Γλυκά χωρίς ζάχαρη, αυγά, αλεύρι ή και χρόνο; Ο Χρήστος Βέργαδος μάς ξεναγεί σε έναν κόσμο με φανταστικά γλυκά όπου όλα γίνονται!

Μυρτώ Κάζη
Tue, 10/12/2019 - 22:24

Ο Χρήστος Βέργαδος είναι ο πιο αγαπημένος μας Pastry Chef. Ταλαντούχος, γλυκός -σαν τα γλυκά του- και πάντα με πρωτότυπες ιδέες και συνταγές μοιράζεται μαζί μας συμβουλές και σκέψεις γύρω από το νέο του βιβλίο "Γλυκά Χωρίς" που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Όπως θα διαβάσετε "η νοστιμιά στα γλυκά δεν είναι μόνο τα συστατικά, είναι και η σκέψη της γιαγιάς στα εγγόνια της την ώρα που φτιάχνει τις συνταγές, είναι η ζεστασιά της κουζίνας μιας οικογένειας, είναι η κίνηση αγάπης για τον σύντροφο μας, είναι η χαρά της φιλοξενίας στα κεράσματα μας". 

Χρήστο, "Γλυκά χωρίς"! Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα για το καινούριο μου βιβλίο δεν ήρθε εξολοκλήρου από εμένα. Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι επικοινωνούν μαζί μου για να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες της διατροφής τους και την απόλαυση ενός χειροποίητου επιδορπίου. Γεννήθηκε λοιπόν η ιδέα αυτού του βιβλίου και η χρυσή τομή βρέθηκε! 

Γλυκά χωρίς ζάχαρη, αυγά, αλεύρι ή και χρόνο; Ο Χρήστος Βέργαδος μάς ξεναγεί σε έναν κόσμο με φανταστικά γλυκά όπου όλα γίνονται!

Πώς θα περιέγραφες το βιβλίο σου με λίγα λόγια;

Ο υπότιτλος στο εξώφυλλο του βιβλίου μου νομίζω πως είναι ο καλύτερος τρόπος περιγραφής του. " Γιατί τελικά τα γλυκά ...είναι για όλους!" Η καθημερινότητα και οι ανάγκες μας πλέον ορίζουν την διατροφή μας. Αγκαλιάζει λοιπόν αυτές τις ανάγκες και πλέον όλοι, ακόμα και αν δεν έχουμε χρόνο ή φούρνο και ακόμα και αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να καταναλώσουμε πολλές θερμίδες, αλεύρι, γλουτένη, αυγά, ζωικά προϊόντα ή ζάχαρη, μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας ένα χειροποίητο γλυκό. Γιατί τα γλυκά... πρέπει να είναι για όλους!

Τι θα έλεγες σε μία μαμά όσον αφορά τα γλυκά στη διατροφή του παιδιού της;

Οι μαμάδες, όπως και η δική μου μητέρα, είναι οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι του "παν μέτρον άριστον". Δεν χρειάζονται υπερβολές στην διατροφή των παιδιών. Ωστόσο ένα πιο θρεπτικό γλυκό, με ουσία και όχι πολύ ή και καθόλου ζάχαρη, δίνει στα παιδιά την ευχαρίστηση που όλοι νιώθαμε μικροί με τα γλυκά αλλά και την ανακούφιση σε εμάς ότι δεν τρώνε κάτι ανθυγιεινό. 

Τελικά η νοστιμιά παραμένει ακόμα και "χωρίς" κάποια υλικά;

Η νοστιμιά στα χειροποίητα γλυκά δεν κρύβεται μόνο στα υλικά τους. Η νοστιμιά είναι και η σκέψη της γιαγιάς στα εγγόνια της την ώρα που φτιάχνει τις συνταγές, είναι η ζεστασιά της κουζίνας μιας οικογένειας, είναι η κίνηση αγάπης για τον σύντροφο μας, είναι η χαρά της φιλοξενίας στα κεράσματα μας. 

