«Όταν ο πατέρας εργάζεται πολλές ώρες, επιβραβεύεται ως αφοσιωμένος και φιλόδοξος. Αλλά όταν μια μητέρα μένει μέχρι αργά στο γραφείο, κάποιες φορές κατηγορείται ότι είναι εγωίστρια, ότι παραμελεί τα παιδιά της» έχει σχολιάσει η Μισέλ Ομπάμα σε συνέντευξή της. Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, αψηφώντας τα στερεότυπα των φύλων, στη διάρκεια της θητείας του συζύγου της αντί να περιοριστεί σε έναν διακοσμητικό ρόλο είχε πρωτοστατήσει σε πλήθος κοινωνικών δράσεων με έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας. Διαχρονικά, η Ομπάμα αποτελεί ίνδαλμα της δυναμικής και δραστήριας γυναίκας που εμπνέει όλες τις εργαζόμενες μητέρες του κόσμου να απελευθερωθούν από τις τύψεις για τις ώρες που αφιερώνουν στη δουλειά τους και να συνεχίσουν να κυνηγούν τα προσωπικά τους όνειρα. Γιατί ξέρει καλά ότι η καριέρα κάθε εργαζόμενης μητέρας, παρά τις δοκιμασίες που τη συνοδεύουν, έχει και οφέλη όπως τα παρακάτω, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τα παιδιά της.
- Μια ικανοποιητική καριέρα προσφέρει στην εργαζόμενη μητέρα ψυχική ισορροπία. Όταν η δουλειά τής δίνει την ευκαιρία να διοχετεύσει την ενέργεια και τη δημιουργικότητά της, να αναπτύξει τα ταλέντα της, της προσφέρει ένα αίσθημα αυτοεκπλήρωσης. Παρά τις εξαντλητικές απαιτήσεις των πολλαπλών ρόλων που αναλαμβάνει, όταν κάνει μια δουλειά που αγαπά αληθινά αισθάνεται πιο ολοκληρωμένη.
- Η εργαζόμενη μητέρα συνεισφέρει στην κοινότητά της με διάφορους τρόπους. Ακόμα και αν δεν ακολουθεί κάποιο επάγγελμα με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, όπως γιατρός, εκπαιδευτικός, νοσηλεύτρια ή ειδικός ψυχικής υγείας, μέσα από οποιονδήποτε επαγγελματικό τομέα μπορεί να κάνει τη διαφορά σε έναν πιο στενό ή ευρύ κοινωνικό κύκλο, είτε σερβίρει ένα ζεστό ρόφημα με χαμόγελο στους πελάτες της μικρής της επιχείρησης είτε σχεδιάζει μια εφαρμογή κινητού με κοινωνικό αντίκτυπο.
- Η εργαζόμενη μητέρα γίνεται το πιο δυνατό πρότυπο για τα παιδιά της. «Οι γυναίκες πρέπει να επιλέγουν να εργαστούν ανάλογα με το αν το έχουν ανάγκη ή το επιθυμούν, όχι με κριτήριο αν κάνουν κακό στα παιδιά τους – γιατί δεν τους κάνουν κακό» όπως πιστεύει η Kathleen McGinn. Η καθηγήτρια της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ βασίστηκε στα αποτελέσματα δύο μεγάλων δημοσκοπήσεων σε πάνω από 100.000 γυναίκες και άντρες από 29 χώρες, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά της εργαζόμενης μητέρας βγαίνουν κερδισμένα, μεταξύ άλλων γιατί βλέπουν τα στερεότυπα να καταρρίπτονται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Μεγαλώνοντας, τα κορίτσια είναι πιθανότερο να αποκατασταθούν επαγγελματικά και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, ενώ τα αγόρια αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους (κατά μέσο όρο 50 λεπτά παραπάνω την εβδομάδα).
- Η εργαζόμενη μητέρα συμμετέχει στα έξοδα του νοικοκυριού. Για τις περισσότερες γυναίκες η εργασία δεν είναι απλώς μια προσωπική επιλογή αλλά απορρέει από την ανάγκη βιοπορισμού, καθώς τα εισοδήματα του πατέρα δεν επαρκούν για να προσφέρουν στην οικογένεια ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο – συχνά δεν επαρκούν ούτε καν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, η εργασία προσφέρει στη μητέρα μια πολύτιμη οικονομική αυτονομία που τονώνει την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία της.