Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη: Ένα πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης πλούσιο σε ερεθίσματα μυεί τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της μάθησης!

Boom Team
Mon, 15/04/2024 - 09:16

Λένε πως σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι «το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας» και, όπως όλα δείχνουν, αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη. Έχοντας συμπληρώσει 60 χρόνια αδιάλειπτης και σταθερά ανοδικής πορείας, βασική επιδίωξη του ιστορικού πλέον εκπαιδευτικού οργανισμού είναι να καλλιεργεί στους μαθητές του τη διάθεση να ανακαλύψουν τον κόσμο και να μαθαίνουν, γι' αυτό και δημιουργούν το αντίστοιχο περιβάλλον σε κάθε βαθμίδα, ξεκινώντας από την Προσχολική αγωγή και το Νηπιαγωγείο.

Ένα σχολείο σαν μεγάλο «κουκλόσπιτο»!

Τα δύο σχολεία προσχολικής εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη στεγάζονται στο πλήρως ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο στο Νέο Φάληρο αλλά και στις νεότερες εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων στο Μοσχάτο. 

Τα ξεχωριστά τμήματα διακρίνονται σε:

  • Βρεφικό Τμήμα (από 6/8 μηνών μέχρι 2 ετών)
  • Μεταβρεφικό Παιδικό Σταθμό (από 2 μέχρι 3 ετών)
  • Προνηπιαγωγείο (από 4 έως 5 ετών)
  • Νηπιαγωγείο (από 5 έως 6 ετών)

Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται!

Η φιλοσοφία των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος πλούσιου σε ερεθίσματα που ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενεργών μαθητών, την προώθηση της ομαδο-συνεργατικής μάθησης και τη διαθεματικότητα. Και επειδή τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης είναι και τα πιο καθοριστικά, σε αυτήν τη βάση έχει χτιστεί και το ειδικά μελετημένο πρόγραμμα της προσχολικής εκπαίδευσης.

Πώς περνούν λοιπόν οι μικροί μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη; 

Μολύβι και χαρτί! Μέσα από παιχνίδια και ευφάνταστες δράσεις τα παιδιά μαθαίνουν από την πρώτη στιγμή πώς να κρατούν το μολύβι, ποια είναι η σωστή στάση σώματος όταν μελετάμε, σχεδιάζουν τα πρώτα τους γράμματα, ύστερα προσπαθούν να αντιγράψουν και να συνθέσουν λέξεις, ώσπου στο Νηπιαγωγείο είναι πλέον σε θέση να γράψουν και να αναγνωρίσουν τις λέξεις που ακούν.

Για όλα υπάρχει λύση! Γι' αυτό, σε αυτό το σχολείο, οι μαθητές εκπαιδεύονται από νωρίς στην καλλιέργεια της Λογικής και Μαθηματικής Σκέψης. Έτσι, ομαδοποιούν και κάνουν αντιστοιχίσεις, μαθαίνουν να συγκεντρώνουν και να διαχειρίζονται πληροφορίες, αντιλαμβάνονται τη θέση των αντικειμένων στον χώρο, συνειδητοποιούν τις σχέσεις ανάμεσα σε καταστάσεις, εξασκούνται στην αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων.

Ήξερες ότι η Γη γυρίζει; Κάθε πότε αλλάζουν οι εποχές; Από πού βγαίνει ο ήλιος; Αμέτρητες ερωτήσεις προκύπτουν στα παιδιά όσο μεγαλώνουν, και σε αυτό το σχολικό περιβάλλον ενθαρρύνονται ακόμα περισσότερο να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, να πειραματίζονται και έτσι να μπαίνουν σταδιακά στον μαγικό κόσμο των Φυσικών Επιστημών. 

Τι υπέροχος κόσμος... γι' αυτό πρέπει να τον προσέχουμε! Εδώ, μέσα από στοχευμένες δράσεις, τα παιδιά συνειδητοποιούν πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν το περιβάλλον, ευαισθητοποιούνται, κατανοούν ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνο συλλογική αλλά και ατομική ευθύνη και διαμορφώνουν οικολογική συνείδηση.

Οι φίλοι μας, τα ρομπότ! Από την τάξη του Νηπιαγωγείου κιόλας εφαρμόζεται στα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη το πρόγραμμα Technokids, στο πλαίσιο του οποίου μια σειρά από τεχνολογικά projects, δραστηριότητες STEM και ICT ενθαρρύνουν τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας. 

Do you speak English? Yes, we do! Μέσα από βιωματικές δράσεις, τραγούδια, ομαδικά παιχνίδια και projects, οι μαθητές του Παιδικού σταθμού, του Προνηπιαγωγείου και του Νηπιαγωγείου έρχονται καθημερινά σε επαφή με την αγγλική γλώσσα και θέτουν γερές βάσεις.

Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης! Σε αυτό το σχολείο, το εικαστικό εργαστήρι προσφέρει στα παιδιά τα μέσα και τα ερεθίσματα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να εκφραστούν, δημιουργώντας μοναδικές κατασκευές που δίνουν διέξοδο στη φαντασία τους.

Photo: Yan Krukau @ Pexels 

Ας αυτοσχεδιάσουμε! Μέσα από τα ομαδικά μουσικοκινητικά παιχνίδια, τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν, ενώ παράλληλα εξοικειώνονται με το σώμα τους χορεύοντας. Παράλληλα, με μουσικά όργανα, όπως τριγωνάκια, ξυλάκια και κουδουνάκια, αλλά και με άλλα αυτοσχέδια, γίνεται η πρώτη γνωριμία με τη μουσική και το τραγούδι.

Νους υγιής... Κολύμβηση, μπαλέτο, μαθήματα της παραδοσιακής κορεάτικης μαχητικής τέχνης TANG SOO DO και πολλές αθλητικές ομαδικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα των παιδιών, που μαθαίνουν από νωρίς να εντάσσουν τον αθλητισμό στην καθημερινότητά τους. 

Παιχνίδι δίχως όρια! Φυσικά, εδώ ενθαρρύνεται και το ελεύθερο παιχνίδι, μέσα από το οποίο τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, ανακαλύπτουν νέους κόσμους και εξελίσσουν τη σκέψη τους.

Photo: Artem Podrez @ Pexels 

Και δεν σταματά εδώ!

Το πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης, δεν στοχεύει μόνο στο να αποκτήσουν οι μαθητές γερές βάσεις, αλλά και στο να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Έτσι, επισκέπτονται συχνά τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου, συναντούν αγαπημένους παιδικούς συγγραφείς και εικονογράφους, πραγματοποιούν επιμορφωτικές επισκέψεις, όπως και κοινές δραστηριότητες μαζί με τους γονείς τους και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες δράσεις, μέσα από τις οποίες έρχονται σε επαφή με μια πληθώρα ερεθισμάτων, και αποκτούν έτσι ενδιαφέροντα και χόμπι. 

BOOM info: Στα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, εκτός από τα Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης, λειτουργεί Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο αλλά και Τμήμα Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate Diploma Programme), ενώ το 2017 το σχολείο αναγνωρίστηκε ως πιστοποιημένο ΙΒ World School από τον διεθνή Οργανισμό του International Baccalaureate (I.B.O.).

Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη

Site: lampiri-schools.gr 

Instagram: lampiri.schools

Facebook: LampiriSchool