Παιδί στο πάτωμα πολυκαταστήματος κλαίει με λυγμούς ουρλιάζοντας «το θέλωωω». Μαμά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, κατακόκκινη από ντροπή, στέκεται πιο δίπλα προσπαθώντας να διατηρήσει την ψυχραιμία της. Σίγουρα έχετε υπάρξει θεατές σε αυτό το «έργο». Τι κάνετε όμως όταν εσείς και το παιδί σας είστε οι πρωταγωνιστές;
#1. Μην υποκύπτετε σε «μικρούς πειρασμούς». Είστε στο ταμείο του σουπερμάρκετ και επιμένει να του αγοράσετε τσίχλες. Πριν υποκύψετε στον «εκβιασμό» (προκειμένου να μη δημιουργηθεί σκηνή), σκεφτείτε πως ίσως έτσι του δίνετε αφορμή να επιμείνει για κάτι πιο ακριβό την επόμενη φορά.
#2. Αλλάξτε νοοτροπία. Αν του έχετε δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα, είναι λογικό να τα ζητάει.
#3. Ξεκαθαρίστε πριν μπείτε στο κατάστημα ότι σήμερα θα αγοράσετε ένα ή και κανένα παιχνίδι, ή ότι θα ξοδέψετε το τάδε χρηματικό ποσό.
#4. Δώστε του ένα μηνιαίο budget για παιχνίδια, το οποίο θα διαχειρίζεστε μαζί. Για παράδειγμα: Tον Δεκέμβριο μπορούμε να ξοδέψουμε Χ χρήματα σε παιχνίδια. Αν το παιχνίδι που θέλουμε στοιχίζει τόσο, δεν μπορούμε να αγοράσουμε άλλο μέχρι τον επόμενο μήνα.
#5. Δημιουργήστε του ερωτηματικά. Αν επιμένει να του αγοράσετε ένα παιχνίδι, παρατηρήστε το μαζί. Μήπως έχετε ήδη στο σπίτι ένα παρόμοιο;
#6. Δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ζητάει κάτι. Αν το έχει ζητήσει ευγενικά, μην απαντήσετε απότομα με ένα «όχι». Αν το παιδί φωνάζει, ζητήστε του να επαναλάβει τη φράση με ήρεμη φωνή. Μόνο τότε θα μπορέσετε να απαντήσετε.
#7. Δείξτε ενδιαφέρον για αυτό που σας δείχνει. Πείτε του «Αγάπη μου, είναι πολύ όμορφο, καταλαβαίνω γιατί σου αρέσει τόσο». Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας ακούσει και εκείνο.
#8. Εξηγήστε του γιατί δεν αγοράζετε ένα παιχνίδι. Είναι πολύ ακριβό, έχετε πολλά έξοδα αυτόν τον μήνα ή δεν το θεωρείτε κατάλληλο για την ηλικία του;
#9. Επιβραβεύστε το όταν δεν θα αντιδράσει υπερβολικά. «Εκτιμώ το γεγονός ότι δέχτηκες το “όχι”», «Χαίρομαι που κατάλαβες τον λόγο που δεν το αγοράσαμε αυτό πριν».
#10. Βοηθήστε το παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Μόλις ηρεμήσει, ρωτήστε το τι ένιωσε. Θυμό, λύπη, και γιατί; Ήταν τόσο σπουδαίο το παιχνίδι, που άξιζε το κλάμα του και τον εκνευρισμό της μαμάς; Εξηγήστε του πώς μπορεί να το διαχειριστεί την επόμενη φορά που θα νιώσει έτσι. Τι μπορεί να κάνει διαφορετικά;
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 10ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online
πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!