Study room | Φτιάξτε τον τέλειο χώρο μελέτης σε 10 βήματα!

Μυρτώ Κάζη
Sat, 14/09/2024 - 17:30

Είτε έχετε ένα γλυκό πρωτάκι είτε το παιδί σας βρίσκεται στην τελευταία τάξη του σχολείου, ο χώρος όπου θα μελετά πρέπει να φτιαχτεί με βάση κάποιους… απαράβατους κανόνες! Ζητήσαμε από την Ντόρα Πανιοπούλου, Interior Architect & Designer και μαμά του 8χρονου Αποστόλη, να μας μυήσει στον μαγικό κόσμο του study room!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: After School Checklist | Όλα όσα πρέπει να κάνει το παιδί σας μόλις επιστρέψει από το σχολείο

boom_study
Photo by Alexander Cho on Freepik

 

1. Ο κατάλληλος χώρος
Πριν από όλα, θα πρέπει να αποφασίσετε πού θα γίνει το study room. Θα ενταχθεί στο ήδη υπάρχον δωμάτιο του παιδιού σας ή σε ξεχωριστό;

2. Το σωστό σημείο
Η θέση όπου θα μπει το γραφείο είναι πολύ σημαντική. Επιλέξτε ένα σημείο με επαρκές φυσικό φως. Μία πρακτική λύση είναι το γραφείο να «κοιτάζει» προς τον τοίχο και το φως του ήλιου να μπαίνει από το παράθυρο. Προσοχή όμως, τόσο το φως του παραθύρου όσο και το φως από το φωτιστικό δωματίου θα πρέπει να βρίσκονται αντίθετα από το χέρι που γράφει το παιδί, ώστε να μη δημιουργούνται σκιές πάνω στα τετράδιά του.

3. Το γραφείο
Ανεξάρτητα από το μέγεθος και το στιλ του γραφείου που θα επιλέξετε, το κυριότερο είναι να έχει αποθηκευτικούς χώρους. Επενδύστε σε ένα γραφείο με συρτάρια ή ακόμα και ντουλάπια, καθώς τα πράγματα που θα χρειαστεί ο μικρός μαθητής είναι ΠΟΛΛΑ! Θυμηθείτε επίσης πως το βλέμμα του παιδιού θα ήταν ιδανικό να μην «πέφτει» επάνω σε παιχνίδια και διάφορα άλλα αντικείμενα που λειτουργούν πάντα ως περισπασμός. Τοποθετήστε λοιπόν τα παιχνίδια σε ειδικά κουτιά ή καλάθια, τα μολύβια σε μολυβοθήκες και φροντίστε, πριν από κάθε μελέτη, το δωμάτιο να είναι απόλυτα τακτοποιημένο.

Παιδικό γραφείο, Nadil, La Redoute Interieurs 

4. Η καρέκλα
Εκτός από το σχέδιο και το χρώμα της καρέκλας, πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της είναι η εργονομία. Αφήστε στο παιδί σας την πρωτοβουλία να διαλέξει εκείνο την καρέκλα στην οποία θα κάθεται άνετα και βολικά – ανάμεσα όμως σε ειδικά κατασκευασμένες καρέκλες, ανάλογα με την ηλικία του, που διαθέτουν μηχανισμό ρύθμισης του ύψους. Θα πρέπει επίσης όλες οι γωνίες του σώματος του παιδιού (αγκώνες, γόνατα) να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών.

Extra tip: Αν το παιδάκι σας έχει την τάση να κινείται πολύ και να σηκώνεται, τότε θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε μία σταθερή καρέκλα, ώστε να αποφύγετε τις μετακινήσεις εντός του δωματίου!

Καρέκλα γραφείου Kokkedal, Jysk

 

5. Τα ράφια
Τοποθετήστε 2 ή 3 ράφια πάνω από το γραφείο του ή κοντά σε αυτό. Το παιδάκι σας έτσι θα έχει άμεση πρόσβαση στα βιβλία και τις εργασίες του, ενώ παράλληλα η επιφάνεια του γραφείου θα παραμένει πάντα καθαρή και τακτοποιημένη.

