Συνέντευξη με τη Σοφία Αλεξίου | Η συγγραφέας του πρώτου ταξιδιωτικού οδηγού για παιδιά στην Ελλάδα μάς δίνει συμβουλές για τις πιο απολαυστικές οικογενειακές αποδράσεις

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 03/01/2022 - 22:43

Ένα μεγάλο κενό στην εκδοτική παραγωγή ήρθε να καλύψει το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» (εκδ. Ψυχογιός): είναι ο πρώτος ταξιδιωτικός οδηγός στην Ελλάδα για παιδιά! Οι ήρωές του, η Έλλη και ο Ερμής, παρέα με τον οικολόγο σκύλο τους και ένα σκανδαλιάρικο μυρμήγκι, ξεναγούν τους μικρούς αναγνώστες στα σπουδαιότερα μνημεία, από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη. Η συγγραφέας του, Σοφία Αλεξίου, μας έδωσε μια συνέντευξη για τα οικογενειακά ταξίδια και τις μεγαλύτερες χαρές τους και προτείνει μια κατασκευή εμπνευσμένη από το βιβλίο της.

Η συγγραφέας Σοφία Αλεξίου

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μια αγαπημένη σου ταξιδιωτική ανάμνηση με τον σύζυγο και την κόρη σου;

«Είναι από την εκδρομή μας στην Αρχαία Ολυμπία, όταν το κορίτσι ήταν μόλις 6 μηνών. Ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις: νέα μαμά εγώ, να παλεύω να ορθοποδήσω εσωτερικά ύστερα από το πάρτι ορμονών μετά τον τοκετό, σε ένα μέρος τόσο σπουδαίο και επιβλητικά ιστορικό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα της απόλυτης πληρότητας όταν θήλαζα το μωράκι μου κάτω από μια ελιά δίπλα στο Γυμνάσιο. Αισθανόμουν τόσο ευγνώμων, που βρισκόμασταν εκεί όλοι μαζί. Ο ναός του Διός, ανάμεσα σε πλουμιστές ελιές, λουλούδια ολάνθιστα και το αρχαίο στάδιο, ένας χώρος που την ενέργειά του δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού στη Γη». 

Ας πούμε ότι σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε οικογενειακώς φέτος τις γιορτές, αλλά διστάζουμε. Θέλω να μας προτείνεις πέντε καλούς λόγους για να το τολμήσουμε.

«Πρώτος λόγος, η επαφή με την φύση, να βγούμε έξω από την πόλη, να περπατήσουμε, να ασκηθούμε, να βρει το μάτι ορίζοντα να ξεκουραστεί, να μυρίσουμε δέντρα, δάση, φρέσκο χώμα μετά τη βροχή, να ηρεμήσει ο νους, να απελευθερωθεί! Δεύτερος, αποτοξίνωση από τις οθόνες, οθόνη μας θα είναι οι περίπατοι, τα αξιοθέατα, τα μνημεία, ο ουρανός, τα βιβλία του ταξιδιού, τα επιτραπέζια που θα πάρουμε μαζί, οι συζητήσεις μας. Οι εκδρομές είναι ιδανικές για να έρθουμε πιο κοντά, να δεθούμε σαν οικογένεια. Τρίτος λόγος, η εκδρομή καταπολεμάει το στρες και πιστεύω δεν χρειάζεται να πω πως τον τελευταίο καιρό έχουμε μπουχτίσει από όλα όσα ακούμε και βλέπουμε. Τέταρτος, μας έφαγε το μέσα και πήραμε απόσταση από τα πολιτιστικά. Έχουμε μειώσει τα θέατρα και τις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με τα παιδιά, και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Ταξιδάκια που συνδυάζουν γνώσεις, μνημεία, φυσικές ομορφιές. Πέμπτος λόγος, στην πόλη είναι πολύ περισσότεροι οι περιορισμοί, ο συνωστισμός, η μιζέρια, η κίνηση στους δρόμους, ενώ στην εξοχή λιγότερος ο κόσμος, μεγαλύτερη ευκολία να βρεις ένα δάσος και να χαθείς στην ξεγνοιασιά, κίνηση πουθενά, εκτός αν πας Σαββατοκύριακο σε κοσμικά μέρη, όπου με υπευθυνότητα πάντα μπορείς να επισκεφτείς μέρη που δεν έχεις ξαναδεί».