Μοιράσου μαζί μας την πιο λαχταριστή χριστουγεννιάτικη συνταγή!

Η αγαπημένη γιορτή των Χριστουγέννων έχει γεύση σοκολάτας, αφράτο παντεσπάνι και αρώματα καφέ. 
Προτείνω λοιπόν σε όλους έναν συνδυασμό γεύσεων από το καινούριο μου βιβλίο "Γλυκά χωρίς..." , τον Κορμό μόκα χωρίς γλουτένη με επικάλυψη ένα λαχταριστό Γλάσο σοκολάτας  από το πρώτο μου βιβλίο " Σχολείο ζαχαροπλαστικής". 
Εμπιστευτείτε με θα είναι τα πιο γλυκά Χριστούγεννα! 

Γλυκά χωρίς ζάχαρη, αυγά, αλεύρι ή και χρόνο; Ο Χρήστος Βέργαδος μάς ξεναγεί σε έναν κόσμο με φανταστικά γλυκά όπου όλα γίνονται!

Κορμός μόκα 

Υλικά 
Για το παντεσπάνι 

6 αυγά 
90 γρ. ζάχαρη άχνη 
50 γρ. κακάο 
2 κάψουλες βανίλιας 
1 πρέζα αλάτι 

Για την κρέμα 
300 ml κρέμα γάλακτος 
60 γρ. ζάχαρη άχνη 
1 κ.σ στιγμιαίο καφέ 

Για το γλάσο σοκολάτας 
300 ml γάλα 
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη 
50 γρ. βούτυρο 

Για το γαρνίρισμα 
Σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη

Εκτέλεση 
Για το παντεσπάνι 
Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους με την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε το κακάο και τη βανίλια, και ανακατεύετε απαλά με ένα σύρμα χειρός. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μαζί με το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρεγκάτα. Σε ένα μπολ ρίχνετε το μείγμα των κρόκων, προσθέτετε τα μαρεγκάτα ασπράδια και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μην ξεχωρίζει η μαρέγκα. 
Σε ένα ταψί 40×30 εκ. στρώνετε αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε το μείγμα σε λεπτή στρώση. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C για 10-12 λεπτά περίπου. 
Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, το αναποδογυρίζετε σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και ξεκολλάτε αυτό που έχει.

Για την κρέμα 
Κοσκινίζετε μαζί τη ζάχαρη άχνη και τον στιγμιαίο καφέ. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη και τον καφέ μέχρι να γίνουν σαντιγί. 

Για το γλάσο σοκολάτας
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το γάλα να βράσει. 
Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να έχετε ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα. 

Για το στήσιμο 
Απλώνεται στο παντεσπάνι, σε όλη την επιφάνεια του, την κρέμα, τυλίγετε σφιχτά σε ρολό και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει. 
Κατόπιν ρίχνετε από πάνω το γλάσο της σοκολάτας και πασπαλίζετε με την χοντροκομμένη σοκολάτα. 

Γλυκά χωρίς ζάχαρη, αυγά, αλεύρι ή και χρόνο; Ο Χρήστος Βέργαδος μάς ξεναγεί σε έναν κόσμο με φανταστικά γλυκά όπου όλα γίνονται!

Πες μας το δικό σου μυστικό για τέλεια γλυκά!

Δεν είναι μυστικό πια. Πρέπει να προσεγγίζουμε τη διατροφή μας άρα και τα γλυκά που φτιάχνουμε και καταναλώνουμε με αγάπη και φροντίδα για το σώμα μας και αυτό έχω υιοθετήσει ως φιλοσοφία.

Γλυκά χωρίς ζάχαρη, αυγά, αλεύρι ή και χρόνο; Ο Χρήστος Βέργαδος μάς ξεναγεί σε έναν κόσμο με φανταστικά γλυκά όπου όλα γίνονται!