Μένουμε Σπίτι και μαγειρεύουμε! 10 συνταγές για να μαγειρέψετε μαζί με το παιδί σας

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Tue, 28/04/2020 - 12:17

Ποιος είπε ότι οι καλύτεροι σεφ στον κόσμο είναι άντρες; Η αλήθεια είναι πως οι καλύτεροι σεφ στον κόσμο είναι τα παιδιά. Με την αστείρευτη φαντασία τους και την όρεξή τους για παιχνίδι μπορούν να δημιουργήσουν το πιο απολαυστικό πιάτο, τις περισσότερες φορές χωρίς να ακολουθούν κάποια συνταγή. Παίρνουμε τον ρόλο των sous-chefs και βοηθάμε τους δικούς μας michelin μάγειρες να δημιουργήσουν 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές.

 

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

  • 350 γραμμάρια (2 1/2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 230 γραμμάρια (1 κούπα) βούτυρο
  • 130 γραμμάρια (2/3 κούπα) ζάχαρη άχνη
  • 130 γραμμάρια (2/3 κούπα) μαύρη ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 170 γραμμάρια (1 κούπα) κομματάκια μαύρης σοκολάτας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C και στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά μας. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, σε ένα μέτριο μπολ, και το αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε το βούτυρο με τις ζάχαρες στο μίξερ μέχρι το μείγμα γίνει ελαφρύ και αφράτο, για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε, καθαρίζοντας τακτικά τα υπολείμματα από τα τοιχώματα. Σταδιακά, προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε, μέχρι να αναμειχθούν. Τέλος, προσθέτουμε τα κομματάκια μαύρης και ανακατεύουμε με μία ξύλινη σπάτουλα.

Τώρα ήρθε η ώρα να βγουν μπροστά τα παιδιά, δίνοντας τα πιο ωραία σχήματα στα μπισκότα τους. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού μετρήστε περίπου ώστε η κάθε μερίδα να είναι ίδια. 

Τέλος ψήνουμε για 10 λεπτά ή έως ότου πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε για 2 λεπτά σε μια σχάρα και, στη συνέχεια, τα βγάζουμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Και voila!

 

Θρεπτικό Smoothie με πορτοκάλι και μπανάνα

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

  • 1 πορτοκάλι ξεφλουδισμένο σε φέτες
  • 1 μπανάνα
  • 1 κούπα χυμός πορτοκάλι
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • ½ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 3-4 παγάκια

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε φέτες το πορτοκάλι και στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε και την μπανάνα. Στύβουμε πορτοκάλια μέχρι να γεμίσουν μια κούπα και τα βάζουμε όλα στο blender. Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κούπα γιαούρτι και λίγο εκχύλισμα βανίλιας και τέλος τα παγάκια. Χτυπάμε μέχρι τα υλικά μας να πολτοποιηθούν και να αποκτήσουν τη γνωστή υφή των smoothies. Σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια και προσθέτουμε καλαμάκια (πάντα ανακυκλώσιμα). Μμμ απολαυστικό!

 

Τορτίγιες με γαλοπούλα και αυγό

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

  • 4 φέτες γαλοπούλα βραστή
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 40 γρ. μαρούλι χοντροκομμένο
  • 2 αυγά βρασμένα, κομμένα στα 4
  • 4 μέτρια φύλλα μαρούλι
  • Μουστάρδα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Είναι η συνταγή στην οποία μπορείτε να μην έχετε καθόλου συμμετοχή, αν φυσικά έχετε κόψει τα λαχανικά προηγουμένως. Αφήστε το παιδί σας να γεμίσει κατά βούληση την κάθε τορτίγια, κάνοντας δικούς του συνδυασμούς. Πέρα από τα υλικά που σας έχουμε δώσει, μπορείτε να το ρωτήσετε τι άλλο θα έβαζε. Μπορεί η δική του συνταγή να είναι πολύ καλύτερη!

 

Cake pops

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

(Με την συνταγή αυτή μηδενίζουμε και το food waste καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κέικ που είχαμε φτιάξει λίγες ημέρες πριν, δίνοντάς του νέα εμφάνιση.)

