετε το παιδάκι σας να ξεκουραστεί σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς πολύ φως, έντονους ήχους και υψηλή θερμοκρασία. Φυσικά, ο παιδίατρός σας θα αποφασίσει αν το παιδί σας θα πρέπει να λάβει σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, ειδική αντιική αγωγή (TAMIFLU).

Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον παιδίατρό σας αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:

αλλαγή στη γενική εικόνα του παιδιού

πυρετός που επιμένει

αναπνευστική δυσκολία με γρήγορη αναπνοή ή /και ωχρότητα / κυάνωση

κακή επικοινωνία

υπνηλία που επιμένει και όταν το παιδί είναι χωρίς πυρετό

άρνηση λήψης τροφής και κυρίως υγρών

συνεχείς εμέτους

ισχυρούς πόνους στα πόδια με άρνηση βάδισης ή αδυναμία βάδισης

 

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε πως και αυτόν τον χειμώνα, πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, αποφεύγουμε κατά το δυνατό τους πολυσύχναστους χώρους και την άμεση επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας λαμβάνοντας ικανές ποσότητες υγρών καθημερινά, ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες και φυσικά, υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας να μην χρησιμοποιούν προσωπικά αντικείμενα των φίλων τους, όπως ποτήρια, καλαμάκια και άλλα!