Κορωνοϊός και παιδιά με αυτισμό | Πώς θα τα ενισχύσουμε

Boom Team
Fri, 02/04/2021 - 13:56

Έχοντας συμπληρώσει έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, η ψυχική -κυρίως- κόπωση όλων των παιδιών είναι εμφανής και ειδικά εκείνων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Κι αν τα σχολεία ειδικής αγωγής παρέμειναν ανοιχτά, τα μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί κι ο εγκλεισμός, άλλαξαν ριζικά των τρόπο ζωής τους, επηρεάζοντας την εξέλιξη και την κοινωνικοποίησή τους. Πώς θα τα ενισχύσουμε και πώς θα κρατήσουμε σταθερό τον ρυθμό ανάπτυξής τους; Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη, δημιουργοί του Κέντρου Ειδικής Αγωγής, λογοcare, μας δίνουν πολύτιμες συμβουλές. 

Photo: Caleb Woods | Unsplash 

Ρουτίνα

Μείνετε συνεπείς σε μια καθημερινή ρουτίνα. Η δόμηση της ημέρας είναι πολύ σημαντική για το παιδί καθώς γνωρίζει τι θα ακολουθήσει, του προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και μειώνει πιθανές αρνητικές αντιδράσεις και άγχος.

Οπτικό πρόγραμμα

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να δημιουργήσετε πρόγραμμα προσφέροντας οπτική βοήθεια. Ενισχύστε την επικοινωνία χρησιμοποιώντας εικόνες και κάνοντας σαφές στο παιδί τι θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ημέρας. Οι εικόνες λειτουργούν επεξηγηματικά και υπενθυμίζουν στο παιδί τι θα κάνει στη συνέχεια.

Δώστε επιλογές

Δημιουργήστε ευκαιρίες επικοινωνίας για να διευκολύνετε το παιδί να επιλέξει αυτό το οποίο θέλει, μειώνοντας την κούραση της παραμονής στο σπίτι. Για παράδειγμα: Θέλει να φορέσει κόκκινο ή μπλε μπλουζάκι; Θέλει να παίξει με τα τρένα ή τα τουβλάκια; Προτείνουμε η επιλογή να μη γίνεται συνεχώς με όλα τα αντικείμενα, παρά μόνο σε στιγμές που αφορούν παιχνίδι και διασκέδαση.


Photo: Robo Wunderkind | Unsplash 

Οριοθετήστε το σπίτι

Κάνετε σαφές πως δεν είναι όλοι οι χώροι του σπιτιού για όλες τις δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο παιδί μια ξεκάθαρη εικόνα του τι μπορεί να κάνει στο κάθε δωμάτιο, ώστε να τα συνδέσει με συγκεκριμένες δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, επιμηκύνουμε την ενασχόλησή του στη διάρκεια της ημέρας, αλλάζοντας δωμάτια και ενασχολήσεις. Είναι επιθυμητό να υπάρχει ξεχωριστός χώρος για την ώρα του φαγητού, για την ώρα του παιχνιδιού και για ηρεμία / χαλάρωση.

Δεξιότητες καθημερινής ζωής

Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που περνάτε στο σπίτι και καλλιεργείστε / ενισχύστε δεξιότητες που αφορούν στην καθημερινότητα. Πιθανές δραστηριότητες είναι: Φτιάχνω το πρωινό μου (πχ. τοστ, πορτοκαλάδα), ετοιμάζω το τραπέζι (πχ. τοποθετώ τα πιάτα, χαρτοπετσέτες κλπ), βάζω τα ρούχα στο πλυντήριο, δίνω τα μανταλάκια στη μαμά για να απλώσει τα ρούχα, μαζεύω τα παιχνίδια μου.

Κοινωνικοποίηση

Καθιερώστε μια καθημερινή βόλτα μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας στη γειτονιά σας. Αφορμή για βόλτα μπορεί να είναι να αγοράσετε φρούτα από το μανάβη, να αφήσετε κάτι για ανακύκλωση ή ακόμα και να παρατηρήσετε τα λουλούδια της άνοιξης. Είναι ωφέλιμο για το παιδί σας αλλά και για εσάς να αλλάξετε παραστάσεις, να εισπνεύσετε καθαρό αέρα και να ασκηθείτε ελαφρά. Εναλλακτικά, βγείτε στο μπαλκόνι, χαιρετήστε τον γείτονά σας, συζητήστε μερικά ευχάριστα νέα.

Παιχνίδι

Απασχοληθείτε με αγαπημένες δραστηριότητες και παιχνίδια. Γεμίστε την μπανιέρα και παίξτε παιχνίδια στο νερό, κάντε φούσκες ή μπουρμπουλήθρες με καλαμάκι. Εμπλακείτε σε δραστηριότητες με απλή σωματική επαφή, όπως κυνηγητό και κρυφτό, ή ακόμα μπορείτε να κάνετε ποδήλατο / πατίνι στον κήπο ή στην πιλοτή. Τραγουδήστε παιδικά τραγουδάκια, φτιάξτε κατασκευές και κάρτες για τους αγαπημένους σας φίλους.

Yoga στο σπίτι

Δημιουργούμε ευκαιρίες έκφρασης και χαλάρωσης μέσα στο σπίτι με ήρεμο τρόπο άθλησης. Η yoga είναι ένας τρόπος να ενεργοποιήσουμε και να χαλαρώσουμε όλο μας το σώμα. Βρίσκουμε εικόνες από το διαδίκτυο που δείχνουν στα παιδιά απλές οδηγίες και κινήσεις, τους ζητάμε να κάνουν πχ. τον σέρφερ (θέση πολεμιστής 2), την τίγρη (θέση γάτα), το δέντρο (θέση δέντρο), το πουλί που πετάει (θέση πολεμιστής 3). Είναι μια ενασχόληση για όλη την οικογένεια, που θα βοηθήσει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς που εργάζονται ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

 

BOOM note: Ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 2007 την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, ως ημέρα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ό,τι αφορά την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό.

 

Λογοcare

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 85Α, Κηφισιά 145 63

Tηλέφωνο: 210 8010 858

Website: www.logocare.gr

Facebook: logocarekifisia

Instagram: @logocare_