  • 350 γραµ. κέικ σοκολάτα ή βανίλια
  • 2 κ.σ λιωμένο κρύο βούτυρο
  • 200 γραµ. τυρί κρέμα σε θερμ. δωμ.
  • 1 κ.σ γεμάτη μέλι
  • 1-2 κ.σ πραλίνα (προαιρετικά)
  • ξυλάκια για cake pops

Για την επικάλυψη

250 γραµ. σοκολάτα 

Για τη διακόσμηση

  • ζαχαρωτά
  • τρούφα χρωματιστή
  • μπισκότο

 

Εκτέλεση

Αρχικά θρυμματίζουμε σε ένα μπολ το κέικ σε ψίχουλα. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια να γίνει μείγμα σαν πλαστελίνη που πλάθεται σε μπαλάκια. Παίρνουμε μικρές κουταλιές μείγματος και πλάθουμε μπαλάκια σε μεγέθους καρυδιού. Τα ακουμπάμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να παγώσουν για μερικές ώρες. Λιώνουμε τη σοκολάτα και βουτάμε μέσα την άκρη από τα ξυλάκια ώστε να κολλήσουμε τα cake pops, καρφώνοντάς τα. Τα ξαναβάζουμε για λίγα λεπτά στο ψυγείο και στο τέλος τα βουτάμε ολόκληρα στη σοκολάτα. Το fun part ξεκινά στη διακόσμηση, καθώς τα φτιάχνουμε όπως θέλουμε με τις γαρνιτούρες που έχουμε διαλέξει.

 

Pizza

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

Για τη ζύμη

  • 400 γραμ. αλεύρι χωρίς γλουτένη (περίπου 3 κούπες)
  • 1 πρέζα μπέικιν πάουντερ χ.γ.
  • 2 κ.γλ. ξερή μαγιά χ.γ (σκόνη)
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • 300 γραμ. νερό περίπου (1 γεμάτη κούπα)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 φλ. σάλτσα ντομάτα για πίτσα
  • 2-3 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα η όποιο τυρί έχουμε στο σπίτι
  • λίγη ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση

Βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ, το αλεύρι, τη μαγιά, το μπέικιν πάουντερ και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε στη ζύμη μαζί με το ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι, ανακατεύουμε τη ζύμη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέσα στο μπολ. Την αδειάζουμε στον πάγκο και πασπαλίζοντάς αλεύρι οπότε κολλάει στα χέρια, τη ζυμώνουμε και κάνουμε τραβήγματα στην ζύμη για 6-8 λεπτά. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο ή αλευρωμένο και την σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 45′ με 1 ώρα σε ζεστό σημείο της κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 230 βαθμούς C και χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη. Σε αντικολλητικό χαρτί, με τα δάχτυλα δίνουμε στη ζύμη σχήμα πίτσας με το επιθυμητό πάχος. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Τη μεταφέρουμε με το αντικολλητικό χαρτί πάνω στο ταψί και προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης. Την ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 12-15′.

 

Pop Corn

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

Επειδή οι νύχτες ταινιών θα είναι πολλές, οφείλετε να έχετε τα κατάλληλα σνακς. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τη διαδικασία, απλά καλό είναι να έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, και πιο συγκεκριμένα την οδηγία να μην βρίσκονται πολύ κοντά στην κατσαρόλα. 

  • 3 κ.σ καλαμποκέλαιο
  • 1/2 φλ. καλαμπόκι
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Χρειαζόμαστε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, μεσαίου μεγέθους, με καπάκι. Ζεσταίνουμε μέσα στην κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κουνάμε την κατσαρόλα ώστε το λάδι να πάει σε όλα τα σημεία της. Όταν κάψει το λάδι ρίχνουμε 3-4 κρόκους καλαμπόκι και περιμένουμε να σκάσουν και να ανοίξουν. Μόλις ανοίξουν τα δοκιμαστικά ποπ κορν, τότε ρίχνουμε και τα υπόλοιπα καλαμπόκια για να καλύψουν μια στρώση. Ανακατεύουμε με κουτάλα να λαδωθούν όλα τα καλαμπόκια. Βάζουμε το καπάκι και την τραβάμε από τη φωτιά περιμένοντας ακριβώς μισό δευτερόλεπτο.Τότε τα ξαναβάζουμε στη φωτιά, περιμένουμε λίγο και ξαφνικά θα αρχίσουν όλα να σκάνε και να ανοίγουν ταυτόχρονα σε λίγα δευτερόλεπτα. Βάζουμε το καπάκι λοξά στο πλάι ώστε να φεύγει ο ατμός και να αναπνέουν τα popcorn για να γίνουν πιο τραγανά όταν ανοίξουν. Όσο σκάνε και κάνουν θόρυβο κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να τα βοηθήσουμε όλα να ανοίξουν. Όταν σταματήσει ο θόρυβος από το σκάσιμο του καλαμποκιού και καταλαγιάσει η φασαρία, σε μερικά δευτερόλεπτα, στην κατσαρόλα τότε είναι έτοιμα. Σημαίνει έχουν ανοίξει όλα. 

