Τι πρέπει να ξέρετε για τους φανταστικούς φίλους του παιδιού σας

Boom Team
Thu, 28/07/2022 - 13:24

Από την Ελίνα Μαυροπούλου, δημιουργό του @thekids.society 

Μονόκεροι, δράκοι αλλά και πιο αληθοφανείς αόρατοι φίλοι εμφανίζονται συχνά στο πλευρό των παιδιών... Αποτελεί άραγε απόδειξη ιδιοφυΐας ή ταλέντου ή μήπως είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει; Η απάντηση είναι όχι. Αν ένα παιδί μιλά μόνο του, στον εαυτό του ή προσποιείται ότι παίζει με κάποιον δεν χρειάζεται πανικός. Οι φανταστικοί φίλοι είναι σημάδι ότι αναπτύσσεται η φαντασία του παιδιού και όχι απαραίτητα ότι αισθάνεται μοναξιά ή απροθυμία να αποδεχτεί την πραγματικότητα.

Photo@ gpointstudio/ freepik

Γιατί εμφανίζονται;
Προκύπτουν ως ανάγκη να δοθεί κάποιο νόημα σε έντονα, άγνωστα ή απειλητικά συναισθήματα και γεγονότα. Κάνουν τον κόσμο των παιδιών λιγότερο απειλητικό και μοναχικό. Με άλλα λόγια, τα παιδιά τους δημιουργούν για να τα υποστηρίζουν, να τα καταλαβαίνουν, να τα κάνουν να χαμογελούν, να τα παρακινούν, να κάνουν παρέα και να ενθαρρύνουν τη σκέψη και τη φαντασία τους. Στη συνέχεια όταν τα παιδιά δεν τους χρειάζονται πλέον, εξαφανίζονται από μόνοι τους! Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει κι όταν ένα παιδί χάνει το ενδιαφέρον του για ένα παιχνίδι. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, φαίνεται να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων. Τα κορίτσια κάνουν πιο συχνά φανταστικούς φίλους που χρειάζονται τη προστασία τους και αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να έχουν «φίλους» που είναι πιο ώριμα από αυτά, ταυτίζονται μαζί τους και μαθαίνουν πώς να «στέκονται» στον χώρο.

Photo: @ pvproductions/ freepik

Πόσο καιρό μπορεί το παιδί να έχει έναν φανταστικό φίλο;
Η παρουσία των φανταστικών φίλων μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία. Εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ 3 και 11 ετών. Αν και πολλοί νομίζουν ότι μόνο τα μικρά παιδιά δημιουργούν φανταστικούς φίλους, έχει ενδιαφέρον το ότι το φαινόμενο αυτό είναι διαδεδομένο και μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας αλλά και των μαθητών.

Photo: freepik/ freepik

Γιατί τα παιδιά τους χρειάζονται;
Οι φανταστικοί φίλοι βοηθούν την ψυχική υγεία των παιδιών καθώς γίνονται πιο ανεξάρτητα επειδή αισθάνονται ότι τα υποστηρίζει κάποιος άλλος, δηλαδή ο φανταστικός φίλος. Επιπλέον, μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, φροντίζοντας τον φανταστικό φίλο, ενώ τέλος, ενισχύουν το αίσθημα ικανότητας επειδή εξηγούν στους άλλους τι να κάνουν.

Ευχαριστούμε την Ελίνα Μαυροπούλου, Νηπιαγωγό & Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ: Επιστήμες της Αγωγής & της Δια Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση & Ηγεσία -  Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

@thekids.society