Η καλή είδηση της ημέρας: Στη Lego δεν υπάρχουν πια "αγορίστικα" και "κοριτσίστικα" παιχνίδια

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 13/10/2021 - 10:54

Άλλη μία ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε η Lego στους μικρούς αλλά και μεγάλους θαυμαστές της. Ύστερα από τα σετ παιχνιδιών αφιερωμένα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και την ειδική version σε μορφή braille για παιδιά με προβλήματα όρασης, η εταιρεία πρωτοπορεί ακόμη μία φορά βάζοντας τέλος στα στερεότυπα των δύο φύλων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, έπειτα από παγκόσμια έρευνα σε γονείς και παιδιά, διαπιστώθηκε ότι το 71% των αγοριών νιώθει φόβο ότι θα γίνει αντικείμενο χλευασμού αν επιλέξει παιχνίδια που περιγράφονται ως «κοριτσίστικα», ενώ από τον ίδιο φόβο διακατέχεται και η οικογένειά τους. «Οι γονείς ανησυχούν περισσότερο ότι θα κοροϊδέψουν τα αγόρια τους παρά τα κορίτσια τους, επειδή παίζουν με παιχνίδια που σχετίζονται με το άλλο φύλο», δήλωσε η Madeline Di Nonno, εκτελεστική διευθύντρια του Geena Davis Institute on Gender in Media που διεξήγαγε την έρευνα. 

Φωτογραφία από @lego (Instagram)

Επίσης, η μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 7.000 γονείς και παιδιά ηλικίας 6-14 ετών από την Κίνα, την Τσεχία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι γονείς και των δύο φύλων θεωρούν τους άνδρες πιο δημιουργικούς και είναι έξι φορές πιο πιθανό να σκεφτούν ότι οι επιστήμονες και οι αθλητές στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες παρά γυναίκες.

Η πρωτοβουλία της Lego

Από τις αρχές του 2021 το Institute on Gender in Media ελέγχει τη Lego και τη συμβουλεύει να «αντιμετωπίσει τις διακρίσεις λόγω φύλου και τα επιβλαβή στερεότυπα», με αποτέλεσμα η εταιρεία από την πλευρά της να δώσει την υπόσχεση ότι θα αφαιρέσει τις διακρίσεις λόγω φύλου. 

Φωτογραφία από @lego (Instagram)

«Η Lego πλέον δεν χαρακτηρίζει κανένα από τα προϊόντα της για αγόρια ή για κορίτσια, επεσήμανε η Julia Goldin», διευθύντρια προϊόντων και marketing της εταιρείας. Στην ιστοσελίδα της Lego, οι καταναλωτές δεν μπορούν πλέον να κάνουν αναζήτηση για προϊόντα με βάση το φύλο. «Δοκιμάζουμε τα πάντα σε αγόρια και κορίτσια και συμπεριλαμβάνουμε περισσότερες γυναίκες πρότυπα», ανέφερε η Goldin. «Η δουλειά μας τώρα είναι να ενθαρρύνουμε αγόρια και κορίτσια που θέλουν να παίξουν με σετ που μπορεί παραδοσιακά να θεωρούνταν ότι δεν είναι για εκείνα», κατέληξε. 

Πηγή: theguardian.com