Meet the writer: Άρης Δημοκίδης

Εύα Ανυφαντή
Mon, 26/10/2020 - 15:13

Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη και λατρεύει να ασχολείται με «Μικροπράγματα». Ο αγαπημένος του ήρωας είναι ο Ντόναλντ Ντακ. Καμιά φορά εύχεται να μπορούσε να πετάει και να ήταν αόρατος, όμως πιο πολύ θα ήθελε «να μπορούσε να μπαίνει μέσα στις ιστορίες των βιβλίων του και να ζει στ’ αλήθεια διασκεδαστικές περιπέτειες μαζί με τους ήρωές του». Ένας «αόρατος» ρεπόρτερ του BOOM συνάντησε τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Άρη Δημοκίδη και κατέγραψε όλα όσα είπαν...

photo: Γιώργος Πλανάκης 

Άρη, τι δουλειά κάνεις;
Γράφω πράγματα! Γράφω κυρίως για αυτά που μου αρέσουν και που θα ήθελα να ζήσω. Η «κανονική» μου δουλειά είναι δημοσιογράφος, κι έτσι τον μισό μου χρόνο γράφω για πράγματα αληθινά, προσέχοντας να είμαι απολύτως ακριβής. Η αγαπημένη μου όμως δουλειά είναι αυτή του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, όπου μπορώ να μη νοιάζομαι πια για την αλήθεια, αλλά να αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη.

Γιατί σου άρεσαν τα βιβλία όταν ήσουν μικρός;
Μου έκανε εντύπωση πόσοι διαφορετικοί κόσμοι και άνθρωποι υπάρχουν! Ήταν κάτι που δεν το είχα νιώσει, όση τηλεόραση κι αν είχα δει. Τα βιβλία έμπαιναν βαθιά στα θέματά τους, ενώ είχα συνηθίσει μέχρι τότε να βιώνω τις ιστορίες πολύ πιο πρόχειρα και αποσπασματικά. Μου μάθαιναν ενδιαφέροντα πράγματα με διασκεδαστικό τρόπο, κι αυτό είναι που προσπαθώ κι εγώ να κάνω με τη σειρά βιβλίων μου με ήρωες τους Αόρατους Ρεπόρτερ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;
Ο Θησαυρός της Βαγίας
, της Ζωρζ Σαρή. Έχει όλα αυτά που προσπαθώ να δημιουργώ κι εγώ όταν γράφω ένα βιβλίο: Είναι καλογραμμένο, σου μαθαίνει πράγματα αλλά ταυτόχρονα είναι περιπετειώδες και διασκεδαστικό.

Ποιος είναι ο τρόπος να βοηθήσουν οι μεγάλοι ένα παιδί να αγαπήσει το διάβασμα;
Καταρχάς να μην το πιέσουν. Έπειτα να καταλάβουν τα γούστα του, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν μ’ αυτά -πολλοί σπρώχνουν τα παιδιά σε «καλά» βιβλία που είχαν διαβάσει αυτοί πριν από πολλές δεκαετίες, που όμως μπορεί να μην ταιριάζουν στο παιδί. Και τέλος, να προτείνουν βιβλία με τα οποία οι μικροί αναγνώστες θα ταυτιστούν και θα νιώσουν πως τους αφορούν. 

Ποιο είναι το πιο αστείο και το πιο ωραίο πράγμα που σου έχει πει από κοντά κάποιος που έχει διαβάσει βιβλία σου;
Πέρα απ’ το ότι ένα παιδάκι μια φορά είχε νομίσει ότι είμαι ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κι είχα γελάσει πολύ, θυμάμαι και το εξής: Σε μια Λέσχη Ανάγνωσης που είχα πάει να μιλήσω, τα παιδιά ήταν τόσο παθιασμένα με τους Αόρατους Ρεπόρτερ που είχαν άπειρες ιδέες για το τι θα έπρεπε να γίνει στο επόμενο βιβλίο. Άρχισαν και μου έλεγαν ιστορίες καταπληκτικές και το ένα συμπλήρωνε το άλλο. Πήρα την υπόθεση αυτούσια όπως την ξεκίνησαν, και τη συνέχισα σπίτι. Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, εννοείται πως στην πρώτη σελίδα ήταν τυπωμένη μια αφιέρωση προς όλους τους, μαζί με τις ευχαριστίες μου για τη
βοήθειά τους.

Πώς θα έλυναν οι ΑΟΡ το «μυστήριο» του κορωνοϊού;
Πολλά ακούγονται, ότι ο κορωνοϊός είναι ψέμα, ότι δεν χρειάζεται να προσέχουμε, ότι κάποιοι θέλουν να μας κάνουν κακό. Οι ΑΟΡ θα ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο για να ερευνήσουν κάθε τέτοια καταγγελία και θα προσπαθούσαν να αποκαλύψουν την αλήθεια. Όμως όσο κι αν έψαχναν για συνωμοσίες οι ΑΟΡ, δεν θα έβρισκαν. Γιατί η αλήθεια, δυστυχώς, είναι αυτή που λένε όλοι οι γιατροί και όλοι οι επιστήμονες: Πως μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.

Θέλετε να γράψετε κι εσείς μια περιπέτεια; Ο Άρης μάς έκανε δώρο τις οδηγίες!

Πώς θα γράψετε λοιπόν μια ιστορία με τους Αόρατους Ρεπόρτερ (ΑΟΡ);

  • Επιλέξτε κεντρικό ήρωα. Στάθης, Φίλιππος, Ελένη, Νάσια ή Μυρτώ;
  • Σκεφτείτε τα μέρη που θέλετε ο ήρωας να ταξιδέψει για να λύσει το μυστήριο. Π.χ. Κρήτη, Χαβάη, Τόκιο, Λονδίνο. Πού αλλού; 
  • Επιλέξτε τι είδους μυστήριο θέλετε να είναι. Για το ποδόσφαιρο; Τη μαγειρική; Τη μουσική; Τον χορό; Το διάστημα; 
  • Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Σκεφτείτε πράγματα που σας έχουν συμβεί και εμπνευστείτε από αυτά. Επίσης, όμως, σκεφτείτε και πράγματα που θα θέλατε να σας συμβούν. 
  • Ξεκινήστε το γράψιμο! Καλή επιτυχία.

Μην ξεχάσετε να στείλετε τις περιπέτειές σας στο info@boommag.gr

BOOM info: Ο Άρης Δημοκίδης ήταν για χρόνια διευθυντής του LIFO.gr, ενώ πρόσφατα η εξαιρετικά δημοφιλής στήλη του, ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ, απέκτησε το δικό της site (mikropragmata.lifo.gr). Έχει γράψει μεταξύ άλλων Το παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία,Το χρυσό βουνό και τη σειρά Αόρατοι Ρεπόρτερ που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να ξεφυλλίσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο