Ένας ισχυρός δεσμός με το παιδί μας δεν μας γεμίζει μόνο με ικανοποίηση και ευτυχισμένες στιγμές. Βοηθάει, κυρίως, το ίδιο να αναπτύξει αίσθημα ασφάλειας και αυτοεκτίμηση και να γνωρίζει, μεγαλώνοντας, πως μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς οποιαδήποτε στιγμή, στα εύκολα και στα δύσκολα. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τον δυναμώσουμε, από το παιχνίδι.
Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι άπειρα και καταγεγραμμένα από την επιστήμη. Μεταξύ άλλων, δίνει στο παιδί την ευκαιρία να εξερευνήσει τον κόσμο, να εκτονωθεί, να αναπτύξει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, να κοινωνικοποιηθεί, να εξελίξει τις γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητές του και, όταν είναι μια δραστηριότητα που μοιραζόμαστε, να έρθει πιο κοντά μας.

«Όταν είναι μωρό, αλληλεπιδράσεις όπως το “κου-κου-τσα!” και ο χορός στην αγκαλιά μας [το επονομαζόμενο “ταχτάρισμα”] του επιτρέπουν να χτίσει εμπιστοσύνη, του δίνουν ασφάλεια και χαρά» σχολιάζει η Panicha Sillapawatayanon, M.A. Ενώ μεγαλώνει όμως -και εμείς μπορεί να επιστρέψουμε στη δουλειά και, σίγουρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος προσωπικών υποχρεώσεων και δοκιμασιών- ο χρόνος που περνάμε μαζί του μειώνεται. Όπως όμως επιβεβαιώνει η ίδια ειδικός, «αρκούν 20-30 λεπτά παιχνίδι την ημέρα μαζί του για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας». Έρευνες, μάλιστα, υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του λεγόμενου attachment play σε παιδιά με συναισθηματικά και συμπεριφοριστικά προβλήματα.
Η Panicha Sillapawatayanon προτείνει, λοιπόν, δέκα δραστηριότητες χωρίς κόστος, που δυναμώνουν τη σχέση μας με το παιδί, ιδανικές για ηλικίες 3 ετών και άνω. Αν μάλιστα έχουμε περισσότερα από ένα παιδιά που μπορούν να λάβουν μέρος, ακόμα καλύτερα.

Facepainting: Δεν χρειαζόμαστε καν ειδικές μπογιές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και βρεφική λοσιόν για να ζωγραφίσουμε ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Τα παιδιά ξεκαρδίζονται στα γέλια και ταυτόχρονα αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικότητά τους.
Τούνελ: Δύο γονείς ή άλλοι κηδεμόνες σχηματίζουμε ένα τούνελ με τα χέρια μας και το παιδί/τα παιδιά σέρνονται μέσα από αυτό όσο πιο γρήγορα μπορούν, προτού καταρρεύσει. Στο τέλος, τους περιμένει μια μεγάλη αγκαλιά!
Μπαλάκι: Το πετάμε ο ένας στον άλλον. Έτσι, διασκεδάζουν όλοι και τα μικρότερα παιδιά μυούνται στην έννοια της ανταλλαγής.
Παιχνίδια με σνακ: Μετατρέπουμε π.χ. τα δημητριακά, τα λαχανικά ή τις κουταλιές του γιαουρτιού, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, σε αεροπλανάκια ή τα ταΐζουμε με το χέρι μετρώντας τις μπουκιές με αριθμούς ή με την αλφαβήτα. Για μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να τους πετάμε μικρά σνακ για να τα πιάνουν με το στόμα στον αέρα.
Ζωγραφική στην πλάτη: Αυτό το παιχνίδι συστήνεται για μεγαλύτερα παιδιά. Ζωγραφίζουμε στην πλάτη τους με το δάχτυλό μας ένα οικείο αντικείμενο, π.χ. έναν ήλιο ή μια μπάλα, και εκείνα προσπαθούν να το μαντέψουν.

Ισορροπία με βαμβάκι: Παίρνουμε ένα κομμάτι βαμβάκι, βάζουμε λίγη βρεφική λοσιόν και το κολλάμε στο πρόσωπο του παιδιού. Του ζητάμε να προσπαθήσει να το ρίξει φυσώντας το ή, αντίθετα, να περπατήσει για όσο περισσότερη ώρα μπορεί χωρίς να το ρίξει.
Βόλτα με το μαξιλάρι: Το παιδί κάθεται πάνω σε ένα μαξιλάρι και το τραβάμε σε ολόκληρο το σπίτι. Δεν πρέπει να πέσει με τίποτα!
Σαπουνόφουσκες: Ένα τέλειο παιχνίδι για μικρότερα παιδιά. Κάνουμε μπουρμπουλήθρες και τους ζητάμε να τις σκάσουν με τα χέρια, τα δάχτυλα ή ακόμα και τη μύτη τους.
Κουβέρτα-κούνια: Το παιδί ξαπλώνει σε μια κουβέρτα και δύο κηδεμόνες πιάνουμε από μια άκρη και το λικνίζουμε σαν κούνια, τραγουδώντας αγαπημένα κομμάτια.
Χέρια που γλιστρούν: Απλώνουμε λοσιόν στα χέρια μας και πιάνουμε το παιδί. Τα χέρια μας θα γλιστρούν, ίσως μάλιστα πέσουμε προς τα πίσω. Το παιδί θα ξεκαρδιστεί στα γέλια.