Ακόμα κι αν τον υπόλοιπο χρόνο έχουμε βρει τις ισορροπίες στην κηδεμονία των παιδιών, το καλοκαίρι αλλάζουν τελείως τα δεδομένα. Αν μάλιστα είναι το πρώτο που περνάμε χωριστά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αχαρτογράφητη περιοχή. Πώς θα κάνουμε αυτή την εξερεύνηση όσο το δυνατόν πιο ομαλή και γεμάτη με όμορφες αναμνήσεις για όλους;

1. Αρχίζουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τις συζητήσεις για τις διακοπές. Έτσι και οι δύο γονείς θα εξασφαλίσουμε εγκαίρως τις ημέρες άδειας που εξυπηρετούν περισσότερο και θα αποφύγουμε να βρεθούμε τελευταία στιγμή μπροστά σε διαφωνίες, με όλες τις εκκρεμότητες ενός ταξιδιού, διαμονή και εισιτήρια, στον αέρα.
2. Σημειώνουμε γραπτά, παρουσία και των δύο γονιών, τις ημέρες του καλοκαιριού που θα συμφωνήσουμε να περάσει ο καθένας με τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε παρανοήσεις και αλληλοαμφισβητήσεις του τύπου «άλλα είχαμε πει στην αρχή».
3. Αν σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε με τα παιδιά στο εξωτερικό, ενημερώνουμε τον πρώην σύζυγό μας. Ιδανικά, για να είμαστε νομικά καλυμμένοι, ειδικά αν έχουμε ακόμα ανεπίλυτες διαφορές, ζητάμε τη γραπτή συναίνεσή του.
4. Σε περίπτωση που δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός διαμεσολαβητή, είτε κοινού φίλου είτε δικηγόρου.
5. Εκτιμάμε (περισσότερο) τα πλεονεκτήματα των διακοπών στο χωριό: Φέτος, και για πρακτικούς λόγους babysitting και για ψυχολογική υποστήριξη, ίσως χρειαζόμαστε πιο πολύ να έχουμε κοντά τους γονείς μας και άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Αν μάλιστα κάναμε και τα προηγούμενα καλοκαίρια διακοπές στο χωριό, τα παιδιά δεν θα χάσουν τους φίλους και τη ρουτίνα τους.

6. Εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε την αίσθηση ελευθερίας του παρελθόντος: Αν κάνουμε διακοπές χωρίς τα παιδιά έστω και για λίγες ημέρες, μπορούμε να αναζητήσουμε την παρέα φίλων που βρίσκονται σε παρόμοιο status με εμάς, είτε ως διαζευγμένοι γονείς είτε ως singles, και να ταξιδέψουμε πίσω στα φοιτητικά καλοκαίρια μας.
7. Για όσες ημέρες διακοπών περνάμε με τα παιδιά, εξασφαλίζουμε την επικοινωνία τους με τον άλλο γονέα, με τηλεφωνήματα και βιντεοκλήσεις.
8. Εξετάζουμε την ιδέα να κάνουμε διακοπές όλοι μαζί όπως παλιά (περίπου). «Αυτό έχει αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου το διαζύγιο δεν συνοδεύεται από μεγάλες εντάσεις» εξηγεί ο ψυχίατρος Alan Ravitz, MD, MS. «Δεν χρειάζεται ωστόσο να προσποιηθείτε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη σχέση της μαμάς και του μπαμπά αν δεν το νιώθετε, γιατί αυτό θα μπερδέψει περισσότερο τα παιδιά».
9. Μοιραζόμαστε ισότιμα τις σημαντικότερες ημέρες του καλοκαιριού. Αν, για παράδειγμα, ο Δεκαπενταύγουστος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς ή τα γενέθλια των παιδιών πέφτουν μέσα στις διακοπές, κανονίζουμε τη μία χρονιά να περάσουν αυτή τη μέρα με τον έναν γονιό και την επόμενη με τον άλλο.
10. Οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν βρισκόμαστε σε κούρσα ανταγωνισμού με τον πρώην μας: Έστω κι αν, για παράδειγμα, εκείνος έχει εξασφαλίσει διακοπές σε πολυτελές resort κι εμείς στο εξοχικό μας στην Αττική, οι συγκρίσεις είναι μόνο στο μυαλό μας: τα παιδιά θα περάσουν όμορφα και με τους δυο μας.

BOOM Note: Αν έχουμε νέο σύντροφο, αποφεύγουμε να περιμένουμε μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές για να τον γνωρίσουν τα παιδιά. Η επαφή μαζί του είναι σημαντικό να γίνει σταδιακά, μέχρι να εξοικειωθούν με την ιδέα ενός καινούριου προσώπου στο περιβάλλον τους.
Keep in mind: Να ρωτήσω τα παιδιά με ποιον θέλουν να κάνουν διακοπές; «Αυτή η ιδέα ίσως εφαρμόζεται σε εφήβους, αλλά όχι σε παιδιά κάτω των 12 ετών» απαντά ο Dr. Ravitz. «Σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, μέχρι τα 4-5 χρόνια τους μοιράζουμε τις διακοπές ανάλογα με το πώς αντιλαμβανόμαστε τις συναισθηματικές ανάγκες τους και τι θεωρούμε δίκαιο και για τους δύο γονείς. Για τα παιδιά 5-12 ετών ίσως είναι προτιμότερο να μοιράσουμε ισότιμα τις ημέρες των διακοπών ανάμεσα στους δύο γονείς. Τα μεγαλύτερα παιδιά ενδεχομένως να είναι ικανά να πάρουν αποφάσεις (αν κι αυτό δεν ισχύει πάντα)».
Η τυπική εικόνα των οικογενειακών διακοπών, με τη μαμά, τον μπαμπά και τα παιδιά να παίζουν όλοι μαζί σε κάποια αμμουδιά, δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Ιδιαίτερα για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Κι όμως, ακόμα κι αν αυτό το καλοκαίρι είναι το πρώτο μετά το διαζύγιο, μπορούμε να το κάνουμε όμορφο για όλους.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 16ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!