Silky, Crunchy ή Scrunchie; Εσείς τι τύπος γονιού είστε;

Γεωργία Καρκάνη
Sun, 09/03/2025 - 23:37

Γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να γίνουν content creators από τα γεννοφάσκια τους – ή μάλλον από τη hi-tech κούνια τους, η οποία διαθέτει λειτουργίες αυτόματου λικνίσματος, μελωδίες νανουρίσματος, αισθητήρες θερμοκρασίας και φωτός. Οικογένειες που ορκίζονται σε οτιδήποτε έχει μπροστά τη λέξη «φυσικό» - από βιολογικά, gluten free, sugar free, vegan βρεφικά snack μέχρι μάρσιππους από οργανικό βαμβάκι και πάνες πολλαπλών χρήσεων. Και κάπου ανάμεσα, πολλές ακόμα μαμάδες, και μπαμπάδες, που αναζητούμε τα πατήματά μας σε έναν κόσμο όπου από τη μία λατρεύουμε τη Μητέρα Φύση, από την άλλη μας δελεάζουν οι Σειρήνες μιας τεχνολογίας που αναπτύσσεται πιο γρήγορα κι από το μωρό μας.

Σε ποια από τις παραπάνω περιγραφές αναγνωρίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας; Από την απάντηση εξαρτάται αν είμαστε Silky, Crunchy ή Scrunchie γονείς – τρεις νέοι trending όροι, που ήρθαν να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο το λεξικό της γονικής αργκό.

(Spoiler alert! Πιθανότατα πάντως είμαστε Scrunchie, δηλαδή τόσο ευέλικτοι και πρακτικοί όσο τα αγαπημένα μας υφασμάτινα λαστιχάκια για τα μαλλιά.)

Photo: Снежана @ Pexels

Crunchy γονείς

Αν θα έπρεπε να έχουν ένα σύνθημα, θα ήταν το «επιστροφή στη φύση». Πράγματι, το σπίτι τους θα μπορούσε άνετα να επιβιβάστηκε σε χρονομηχανή και να ήρθε κατευθείαν από τα μέσα του εικοστού αιώνα. Στο παιδικό δωμάτιο, συγκεκριμένα, πρωταγωνιστούν τα ξύλινα παιχνίδια και τα οργανικά υφάσματα, ενώ από τους πάγκους και τα ντουλάπια της κουζίνας έχουν εξοριστεί οι τυποποιημένες τροφές. Οι μαμάδες αυτής της κατηγορίας θα γεννήσουν απαραιτήτως με φυσιολογικό τοκετό, ιδανικά μέσα στο νερό, θα θηλάσουν αποκλειστικά και, σε κάθε ίωση του παιδιού, θα δοκιμάσουν όλες τις φυσικές λύσεις προτού καταφύγουν σε αντιβιώσεις και άλλα φάρμακα – αν δηλαδή καταφύγουν τελικά στη λεγόμενη δυτική ιατρική. Αυτοί οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και το περιβάλλον, και πολύ καλά κάνουν, αλλά θα κολλήσουν πεισματικά στους κανόνες που έχουν θέσει και θα γίνουν επικριτικοί με οποιονδήποτε τολμήσει, ας πούμε, να κάνει δώρο στα μικρά τους ένα πλαστικό παιχνίδι που έτυχε να δουν στις διαφημίσεις της τηλεόρασης ενός άλλου σπιτιού (γιατί, φυσικά, στο δικό τους δεν επιτρέπονται οι τηλεοράσεις).

Silky γονείς

Στον αντίποδα των Crunchy γονιών, χαίρονται ιδιαίτερα που ζουν στον 21ο αιώνα και είναι ανοιχτοί στο να υποδεχτούν οποιαδήποτε συνεισφορά της τεχνολογίας και της επιστήμης στην ανατροφή των παιδιών τους. Δεν έχουν κάτι προσωπικό με τις πάνες πολλαπλής χρήσης και τα σπιτικά σνακ, απλά τους λείπει ο χρόνος για έξτρα μπουγάδα και μαγείρεμα, οπότε έκριναν ότι αξίζει περισσότερο να επενδύσουν σε μοντέρνα προϊόντα. Αν δυσκολεύονται να θηλάσουν, θα κάνουν χωρίς δισταγμό τη μετάβαση στο γάλα του εμπορίου. Ή αν πρέπει, επιστρέφοντας το βράδυ στο σπίτι, να ετοιμάσουν το φαγητό της επόμενης ημέρας και να βάλουν πλυντήριο, θα αφήσουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους σειρά χωρίς να αναρωτηθούν μήπως καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το μέλλον τους. Και αν βρεθούν στο πάρκο και τα μικρά πεινάσουν, κανένα πρόβλημα: θα σπεύσουν για πρώτες βοήθειες στο πλησιέστερο περίπτερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Freepik.com

Scrunchie γονείς

Είναι η κατηγορία στην οποία είμαστε, ή θα θέλαμε να είμαστε, οι περισσότεροι. Αγαπάμε και τη φύση και την τεχνολογία, και αναζητάμε διαρκώς την ισορροπία ανάμεσά τους, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση να κριτικάρουμε τις επιλογές των άλλων. Θα προσπαθήσουμε να θηλάσουμε, αν όμως δεν τα καταφέρουμε θα καταφύγουμε, χωρίς τύψεις, στις φόρμουλες. Θα επιδιώξουμε να γεννήσουμε με φυσιολογικό τοκετό, αλλά αν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών θα νιώσουμε ευγνωμοσύνη που ζούμε σε μια εποχή όπου οι καισαρικές τομές έχουν γίνει τόσο ασφαλείς. Θα αφήσουμε τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με την ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες που προτείνουν οι ειδικοί για την ηλικία τους: δεν θα αρχίσουμε, για παράδειγμα, να κολλάμε στο tablet ένσημα baby sitter, ούτε θα αφήσουμε ένα πολύ μικρό παιδί να βουτήξει στα social media χωρίς σωσίβιο και επίβλεψη.

BOOM note: Οι κατηγοριοποιήσεις μάς βοηθούν να αναγνωρίσουμε κάποιες συμπεριφορές μας και, ίσως, να τις διορθώσουμε (όπως, να είμαστε πιο επιεικείς με τους άλλους). Παράλληλα όμως είναι υπεραπλουστευτικές και αποτυγχάνουν να απεικονίσουν την περιπλοκότητα και την ποικιλομορφία της αληθινής ζωής. Και κάτι άλλο που παρατηρούμε μέχρι σήμερα, διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα: Γιατί αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται συνήθως για να περιγράψουν τις μαμάδες; Μήπως, καθώς διεκδικούμε μια πιο ισότιμη συμμετοχή και των δύο φύλων στην ανατροφή των παιδιών, να μην προορίζουμε, ακόμα και τα fun στερεότυπα, αποκλειστικά για γυναίκες;