"Μια κούκλα που μου μοιάζει" | Ξεχωριστές κούκλες για ξεχωριστά παιδιά

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Wed, 16/09/2020 - 14:46

Τα χαμόγελα ή ακόμα και τα δάκρυα χαράς μικρών παιδιών είναι το κίνητρο της δημιουργού Amy Jandrisevits για να συνεχίσει να κατασκευάζει από το μηδέν κούκλες με ξεχωριστά χαρακτηριστικά που μοιάζουν στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες τους. Η Jandrisevits, που παλιότερα δούλευε ως κοινωνική λειτουργός, παρατηρώντας το κενό που υπήρχε στα παιδικά παιχνίδια σε επίπεδο διαφορετικότητας και έχοντας στο μυαλό της το ρητό "Αν βλέπεις κάτι που χρειάζεται αλλαγή, κάνε κάτι", τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ειδικές κούκλες για παιδιά με ιδιαιτερότητες. 

boom κούκλες διαφορετικότητα
Photo by www.gofundme.com/f/adolllikeme

Οι κούκλες αυτές είναι custom-made για κάθε παιδάκι στο οποίο απευθύνονται και στην ουσία αποτελούν σωσίες τους. Αφού η δημιουργός λάβει κάποιο αίτημα, περνά πολύ χρόνο παρατηρώντας όλες τις λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά του παιδιού που έχουν να κάνουν με την εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να της πάρει μέχρι και 7 ώρες για να ολοκληρώσει μια κούκλα, όμως το αποτέλεσμα που θα δει στα πρόσωπο των παιδιών όταν κρατήσουν τη δική τους κούκλα, είναι η ανταμοιβή της. 

boom κούκλες διαφορετικότητα
Η δημιουργός Amy Jandrisevits, photo by www.gofundme.com/f/adolllikeme

"Κάθε κούκλα αφηγείται μια ιστορία και κάποιες από αυτές είναι σκληρές και αποκαρδιωτικές. Έχω το προνόμιο να γίνομαι μέρος των ιστοριών και είναι τιμή για εμένα να παίρνω μια ιδέα από τον κόσμο τους. Δεν το παίρνω καθόλου αψήφιστα." δήλωσε η δημιουργός στο My Modern Met, συνεχίζοντας πως, "πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κάθε παιδί ως έργο τέχνης- ως ένα αριστούργημα. Μπορεί η κατασκευή μιας κούκλας να είναι μια μορφή τέχνης, ο πραγματικός καμβάς όμως είναι το παιδί.

Αν θέλουμε να γίνουμε μια κοινωνία που δίνει αξία στη διαφορετικότητα και στον μη αποκλεισμό, αυτό είναι το σημείο από όπου πρέπει να ξεκινήσουμε."

boom κούκλες διαφορετικότητα
Photo by My Moderm Met

Η Jandrisevits έχει φτιάξει μέχρι τώρα περισσότερες από 300 κούκλες, ενώ όταν κάποιος γονιός αδυνατεί να πληρώσει τα υλικά για την κούκλα, τότε εκείνη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να καλύψει τα έξοδα μόνη της. Μάλιστα, συνεργάζεται με πολλά νοσοκομεία παίδων, και όπου κάποιο παιδί μπορεί να επωφεληθεί από τη συντροφιά της κούκλας κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, εκείνη πιάνει δουλειά και στέλνει τον "μαγικό σωσία" στον προορισμό του. Γι'αυτό και έχει ξεκινήσει έναν έρανο ώστε να καλύψει τα έξοδα αυτά για τα παιδιά που νοσηλεύονται και χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας. 

boom κούκλες διαφορετικότητα
Photo by My Moderm Met

Kindness: It costs nothing, but means everything!

Με στοιχεία από το My Modern Met