Ενώ πολλοί περίμεναν πως οι γεννήσεις θα εκτοξευτούν μετά το πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, νέα στοιχεία δείχνουν ότι γεννιούνται λιγότερα μωρά εξαιτίας της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (INED) στη Γαλλία, 9 μήνες μετά το πρώτο lockdown στη χώρα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2021, γεννήθηκαν 53.900 παιδιά, δηλαδή κατά 13% λιγότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Αυτή η μείωση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1970 στη Γαλλία, μια χώρα στην οποία οι δείκτες της γεννητικότητας είναι αρκετά υψηλοί.
Το γεγονός προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στους δημογράφους, καθώς αυτή η μείωση είναι άνευ προηγουμένου. Όπως είναι λογικό, έπειτα από ιστορικές οικονομικές κρίσεις παρατηρούνται μειώσεις των γεννήσεων, ωστόσο το 2020 τα ζευγάρια πέρα από την οικονομική αβεβαιότητα είχαν να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο να νοσήσει το παιδί τους από τον κορωνοϊό.
Στατιστικά άλλων χωρών:
Μειώσεις γεννήσεων δείχνουν τα προκαταρκτικά δημογραφικά στοιχεία, επίσης, στην Ισπανία και την Ιταλία, δύο χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Πιο αναλυτικά:
- Σύμφωνα με το Στατιστικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 οι γεννήσεις μειώθηκαν γύρω στο 20% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πριν από έναν χρόνο. Μάλιστα, οι 23.266 γεννήσεις του Δεκεμβρίου 2020 ήταν οι λιγότερες οποιουδήποτε μήνα από το 1941.
- Η Ιταλία κατέγραψε 21,6% λιγότερες γεννήσεις τον Δεκέμβριο του 2020 έναντι του Δεκεμβρίου του 2019. Για όλο το 2020, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT), υπήρξαν περίπου 400.000 γεννήσεις, έναντι 420.000 το 2019, ενώ παράλληλα πέρυσι η Ιταλία είχε 647.000 θανάτους λόγω της πανδημίας.
Πιθανόν, αυτή η μείωση να οφείλεται στους γάμους που αναβλήθηκαν, καθώς μειώθηκαν πάνω από 50% στην Ιταλία, ενώ κατά 34% στη Γαλλία σε σχέση με το 2019.
Οι χώρες που σημείωσαν αύξηση στις γεννήσεις
Από την άλλη, κάποιες χώρες σημείωσαν αύξηση στις γεννήσεις, όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία, που μάλιστα αντέστρεψαν τις επί χρόνια αρνητικές δημογραφικές τάσεις τους, εμφανίζοντας μικρές αυξήσεις γεννήσεων τον πρώτο μήνα του 2021. Αλλά και η Σουηδία που σημείωσε σημαντικά μικρότερη μείωση της τάξεως του 6,4% φέτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Παράλληλα, οι πωλήσεις των τεστ εγκυμοσύνης και των βιταμινών που λαμβάνει μια έγκυος στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησε η υπηρεσία φαρμακευτικών ειδήσεων Apotheke Adhoc, γεγονός που μπορεί να προμηνύει την αύξηση των γεννήσεων στη χώρα.
Ο αντίκτυπος του lockdown λόγω του κορωνοϊού είναι ξεκάθαρος πια. Ειδικοί δημογράφοι προβλέπουν μείωση των γεννήσεων σε όλη την Ευρώπη από το 2021. Πιο αισιόδοξος φαίνεται ο Γάλλος δημογράφος Ρενιέ-Λουαλιέ, που δήλωσε "όταν οι κρίσεις περνάνε, υπάρχει μία τάση η γεννητικότητα να επιστρέφει κοντά στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την κρίση ή και πάνω από αυτό".
Με στοιχεία από το Πρώτο Θέμα και το CNN.