Ραφιέρα Τοίχου Χρώμα Sonoma, Homeville

 

Παιδικά Ράφια Mamas & Papas Cloud White, Lapin House

6. Ο φωτισμός
Εκτός από το φωτιστικό οροφής, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να φωτίζει επαρκώς το δωμάτιο χωρίς να δημιουργούνται σκιές, απαραίτητο είναι και το φωτιστικό γραφείου. Συμπληρωματικά, ένα επιδαπέδιο φωτιστικό θα δώσει τη δυνατότητα στο παιδί να επιλέξει το είδος φωτισμού που θέλει να έχει ο χώρος ανάλογα με τις ανάγκες του. Πιο έντονο φως κατά τη διάρκεια της μελέτης, πιο απαλό για χαλάρωση και μια τελευταία επανάληψη πριν από τον ύπνο. Η πηγή φυσικού φωτός είναι πάντα καλύτερη, καθώς μελέτες δείχνουν πως το φυσικό φως δεν κουράζει τα μάτια και βοηθά στην τόνωση της ψυχολογίας.

Φωτιστικό γραφείου Inspire Buro, Leroy Merlin

7. Τα απαραίτητα!
Ο χώρος μελέτης του παιδιού θα πρέπει να έχει:
• το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού, ιδανικά αναρτημένο στον τοίχο, στο ύψος των ματιών του όταν εκείνο βρίσκεται σε καθιστή θέση
• μία μολυβοθήκη με καλοξυσμένα μολύβια
• γόμα
• ρολόι (σιγά σιγά θα μπορεί να δομεί το διάβασμά του με βάση τον διαθέσιμο χρόνο)
• ψαλίδι, κόλλα, μαρκαδόρους, χάρακα, ξύστρα
• μια υδρόγειο σφαίρα.

8. Ένα study room με προσωπικότητα
Μία ταπετσαρία με ήσυχο μοτίβο το οποίο δεν κουράζει θα δώσει μία ιδιαίτερη διακοσμητική νότα στο δωμάτιο. Πρωτότυπα κρεμαστά καλάθια στον τοίχο αλλά και κουτιά, ντοσιέ, όλα σε ίδιο χρώμα, θα βοηθήσουν και στην οργάνωση καθώς και στην όμορφη εικόνα του χώρου. Επιπλέον, πάνω από το γραφείο, στον τοίχο, μπορείτε να κρεμάσετε κάδρα με σχέδια ή κάποιο θέμα που θα επιλέξει το παιδί σας ή ακόμα και κάποιο inspirational quote με γράμματα-αυτοκόλλητα!

Ξύλινο poster πειρατικό καράβι με καβούρι καπετάνιο, Think Art 

 

Καλάθι αποθήκευσης παιχνιδιών με καπάκι, H&M

9. Ξεκαθάρισμα
Στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς κρατήστε μακριά την ακαταστασία κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα σε παλιά πράγματα που το παιδί δεν χρειάζεται πια, όπως, για παράδειγμα, παλιά βιβλία και τετράδια. Καλό είναι να αφήσετε κάποια συρτάρια και ντουλάπια άδεια, ώστε να έχετε χώρο για τα νέα πράγματα της χρονιάς που ξεκινάει!

Παιδικό κουτί αποθήκευσης Le Petit Prince, Zara Home
Παιδική ραφιέρα με συρτάρια, Zara Home

10. Η ρουτίνα μελέτης
Θυμηθείτε πως, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το study room, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε μία ρουτίνα μελέτης και το διάβασμα να γίνεται πάντα σε αυτόν τον χώρο! Όχι στο σαλόνι, την κουζίνα, το πάτωμα ή όπου αλλού ονειρευτεί το παιδάκι σας. Το γραφείο θα είναι κάτι σαν το κρεβάτι του. Δεν έχει εναλλακτική!

BOOM Note: Το πιο σημαντικό είναι ο χώρος μελέτης να αποτελεί έναν όμορφο κι ευχάριστο χώρο για το παιδί και να νιώθει ωραία που κάθε απόγευμα θα περνάει εκεί τον χρόνο του – που, ας το ομολογήσουμε, θα προτιμούσε να τον περάσει παίζοντας και όχι διαβάζοντας!

Ευχαριστούμε την Ντόρα Πανιοπούλου, Ιnterior Αrchitect & Designer, για τις πολύτιμες συμβουλές.

Website: www.dorapaniopoulou.com

Instagram: @dorapaniopoulouinteriors