Unplug now: Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να κάνουν «log out» το καλοκαίρι;

Τόνια Παπαμιχαλοπούλου
Tue, 14/06/2022 - 16:58

Έπειτα από μια χρονιά φορτωμένη με υπολογιστές και tablet, το φετινό καλοκαίρι το «unplug» των παιδιών μας από τις οθόνες είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Πώς θα γίνει αυτό;
 

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Ο βασικός λόγος που τα παιδιά εθίζονται και δύσκολα αποχωρίζονται laptop, tablet, κονσόλες παιχνιδιών είναι η απουσία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας όπως και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάνουν τους περισσότερους γονείς να προτείνουν εύκολες «διεξόδους» διασκέδασης στα παιδιά τους. Η τηλεόραση, τα παιχνίδια στο κινητό και τα υπόλοιπα gadgets αντικαθιστούν την ανθρώπινη επαφή, δημιουργώντας μια απόσταση που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει. Αυτό το καλοκαίρι ανατρέψτε την κατάσταση, κάντε με τα παιδιά σας log out από παντού και εκμεταλλευτείτε κάθε δευτερόλεπτο των διακοπών σας. Δείξτε τους τις αγαπημένες καλοκαιρινές συνήθειες που είχατε ως παιδιά, αναδείξτε ταλέντα που δεν γνώριζαν ότι έχετε, μοιραστείτε ιστορίες που θα τα ενθουσιάσουν και, γιατί όχι, διοργανώστε μοναδικές καλοκαιρινές δραστηριότητες που θα θυμούνται για μια ζωή.

Φωτογραφία :  Tatiana Twinslol (PEXELS)

Make a deal!

Μην το αφήσετε να εννοηθεί, κάντε το ως μέρος μιας συμφωνίας. Εξηγήστε τα νέα δεδομένα και δώστε τα χέρια! Η φετινή συμφωνία του καλοκαιριού είναι πως αποχωριζόμαστε τις οθόνες και αυτό αφορά όλη την οικογένεια!

Αναπτύξτε τη δημιουργικότητά τους

Μέσω της μουσικής, του παιχνιδιού, του χορού, του διαβάσματος, ακόμα και μέσα από τις συζητήσεις τα παιδιά μαθαίνουν, σκέφτονται και αποκτούν κριτική σκέψη, χωρίς να ακολουθούν τον εύκολο δρόμο του tablet και του internet. Με έναν μαγικό τρόπο η «πόρτα της δημιουργικότητας» ξεκλειδώνει και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι μπορούν να σκεφτούν και να προτείνουν τις πιο διασκεδαστικές καλοκαιρινές ιδέες. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα εμπιστευτείτε και να τα ωθήσετε προς τον υπέροχο κόσμο της φαντασίας!

Φωτογραφία : Jacub Gomez (PEXELS)

Δημιουργήστε αξέχαστες οικογενειακές καλοκαιρινές στιγμές

Αν το σκεφτείτε σοβαρά, τα καλοκαίρια που θα περάσετε συνολικά με τα παιδιά σας δεν είναι τόσο πολλά. Κάθε καλοκαίρι που έρχεται οφείλετε να το αντιμετωπίζετε σαν ένα νέο «βιβλίο», μέσα στο οποίο θα γράφετε τις δικές σας ξεχωριστές ιστορίες και θα δημιουργείτε αξέχαστες οικογενειακές στιγμές. Αν κάνετε το απαραίτητο log out, ο ποιοτικός χρόνος και οι ευκαιρίες θα αυξηθούν και στο τέλος δεν θα χορταίνετε ο ένας τον άλλον.

 

Φωτογραφία :  Sergey Novikov/Shutterstock

 

Εξελίξτε την κοινωνικότητά τους

Πόσες φορές έχετε δει παιδιά (κάθε ηλικίας) να κάθονται δύο βήματα μακριά από τη θάλασσα και να είναι απορροφημένα μπροστά σε μια οθόνη; Αυτή είναι μια εικόνα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε στα παιδιά σας ότι δεν θα γίνει πράξη, ειδικότερα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η κοινωνικότητα και η επικοινωνία αποτελούν δύο στοιχεία τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν ιδανικά την περίοδο του καλοκαιριού, και σε αυτό εννοείται συμβάλλουν οι συνθήκες και η χαρούμενη διάθεση. Τα περισσότερα παιδιά αναζητούν την επικοινωνία και θέλουν να γίνουν μέλη σε ομάδες ή να γνωρίσουν άλλα παιδιά. Και, μεταξύ μας, τα tablet και το internet δεν μπορούν να αντικαταστήσουν κανένα γέλιο, κανένα παιχνίδι στη θάλασσα και καμία καλοκαιρινή βόλτα!

 

Διδάξτε την αυτονομία

Με έξυπνους και χαριτωμένους τρόπους δείξτε τους πόσο σημαντικό είναι να κάνουν μόνα τους κάποια πράγματα και ενισχύστε την αυτοπεποίθησή τους. Αφήστε τα να φτιάξουν την τσάντα με τα παιχνίδια θαλάσσης, να επιλέξουν τα ρούχα τους ή να ολοκληρώσουν τη βραδινή τους ρουτίνα. Η ανεξαρτησία είναι ένα χαρακτηριστικό που όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν και, πιστέψτε μας, θα το χρειαστούν και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.
 

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο 8ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!