"Το παιδί μου φοβάται τον γιατρό! Τι κάνω;" | 6 +1 συμβουλές για μια πιο ευχάριστη επίσκεψη στον παιδίατρο

Boom Team
Mon, 08/11/2021 - 13:41

Η επίσκεψη στον παιδίατρο αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για τους γονείς αφού τα περισσότερα παιδιά τρομάζουν στο άκουσμα και μόνο της λέξης "γιατρός". Η εκπαιδευτικός Ελίνα Μαυροπούλου μας δίνει 6+1 life-saver tips που θα μας βοηθήσουν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης!

Family photo created by gpointstudio - www.freepik.com

1. Να είστε ειλικρινής

Τα παιδιά συχνά συνδέουν τον γιατρό με την πιθανότητα να είναι άρρωστα ή ότι ο γιατρός θα τα πονέσει. Είναι σημαντικό να τους περιγράψετε πώς θα τα εξετάσει ο γιατρός, ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν.

2. Μην υπόσχεστε πράγματα που δεν θα τηρήσετε.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που το παιδί ρωτήσει αν θα κάνει εμβόλιο, προτιμήστε να απαντήσετε ότι δεν είστε σίγουροι και ότι θα ρωτήσετε τον γιατρό.

3. Δείξτε ενσυναίσθηση

Δείξτε κατανόηση και επιβεβαιώστε τα συναισθήματα του παιδιού με φράσεις όπως «καταλαβαίνω πως νιώθεις κι εγώ είχα αγχωθεί την τελευταία φορά που πήγα στον γιατρό, όμως χαίρομαι που πήγα. Ο γιατρός μας βοηθά να είμαστε γεροί, δυνατοί και υγιείς».

4. Περιγράψτε μια δική σας εμπειρία

Περιγράφοντας μια δική σας επίσκεψη στον παιδίατρο κατά την παιδική σας ηλικία βοηθά το παιδί να αντιληφθεί ότι δεν είναι το μόνο που νιώθει φόβο.

Photo by CDC on Unsplash

5. Παίξτε παιχνίδια ρόλων

Τα παιχνίδια ρόλων, όπως αυτό του γιατρού, βοηθούν τα παιδιά να εκλογικεύσουν τον φόβο τους και να βρεθούν στη θέση του επαγγελματία που τα εξετάζει. Παράλληλα καλλιεργούν πλήθος κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και γνωστικών, όπως βελτίωση του λεξιλογίου και της γραφής.

6. Διαβάστε παραμύθια

Τα παραμύθια και οι ιστορίες μπορούν να γίνουν η αφορμή για μια συζήτηση γύρω από το τι φοβάται το παιδί κατά την διάρκεια της επίσκεψης στον παιδίατρο.

plus one! Να έχετε εμπιστοσύνη στον γιατρό σας!

Βρείτε έναν/μία παιδίατρο που σας εμπνέει εμπιστοσύνη, είναι φιλικός/ή και δεν σας προκαλεί άγχος, καθώς τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματά σας. Επιπλέον, ζητήστε από τον/την γιατρό να περιγράφει τις κινήσεις του/της, ώστε να κάνει το παιδί να νιώσει πιο άνετα.

Ευχαριστούμε την Ελίνα Μαυροπούλου, νηπιαγωγό και δημιουργό του profile «The Kids Society» στο Instagram για τις πολύτιμες συμβουλές!