Το ομαδικό παιχνίδι κάνει καλό στην υγεία! Με αποδείξεις!

Γεωργία Καρκάνη
Sun, 13/08/2023 - 17:57

Πόσα παιδιά προσχολικής ηλικίας, στη διάρκεια της πανδημίας, πέρασαν μερικά από τα πιο κρίσιμα χρόνια της ανάπτυξής τους απομονωμένα στο σπίτι; Μια επιστημονική έρευνα δείχνει, ωστόσο, ότι το ομαδικό παιχνίδι είναι μακροπρόθεσμα ζωτικής σημασίας, και για την ψυχική υγεία τους. Ειδικά λοιπόν στις καλοκαιρινές διακοπές, ας προσπαθήσουμε χωρίς πίεση να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες στα μικρά μας να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν ελεύθερα. Για όλους τους παρακάτω λόγους.

preschool
Photo on Freepik

Η έρευνα

Πραγματοποιήθηκε σε 1.676 παιδιά από την Αυστραλία, που γεννήθηκαν το 2003 και το 2004. Οι ειδικοί τα παρακολούθησαν στα τρία και στα επτά χρόνια τους, αξιολογώντας τα σε διάφορα είδη παιχνιδιού, όπως στο παιχνίδι ρόλων και στο ομαδικό παιχνίδι. Κατόπιν παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση «Child Psychiatry and Human Development».

Τι ανακάλυψαν λοιπόν οι ερευνητές; Ότι τα παιδιά που στα τρία χρόνια τους είχαν περισσότερες δεξιότητες στο ομαδικό παιχνίδι, στα επτά τους αντιμετώπιζαν λιγότερες ενδείξεις προβλημάτων ψυχικής υγείας. Για τα ίδια παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι ανέφεραν λιγότερα προβλήματα συναισθημάτων και συμπεριφοράς: Μεταξύ άλλων, ήταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε εντάσεις με άλλα παιδιά και να είναι υπερκινητικά.

Από την άλλη, με τις ενδείξεις προβλημάτων ψυχικής υγείας, οι επιστήμονες αναφέρονται στα παιδιά που εκνευρίζονται εύκολα και ανακτούν δύσκολα την ψυχραιμία τους και τα οποία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε ένα απαιτητικό καθήκον.

preschool
Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash

Γιατί το ομαδικό παιχνίδι είναι τόσο σπουδαίο;

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει αυτή η σύνδεση γιατί, μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, τα παιδιά κατακτούν δεξιότητες για να χτίσουν δυνατές φιλίες καθώς μεγαλώνουν και πηγαίνουν σχολείο. Ακόμα και αν είναι πιο ευάλωτα σε προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτές οι φιλίες τα βοηθούν να τα αντιμετωπίσουν» απαντά η Jenny Gibson, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Πώς θα βάλουμε το ομαδικό παιχνίδι στη ζωή των παιδιών μας;

Ακόμα και αν έχουμε μόνο δύο εβδομάδες διακοπών, τα καλά νέα, σύμφωνα με τη διδακτορική φοιτήτρια Vicky Yiran Zhao, είναι ότι περισσότερο μετράει η ποιότητά του παρά η ποσότητα – επομένως, ακόμα και μερικές ώρες παιχνιδιού μέσα στην εβδομάδα θα βοηθήσουν. Ποιοτικό παιχνίδι, σύμφωνα με την ίδια, σημαίνει «δραστηριότητες με συνομηλίκους, που ενθαρρύνουν, για παράδειγμα, τα παιδιά να συνεργαστούν ή να μοιραστούν».

preschool
Photo by Charlein Gracia on Unsplash

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι να δίνουμε συχνά την ευκαιρία στα παιδιά να παίζουν με την ίδια ομάδα παιδιών. Έτσι θα αρχίσουν να μυούνται στο χτίσιμο μιας μακροχρόνιας και ουσιαστικής φιλίας. Όπως εξηγεί η σύμβουλος Christie Melonson: «Όταν επαναλαμβάνονται κάποιες δραστηριότητες, το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, να καθιερώνει ρουτίνες, να αντιμετωπίζει διλήμματα, να επικοινωνεί, να συνδιαλέγεται και να αρχίζει να καταλαβαίνει τους κανόνες μιας ομάδας. Επίσης, ένα παιδί ως μέλος της ίδιας παρέας αναπτύσσει μια αίσθηση ταυτότητας, καθώς αρχίζει να αναγνωρίζει τις δικές του δυνάμεις και τις προτιμήσεις του σε σχέση με τους άλλους, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει από τις προσωπικότητες των άλλων παιδιών, τους τρόπους επικοινωνίας, ομιλίας και σκέψης τους».

preschool
Photo by Yan Krukov on Pexels

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι πρέπει να πανικοβληθούμε, προγραμματίζοντας το ένα play date μετά το άλλο, όπως επισημαίνει ο παιδοψυχίατρος Aaron Jeckell: «Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν συνεπάγονται ότι, αν απουσιάζουν τέτοιες ευκαιρίες για παιχνίδι από την καθημερινότητα ενός παιδιού, θα εμφανίσει προβλήματα ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή του. Οι γονείς δεν πρέπει να νιώθουν άσχημα αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά τους για παιχνίδι. Όταν κάνουμε όλοι ό,τι καλύτερο μπορούμε, τότε και τα παιδιά μας επωφελούνται στον μέγιστο βαθμό».

Inspiration: Mother.ly