Καθησυχαστική ήταν η Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ 100.3 αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει σε αυξημένους ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίσει την ατομική υγεία και τη δια ζώσης εκπαίδευση.
«Συζητήσαμε εκτενώς με την επιτροπή των ειδικών γύρω από τα πρωτόκολλα λειτουργίας και υπήρξε απόλυτη συναντίληψη για την αναγκαιότητα της λειτουργίας των σχολείων πρώτα απ' όλα για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο. Όσο χρήσιμη κι αν είναι η τηλεκπαίδευση, είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία».
«Παντού στην Ευρώπη τα σχολεία ανοίγουν»
Επιπλέον, η κα. Κεραμέως επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που προβλέπει αναλυτικό πρωτόκολλο όταν υπάρχει κρούσμα στην τάξη: «Πρέπει να δούμε τι γίνεται διεθνώς. Παντού στην Ευρώπη τα σχολεία ανοίγουν με ελέγχους. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με αναλυτικό πρωτόκολλο. Αν υπάρχει κρούσμα στην τάξη τα παιδιά κάνουν κάθε μέρα τεστ. Αυτό το πρωτόκολλο επέτρεψε στα σχολεία μας να είναι ασφαλή όλο αυτό το διάστημα. Τα σχολεία είναι τα πρώτα που πρέπει να λειτουργούν με συνθήκες ασφάλειας και με εκτεταμένους ελέγχους. Την περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο το 84% των παιδιών που ανιχνεύτηκαν θετικά σε εργαστηριακό έλεγχο είχαν κάνει προηγουμένως σελφ τεστ. Όταν τα σχολεία έκλεισαν το ποσοστό έπεσε στο 40% άρα χάσαμε έναν σημαντικό μηχανισμό ελέγχου».
Το plan B του υπουργείου Παιδείας
Τέλος, η κα. Κεραμέως ανέφερε τι θα γίνεται σε περίπτωση που ένα τμήμα αναγκαστεί να κλείσει εντελώς: «Η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία γι' αυτό τα πρωτόκολλα επικαιροποιούνται συνεχώς. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις. Αν ένα τμήμα αναγκαστεί να κλείσει περνάμε σε τηλεκπαίδευση. Από τη Δευτέρα περιμένουμε αυξημένα κρούσματα, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα ελέγχεται και πάλι. Εφόσον θα γίνουν εκατομμύρια τεστ προφανώς θα υπάρχουν αυξημένα κρούσματα και αυτό θέλουμε. Θέλουμε να ανιχνευθεί ο ιός διότι σε πολλές περιπτώσεις οι φορείς ειναι ασυμπτωματικοί. Γι' αυτό λοιπόν είναι πολύτιμο να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι».
Πηγή: skai.gr