«Είναι φυσιολογικό να πονάς» και άλλοι 9 μύθοι για τον θηλασμό

Γεωργία Καρκάνη
Sat, 18/05/2024 - 23:12

Μια γυναίκα που θηλάζει ήρεμη, κοιτώντας με τρυφερότητα το μωρό της. Αυτή είναι η εικόνα του θηλασμού που έχουμε στο μυαλό μας, μέχρι που έρχεται η πραγματικότητα: ένα νεογέννητο που κλαίει ασταμάτητα, τα ξενύχτια, ο φόβος ότι δεν τρέφεται σωστά, οι αμφιβολίες για το αν είμαστε «καλές» μητέρες. Γνωρίζοντας όμως τι είναι σωστό και τι λάθος από ό,τι ακούγεται γύρω μας, θα ξέρουμε πώς να τον διευκολύνουμε και τελικά να κάνουμε πραγματικότητα την ειδυλλιακή εικόνα.

Μύθος Νο1: «Είναι φυσιολογικό να πονάς όταν θηλάζεις»

Παρόλο που στην αρχή είναι συνηθισμένες οι ενοχλήσεις, ο αληθινός πόνος αποτελεί σημάδι ότι το μωρό δεν πιάνει σωστά το στήθος μας. Ας δοκιμάσουμε διάφορες θέσεις μέχρι να βρούμε εκείνη που προσφέρει άνεση και στους δυο μας, προτείνει η Jane Morton, καθηγήτρια Παιδιατρικής και σύμβουλος θηλασμού.

Μύθος Νο2: «Αν έχεις μικρό στήθος, δεν θα βγάλεις αρκετό γάλα»

Το μέγεθος δεν μετράει καθόλου, σύμφωνα με την Judith Lauwers, εκπρόσωπο της διεθνούς οργάνωσης συμβούλων θηλασμού International Lactation Consultant Association. «Οι ιστοί που χρειάζεστε για να θηλάσετε ένα μωρό αναπτύσσονται κατά την εγκυμοσύνη ανεξαρτήτως του μεγέθους του στήθους σας» εξηγεί η ειδικός. Πρόκειται για τους λεγόμενους λειτουργικούς ιστούς, όπου βρίσκονται οι γαλακτοφόροι πόροι.

Μύθος Νο3: «Ο θηλασμός προκαλεί χαλάρωση του στήθους»

Στην πραγματικότητα, η εγκυμοσύνη είναι αυτή που προκαλεί χαλάρωση των συνδέσμων των μαστών, λόγω ορμονικών αλλαγών. Παρόλο που το στήθος διογκώνεται στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, μετά τον απογαλακτισμό επανέρχεται στο προηγούμενο μέγεθός του, εκτός αν έχουμε πάρει ή χάσει πολλά κιλά.

Μύθος Νο4: «Πρέπει να θηλάζεις κάθε δύο ώρες για να είσαι σίγουρη ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα»

Υπάρχουν νεογέννητα που, όντως, θηλάζουν κάθε δύο ώρες, αλλά αυτός ο κανόνας δεν είναι απόλυτος. Για να βεβαιωθούμε ότι το δικό μας τρέφεται σωστά, μετράμε τις πάνες: πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι βρεγμένες την ημέρα, συν δύο με τρεις λερωμένες.

Μύθος Νο5: «Δεν πρέπει να θηλάσεις αν είσαι άρρωστη»

Αν πρόκειται για γρίπη ή κρυολόγημα, ο θηλασμός, απεναντίας, λειτουργεί προστατευτικά για το μωρό, μεταφέροντάς του πολύτιμα αντισώματα. Έτσι, είτε δεν θα αρρωστήσει καθόλου είτε θα περάσει την ίδια ασθένεια πιο ήπια.

Μύθος Νο6: «Δεν πρέπει να θηλάσεις αν έχεις φραγμένο γαλακτοφόρο πόρο ή μαστίτιδα»

Το αντίθετο. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσει ένας πόρος είναι να θηλάζεις όσο πιο συχνά γίνεται. Το ίδιο ισχύει και για την πρόληψη της μαστίτιδας. Ένας άλλος τρόπος για να τον διανοίξουμε είναι εφαρμόζοντας ένα ζεστό επίθεμα πριν από τον θηλασμό. Είναι σημαντικό επίσης να μη φοράμε σφιχτά σουτιέν. Αν πάντως παρουσιάσουμε συμπτώματα όπως πόνο και ερεθισμό στο στήθος, πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας καθώς ίσως χρειαστούμε αντιβίωση.

Μύθος Νο7: «Όταν θηλάζεις πρέπει να τρέφεσαι όσο γίνεται πιο ελαφριά»

Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, καθώς οι περισσότερες τροφές μέχρι να φτάσουν στο μητρικό γάλα έχουν γίνει ακίνδυνες για το στομαχάκι του μωρού, μέσα από τη διαδικασία του μεταβολισμού. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να κόψουμε π.χ. το μπρόκολο και το κουνουπίδι, ούτε ακόμα και τα μπαχαρικά. Να έχουμε, ωστόσο, το νου μας για αλλεργιογόνα όπως τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά. Ιδανικά, κρατάμε ένα ημερολόγιο και παρατηρούμε ποιες τροφές ενδεχομένως προκαλούν ενοχλήσεις στο μωρό μας.

Μύθος Νο8: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναμείνεις έγκυος ενώ θηλάζεις»

Υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουμε κατά τους πρώτους έξι μήνες θηλασμού, όταν η περίοδος δεν έχει επιστρέψει, αλλά όχι μηδαμινές.

Μύθος Νο9: «Αν δίνεις στο μωρό το γάλα με μπιμπερό, θα σταματήσει να θέλει το στήθος»

Τα περισσότερα μωρά συνδυάζουν χωρίς προβλήματα και τη θηλή και το μπιμπερό, ιδιαίτερα αν περιμένουμε να περάσουν οι πρώτες εβδομάδες, μέχρι να κατακτήσουν το θηλασμό, για να τους δώσουμε μπιμπερό. Καλό είναι πάντως, εφόσον το επιτρέπει το πρόγραμμά μας, να περιορίσουμε το τάισμα με μπιμπερό, π.χ. σε ένα μπουκάλι τη μέρα.

Μύθος Νο10: «Αν δεν θηλάσεις δεν είσαι καλή μητέρα»

Παρόλο που ο θηλασμός προσφέρει σπουδαία οφέλη και στο μωρό και στη μητέρα, αν αποφασίσουμε να μη θηλάσουμε -ή δεν τα καταφέρουμε - αυτό σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει το πόσο καλές μητέρες είμαστε. Με την αγάπη και τη φροντίδα μας το μωρό μας θα αναπτυχθεί υγιές και ευτυχισμένο.