 

Pancakes

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

Υλικά για 6 pancakes.

  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν ομογενοποιημένο μείγμα.  Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας σε ποσότητα ίση με ένα φλιτζάνι του ελληνικού καφέ. Δε χρειάζεται να το απλώσετε στο τηγάνι όπως κάνουμε στις κρέπες. Η πρώτη ένδειξη ότι το pancake σας ψήνεται, είναι οι φουσκάλες που εμφανίζονται. Όταν οι φουσκάλες όλες σκάσουν, η πάνω επιφάνεια δεν θα πρέπει να γυαλίζει. Είναι σημαντικό η φωτιά να είναι μέτρια γιατί έτσι πετυχαίνουμε ένα χρυσό χρώμα στα pancake. Αν είναι χαμηλή δεν θα ψηθεί καλά ενώ αν είναι υψηλή, ενώ θα σας δίνει την αίσθηση ότι ψήνεται, η κάτω πλευρά του θα έχει καεί. Γυρίζουμε το pancake από την άλλη πλευρά, το αφήνουμε να ψηθεί για ένα λεπτό και είναι έτοιμο. Συνεχίζουμε έτσι με το υπόλοιπο μείγμα μας. Σερβίρουμε με ό,τι topping μας αρέσει, σοκολάτα και μπισκότο, μέλι και κανέλα, μαρμελάδα ακόμη και με αλμυρά υλικά. 

Chicken nuggets

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

  • Στήθος κοτόπουλο κομμένα σε κομματάκια
  • 1 μπολ αλεύρι
  • 2 αυγά
  • θρυμματισμένη φρυγανιά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Γεμίζουμε ένα μπολ με αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 2 αυγά. Σε ένα τρίτο μπολ βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά και η διαδικασία έχει ως εξής: Περνάμε τα κομματάκια κοτόπουλο πρώτα από το μπολ με το αλεύρι, ύστερα από το μπολ με το αυγό και στο τέλος στο μπολ με τη φρυγανιά. Έτσι θα αποκτήσει τη χρυσαφένια κρούστα. Ψήνουμε στοn φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά ή όσο χρειαστεί ώστε να ψηθεί το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με sauce της επιλογής μας.

 

Μπιφτέκια

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 ντομάτες
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 2κ.σ ξύδι
  • 1κ.σ ρίγανη
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλτε το ψωμί να μουλιάζει σε νερό και στη συνέχεια βάλτε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ, τρίβοντας μέσα τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Έπειτα, αφού μαλακώσει και το ψωμί, στραγγίξτε το καλά και ρίξτε και αυτό στον κιμά. Ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια προσθέστε το ξύδι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώστε καλά τον κιμά και άμα δείτε ότι είναι σφιχτός, προσθέστε λίγο νεράκι από πάνω. Ανακατέψτε μέχρι όλα τα υλικά να έχουν πάει παντού και αφήστε 15 λεπτά τον κιμά να ξεκουραστεί. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ξεκινήστε παρέα να πλάθετε τα μπιφτεκάκια. Στρώστε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 20 λεπτά γυρίζοντας τα στα μισά του χρόνου για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα! 

 

Ψωμάκια burger

boom μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας

Για να πάμε ένα βήμα παρακάτω την προηγούμενη συνταγή, φτιάχνουμε μαζί ψωμάκια για να βάλουμε μέσα τα μπιφτέκια μας.

  • 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 200 ml ζεστό γάλα (όχι καυτό)
  • 1 φακελάκι γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  • 20 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • σουσάμι ή παπαρουνόσπορος, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το ζεστό γάλα. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν καλά. Μόλις πάρει το σχήμα ζύμης, τη ζυμώνουμε μέσα στο μπολ για 6–7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από τα χέρια και από τα τοιχώματα του μπολ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια βάρους 150 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε για να στρογγυλέψουν. Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε εκεί τα ψωμάκια, σε απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά. Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού μέχρι τα ψωμάκια να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Αλείφουμε τα ψωμάκια με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορο. Γεμίζουμε ένα μέτριο ταψί με νερό μέχρι τη μέση και επάνω του στερεώνουμε μια σχάρα που να μην έρχεται όμως σε επαφή με το νερό. Επάνω στη σχάρα βάζουμε τα ψωμάκια και τα ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία. Τέλος τα αφήνουμε να κρυώσουν!

Καλή επιτυχία!