Μήπως ο ηλικιωμένος γείτονάς σου σε χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ; | 5 τρόποι να προσφέρεις στις «ευπαθείς ομάδες».

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Thu, 16/04/2020 - 17:11

Μπορεί πλέον να έχουμε προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και την κοινωνική απόσταση, παρ'όλα αυτά, ειδικά τις ημέρες των γιορτών, που υπό κανονικές συνθήκες θα κάναμε προετοιμασίες για μεγάλα, γιορτινά οικογενειακά τραπέζια, είναι λογικό το αίσθημα της μοναξιάς να εντείνεται. Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν, να σκεφτούμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους, τους γείτονές μας που ζουν μόνοι και τις ευπαθείς ομάδες; 

boom ηλικιωμένοι κορωνοϊός

Συντροφιά

Καλέστε τους γνωστούς σας, τον γείτονά σας και ρωτήστε τον πώς είναι, πώς βιώνει την κατάσταση. Ακόμη και λίγη παρέα να του κρατήσετε θα του κάνει καλό και θα του αναπτερώσει το ηθικό. Ρωτήστε τον αν χρειάζεται τίποτα, αν έχει ανάγκη από κάτι και επισημάνετέ του πως η υπερηφάνεια δεν χωράει εδώ. Δώστε του να καταλάβει πως οτιδήποτε χρειαστεί, είστε εκεί για εκείνον.

Σούπερ μάρκετ  - Φαρμακείο

Αν πάτε στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο ή ακόμα και αν παραγγείλετε ηλεκτρονικά τα πράγματα που χρειάζεστε, μη διστάσετε να ρωτήσετε ή να πάρετε την πρωτοβουλία και να αγοράσετε κάποια απαραίτητα για τον κύριο ή την κυρία που γνωρίζετε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται κάτι, χτυπήστε την πόρτα κι αφήστε τους κάτι πασχαλινό! Ένα τσουρέκι, λίγα κουλουράκια, ένα σοκολατένιο αυγό!

Βιβλία

Μαζί με τα ψώνια και τα προϊόντα που θα αγοράσετε σε εκείνον που χρειάζεται τη βοήθειά σας, μην ξεχάσετε μαζί να του βάλετε και κάποια βιβλία, εφημερίδες ή περιοδικά. Οι ώρες μέσα στο σπίτι μοιάζουν ατελείωτες και από το να βλέπουν συνεχώς τις εξελίξεις στην τηλεόραση, καλύτερα να αλλάξουν λίγο εικόνες, ταξιδεύοντας μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου... 

boom ηλικιωμένοι κορωνοϊός

#menoumespiti

Μην ξεχνάτε σε κάθε περίπτωση να υπενθυμίζετε στους κοντινούς σας ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πως η παραμονή τους στο σπίτι είναι για το δικό τους καλό, αλλά και ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση. Δεν θα είναι εύκολο, όμως η υγεία τους είναι πάνω απ’όλα.

Spread the word

Προτρέψτε και άλλους γνωστούς σας να κάνουν το ίδιο, δηλαδή αν γνωρίζουν πως υπάρχει κάποιος ηλικιωμένος που δυσκολεύεται ή κάποιος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ας προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

We can't help everyone, but everyone can help someone. - Ronald Reagan