Σκίτσα από το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»

Αν οργανώνουμε ήδη οικογενειακό ταξίδι για τις γιορτές, ποιες συμβουλές θα έδινες για να το κάνουμε πιο όμορφο και λιγότερο κουραστικό;

«Να οργανώσετε χαλαρά και όμορφα το ταξίδι, βάζοντας κάτω χάρτες, μιλώντας στα παιδιά για τα μέρη που θα επισκεφτείτε, την ιστορία τους, κάποια δική σας ανάμνηση από προηγούμενη επίσκεψη και φυσικά να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο και στα δικά σας θέλω και στων παιδιών. Π.χ. δεν γίνεται να περιμένουμε τα παιδιά να αντέξουν μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς στάσεις για πέντε ώρες συνεχόμενες. Βρίσκουμε λοιπόν στη διαδρομή μέρη όπου θα μπορούσαμε να σταματήσουμε για έναν καφέ.

Κεφάλαιο “αποσκευές”: Ας πάρουμε μαζί μας τα απολύτως απαραίτητα, ρούχα επαρκή για κάθε αλλαγή του καιρού, φαρμακείο πρώτης ανάγκης, κάποιο βιβλίο, ένα παιχνιδάκι, χρώματα, χαρτιά ζωγραφικής και ένα διασκεδαστικό επιτραπέζιο για τα βράδια δίπλα στο τζάκι πριν τον ύπνο. Βιβλιαράκια για εμάς -αποτοξίνωση από το κινητό και, το πιο σημαντικό, αφήνουμε στο σπίτι άγχη και γκρίνιες. Φωτογραφική μηχανή, καμιά σοκολάτα για καλή ενέργεια, καλό σέρβις στο αυτοκίνητο, και η περιπέτεια ξεκινά!

Από ποιον kid-friendly προορισμό, από αυτούς που προτείνεις στο βιβλίο, θα μας συμβούλευες να ξεκινήσουμε τις οικογενειακές εξερευνήσεις;

«Μία από τις πιο χορταστικές εξερευνήσεις είναι στο κέντρο της Αθήνας. Διαβάζουμε το βιβλίο στο παιδί ή το αφήνουμε να μας διηγηθεί εκείνο τις ιστορίες της Έλλης και του Ερμή, ξεκινώντας από την Ακρόπολη, το μουσείο της. Συνεχίζουμε στους λόφους Φιλοπάππου, των Νυμφών και του Αστεροσκοπείου. Συζητάμε παρέα για τα μέρη που επισκέφτηκαν οι ήρωες του βιβλίου και ρωτάμε το παιδί πού θέλει να πάμε μαζί. Έπειτα, μία ωραία μέρα, η εξόρμηση αρχίζει με ξεναγό το παιδί. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα βρει όλες τις πληροφορίες για τα σπουδαία μνημεία που θα συναντήσουμε μα και πώς ήταν παλιά όλα αυτά τα αξιοθέατα. Όσο περισσότερες αρμοδιότητες δώσουμε στο παιδί στη βόλτα μας, τόσα περισσότερα θα μάθει. Και, πάνω απ’ όλα, θα του δώσουμε ένα κίνητρο για να ενδιαφερθεί για την ιστορία, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την φροντίδα της φύσης!».

Σκίτσα από το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»

Θα θέλαμε, τέλος, να σχεδιάσεις μια δραστηριότητα εμπνευσμένη από το βιβλίο σου. Αν συνδυάζεται με το γιορτινό πνεύμα των ημερών, ακόμα καλύτερα!

«Μία από τις αγαπημένες μου γιορτινές χειροτεχνίες, αφιερωμένη στο κεφάλαιο του βιβλίου που μας ξεναγεί στις Μυκήνες, είναι ένα λαμπερό και περήφανο λιοντάρι! Κάθε χειροτεχνία βασισμένη στο βιβλίο τη συνδυάζω με μια ιστορία, για να διαβάζετε στα παιδιά όσο φτιάχνετε την κατασκευή. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας και συνδέουν τις γνώσεις με τη χαρά της εξερεύνησης. Η ιστορία:

»Ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια της παρέας του βιβλίου είναι οι Μυκήνες, η αρχαία πόλη της Αργολίδας. Εκεί δημιουργήθηκε ένας από τους πιο λαμπρούς πολιτισμούς του κόσμου, ο μυκηναϊκός! Η μικρή ηρωίδα μας, η Έλλη, εξερευνά κάθε γωνιά του παλατιού. Εκεί τα αρχαία χρόνια ζούσε ο βασιλιάς Αγαμέμνονας, μέσα στην Ακρόπολη, την οποία περιτριγύριζαν τόσο ψηλά τείχη, που λέγεται πως τα είχαν χτίσει Κύκλωπες: πελώριοι γίγαντες, που είχαν ένα μάτι.

