Αφού έχετε στολίσει το σπίτι, κλείσατε εκκρεμότητες, αγοράσατε μέσω click away τα δώρα για τα παιδιά, ήρθε η ώρα για να μυρίσει το σπίτι... Χριστούγεννα! Η συνταγή της Βέσνας Ξανθοπούλου από το blog Νot Guilty Food είναι ιδανική για παιδιά αφού περιέχει αγνά, φυσικά συστατικά και πολλή αγάπη. Φτιάξτε τη ζύμη κι αφήστε τους βοηθούς να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τα πιο απίθανα χριστουγεννιάτικα σχέδια!
Υλικά
- 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη (μισή λευκή, μισή καστανή)
- 4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κρατήστε λίγο για το άνοιγμα της ζύμης)
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. κανέλα
- κόκκους από έναν λοβό βανίλιας
- 1 ποτήρι αλεσμένους ξηρούς καρπούς, μισά καρύδια, μισά αμύγδαλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα ή το άλλο)
- διάφορα διακοσμητικά
- κουπ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα
Για το γλάσο
- 2 ασπράδια
- 4 ποτήρια ζάχαρη άχνη
- 1 κσ χυμό λεμονιού
- φυσικά χρώματα ζαχαροπλαστικής (τα βρίσκετε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε delicatessen)
- ειδικές σακούλες ή tubes για το γλάσο
Εκτέλεση
Για το γλάσο. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, τα ασπράδια, το λεμόνι. Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε για λίγη ώρα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Χωρίζουμε το γλάσο μας σε μερίδες, δηλαδή ανάλογα με τα χρώματα που θέλουμε να έχουμε. Για το άσπρο γλάσο κρατήστε το ως έχει. Τα υπόλοιπα τα χρωματίζετε με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που έχετε επιλέξει σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Βάλτε τα γλάσα σας σε διαφορετικές σακουλίτσες ή tubes με λεπτή μύτη. Μπορείτε να τα κάνετε και από την προηγούμενη μέρα και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Φροντίστε να τα βγάλετε μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Για τα κουλουράκια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C. Στο μπολ του σταθερού μίξερ βάζετε τον χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και τη ζάχαρη. Χτυπάμε για ένα λεπτό σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τη σόδα, το baking powder, την κανέλα και τη βανίλια. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε λίγο λιγότερο ή και λίγο περισσότερο. Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη, εύπλαστη που δεν κολλάει. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μπάλες. Κρατάμε αυτήν που θα δουλέψουμε και την άλλη την αφήνουμε τυλιγμένη σε μεμβράνη στο ψυγείο.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε πάχος περίπου ½cm. Μην ξεχνάτε πως τα κουλουράκια θα φουσκώσουν. Αρχίστε να δημιουργείτε διάφορα σχέδια με τη ζύμη.
Τοποθετήστε τα κουλουράκια σας σε μια επιφάνεια ψησίματος την οποία έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάλτε το ταψί στον φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνετε να κρυώσουν και συνεχίζετε με το υπόλοιπο της ζύμης που βάλατε νωρίτερα στο ψυγείο. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη σας.
Τέλος, διακοσμήστε τα κουλουράκια σας με τα γλάσα που έχετε φτιάξει. Από πάνω μπορείτε να κολλήσετε μπαλίτσες, αστεράκια και άλλα, φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικα σχέδια.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!
Συνταγή από το www.notguiltyfood.com