7 συμβουλές για γονείς από την παιδίατρο της Ευρωκλινικής Σταυρούλα Οικονόμου, για μια σχολική χρονιά γεμάτη υγεία!

Εύα Ανυφαντή
Thu, 14/11/2019 - 11:11

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μικροί – μεγάλοι έχουμε μπει σε πρόγραμμα. Είμαστε όμως σωστά προετοιμασμένοι; Επιλέξαμε την κατάλληλη σχολική τσάντα; Γιατί είναι τόσο σημαντική η επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς; Η παιδίατρος της Ευρωκλινικής Σταυρούλα Οικονόμου, μάς εφιστά την προσοχή σε ορισμένες σημαντικές «λεπτομέρειες», που όμως κάνουν τη διαφορά…

Ευρωκλινική παιδικός έλεγχος

Επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς: Είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να μας κρατούν ενήμερους για την πρόοδο του παιδιού, αλλά επειδή είναι οι πρώτοι που θα εντοπίσουν τυχόν μαθησιακές δυσκολίες. Και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, η παρέμβαση πρέπει να είναι έγκαιρη, ώστε το παιδί να μην απογοητευτεί και χάσει την αισιοδοξία του και τη δίψα του για μάθηση.

Πρωινό: Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η λήψη ποιοτικού πρωινού σχετίζεται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Αυτός είναι ακόμα ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται το πρωινό.

Σχολική τσάντα: Μπορεί τα παιδιά να ψάχνουν την τσάντα που θα έχει πάνω τον αγαπημένο τους ήρωα, οι γονείς όμως πρέπει να εξετάζουν αν η τσάντα πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές:

  • Τα λουριά πρέπει να είναι δύο, ευρέα και με μαλακή επικάλυψη, γιατί τα στενά λουριά βυθίζονται στους ώμους, προκαλώντας πόνο και περιορισμό της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ τα σακίδια με ένα λουρί δεν κατανέμουν ομοιόμορφα το βάρος στο σώμα. Πρέπει επίσης να έχουν κατάλληλη κλίση, ώστε το σακίδιο να βρίσκεται κοντά στο σώμα και περίπου 5-6 εκατοστά πάνω από τη μέση.
  • Είναι σημαντικό να έχει το σακίδιο «γέμισμα» στα σημεία επαφής με την πλάτη, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με αιχμηρές γωνίες.
  • Το κυλιόμενο σακίδιο μπορεί να είναι καλή λύση για τους μαθητές που μεταφέρουν σημαντικό φορτίο, αλλά και αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να το σηκώσει ο μαθητής, όπως για παράδειγμα στις σκάλες.
  • Προσοχή: Το βάρος της τσάντας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10-20% του βάρους του παιδιού. Γι’ αυτό, ιδανικά, η τσάντα δεν θα πρέπει να περιέχει περισσότερα από τρία τετράδια, 2-3 μικρά βιβλία, κασετίνα, το πρόχειρο γεύμα και μπουκαλάκι με 750 ml νερό. Όσα βιβλία και τετράδια δεν χρειάζονται τα παιδιά για το απογευματινό διάβασμα στο σπίτι, καλό είναι να παραμένουν στο θρανίο με ευθύνη του σχολείου.

Ευρωκλινική παιδικός έλεγχος

Κανόνες υγιεινής: Για τα μικρά παιδιά που ξεκινούν πρώτη φορά το σχολείο, φροντίζουμε να τα έχουμε εκπαιδεύσει από πριν στους κανόνες υγιεινής, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα του σχολείου.

Επικοινωνία με το παιδί: Όταν το παιδί επιστρέφει στο σπίτι, το αφήνουμε να μας μιλήσει και ακούμε με προσοχή όλα όσα έχει να μας πει. Μέσα από τη συζήτηση αυτή θα μάθουμε τι του έκανε εντύπωση ή τι το στενοχώρησε, και μπορεί να ανακαλύψουμε τυχόν προβλήματα με συνομηλίκους (π.χ. bullying), φόβους, αγωνίες και επιθυμίες του παιδιού.