»Πώς δημιουργήθηκαν οι Μυκήνες, άραγε; Ένας μύθος μάς εξιστορεί ότι ιδρυτής των Μυκηνών ήταν ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης, της κόρης του βασιλιά του Άργους. Λέγεται πως της έδωσε την ονομασία Μυκήνες γιατί εκεί έπεσε το ξίφος του και αποκαλύφθηκε μια πηγή με άφθονο νερό, η Περσεία πηγή, κάτω από τη ρίζα ενός “μύκητος”, δηλαδή ενός μανιταριού. Για πολλά χρόνια έζησε εκεί με τους απογόνους του, μα όταν "στέρεψαν" οι απόγονοι οι κάτοικοι των Μυκηνών επέλεξαν ως βασιλιά τον Ατρέα, γιο του Πέλοπα και πατέρα του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου. 

»Ο μικρός ήρωας του βιβλίου μας, ο Ερμής, μπαίνοντας στην Ακρόπολη των Μυκηνών περνάει μέσα από την Πύλη των Λεόντων, που έχει σκαλισμένα πάνω της δυο πέτρινα λιοντάρια!

»Τι δουλειά έχουν δύο λιοντάρια στην εξωτική Ελλάδα; Η ιστορία αναφέρει πως στους αρχαίους πολιτισμούς το λιοντάρι χρησιμοποιήθηκε για να δείξει τη δύναμη των βασιλιάδων. Συχνά οι βασιλιάδες παρομοιάζονταν με λιοντάρια, τα οποία συμβόλιζαν τη μεγαλοπρέπεια, την πυγμή, το θάρρος και τη γενναιότητά τους. Έτσι οι Έλληνες έφτιαχναν στα ξακουστά παλάτια τους πύλες, αγάλματα, σημαίες και τοιχογραφίες με λιοντάρια! Επίσης ένας σπουδαίος ιστορικός της αρχαιότητας, ο Ηρόδοτος, είχε γράψει ότι στις Μυκήνες, στα γύρω βουνά, ζούσαν αληθινά λιοντάρια!

»”Λέτε να εξαφανίστηκαν κι αυτά από το ανεξέλεγκτο ανθρώπινο κυνήγι; Δεν θα ήταν καθόλου απίθανο, αφού οι άνθρωποι κυνηγούν και εξαφανίζουν ζώα, ψάρια και πουλιά σε όλο τον πλανήτη”, σχολιάζει ο Ντίνος, ο οικολόγος σκύλος του βιβλίου. Ο άλλος ήρωάς του, το μυρμηγκάκι, συμφωνεί μαζί του: “Έλεος πια, με αυτή την άσχημη συνήθεια”».

Η κατασκευή:

»Πάμε να φτιάξουμε το πιο τέλειο λιοντάρι με τα πιο απλά υλικά (και ύστερα να συζητήσουμε με τους μεγάλους για το κυνήγι άγριων ζώων!).

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • Ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές, ό,τι έχετε στο σπίτι σας.
  • Φύλλα δέντρων, φυτών, κατά προτίμηση πεσμένα στο έδαφος.
  • Κόλλα
  • Ψαλίδι
  • Ένα λευκό χαρτονάκι

Πώς θα το φτιάξουμε: Στη μέση του χαρτονιού ζωγραφίζουμε το κεφάλι ενός λιονταριού. Έπειτα κολλάμε γύρω του τα φύλλα που μαζέψαμε, για να σχηματίσουμε τη χαίτη του. Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο γιορτινό -καθώς Χριστούγεννα έρχονται- μπορούμε να βάψουμε τα με χρώματα με χρυσόσκονη (εμείς επιλέξαμε χρυσό και πράσινο). Τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα κολλάμε γύρω-γύρω από το κεφάλι, και ιδού το πιο όμορφο φθινοπωρινο-γιορτινό λιοντάρι!».

BOOM info

Ανακαλύψτε όλες τις χειροτεχνίες του βιβλίου στο blog της Σοφίας Αλεξίου Mom And The City στο debop.gr.

Ακολουθήστε τη συγγραφέα στο Instagram @sophiealfin και στο Facebook @sophiealfin