Ελεύθερος χρόνος: Μετά το απογευματινό διάβασμα, που πρέπει να τελειώνει σύντομα, φροντίζουμε το παιδί να ξεκουραστεί και να παίξει στην αυλή ή σε κάποιον άλλον ασφαλή χώρο και, αν είναι δυνατόν, μαζί με άλλα παιδιά. Αφήνουμε μακριά παιχνίδια γραφείου, i-pad, i-phone, υπολογιστές ή οτιδήποτε άλλο στερεί την κίνηση και κυρίως κρατάει τα παιδιά μακριά από την επικοινωνία.

  • Καλό είναι να διαβάζουμε συχνά, ώστε να μας βλέπει και να μας μιμείται το παιδί στον ελεύθερό του χρόνο.
  • Πολύ σημαντικό: Δεν το καθηλώνουμε με στερεότυπες (χωρίς ποικιλία) ασχολίες, όλες τις ώρες του Σαββατοκύριακου.Το παιδί χρειάζεται ποικιλία στη ζωή του και στις εμπειρίες του.

παιδίατρος της Ευρωκλινικής Σταυρούλα Οικονόμου

Διάβασμα στο σπίτι: Ειδικά για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά σχολείο, είναι σημαντικό να μάθουν από νωρίς να οργανώνουν τη μελέτη τους. Αποφασίζουμε μαζί την ώρα που θα γίνεται η μελέτη. Κάποια παιδιά λειτουργούν καλύτερα νωρίς το απόγευμα, ενώ κάποια αφού προηγουμένως έχουν ξεκουραστεί. Έχουμε το γραφείο μας, σε έναν ήσυχο χώρο μελέτης, μακριά από πηγές θορύβων και ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή. Προσπαθούμε να δώσουμε ιδέες και κατευθύνσεις στο παιδί για το πώς θα μελετήσει.

Προσοχή! Δεν ολοκληρώνουμε αντί γι’ αυτό τις εργασίες του και δεν του προσφέρουμε έτοιμες λύσεις. Το παιδί θα κατανοήσει καλύτερα τα μαθήματά του μόνο αν προσπαθεί να εφαρμόζει στην καθημερινότητά του τις γνώσεις του. Πάνω από όλα, δεν ξεχνάμε να το επιβραβεύουμε για την προσπάθειά του και δεν απογοητευόμαστε όταν δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία εργασία!

BOOM useful info

H Ευρωκλινική Παίδων έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένα πακέτα εξετάσεων για παιδιά, σε προνομιακές τιμές, για τη συμμετοχή τους με ασφάλεια σε αθλητικές δραστηριότητες αλλά και για μια σχολική χρονιά γεμάτη υγεία:

Εξέταση από ΩΡΛ ή Οφθαλμίατρο ή Δερματολόγο: 20 €

Εξέταση από ΩΡΛ  & Ακοολογικό Διάγραμμα: 30 €

Mini check up (Γεν. αίματος, Γεν. ούρων, Σάκχαρο, Φερριτίνη, Χοληστερίνη, Σίδηρος): 25 €

Καρδιολογική εξέταση, Triplex καρδιάς και ΗΚΓ και Οφθαλμολογική εξέταση: 55 €

Έλεγχος παιδικής παχυσαρκίας  (Εξέταση από Ενδοκρινολόγο, Γεν. αίματος, Σάκχαρο, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, Tsh): 50 €

Εκτίμηση μαθησιακών δυσκολιών (Αναπτυξιολόγος): 100 €

Τα πακέτα ιατρικών εξετάσεων αφορούν παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών και η προσφορά ισχύει έως 30 Νοεμβρίου.

Ευχαριστούμε θερμά την επιμελήτρια παιδίατρο της Ευρωκλινικής Αθηνών, Σταυρούλα Οικονόμου, για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Ευρωκλινική παιδικός έλεγχος

Ευρωκλινική Αθηνών

Website: www.euroclinic.gr/

Facebook: @euroclinicgroup

Instagram: @euroclinic_group