Τα Ζαχαροπλαστεία Zuccherino μας έδωσαν τη μυστική συνταγή για το πιο λαχταριστό τσουρέκι (plus tips για αρχάριους!)

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Tue, 14/04/2020 - 11:55

Ακόμα κι αν μέχρι τώρα δεν είχατε επιχειρήσει να φτιάξετε στο σπίτι σας τσουρέκι λόγω έλλειψης χρόνου ή επειδή δεν είχατε βρει την ιδανική συνταγή, τώρα που #menoumespiti είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Τα Ζαχαροπλαστεία Zuccherino μας έδωσαν όχι μόνο τη μυστική συνταγή αλλά και μοναδικά tips για αρχάριους, κι έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας! 

boom συνταγή τσουρέκι zuccherino

 

Υλικά:
35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πωλείται συνήθως σε βαζάκι και είναι από αιγοπρόβειο γάλα)
35 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
160 γρ. ζάχαρη
3 αυγά και 1 αυγό για επάλειψη
1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
100 γρ. χλιαρό νερό
40 γρ. νωπή μαγιά
600 γρ. αλεύρι σκληρό
αμύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 2 είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή, να μην ανέβει η θερμοκρασία του μείγματος πάνω από τους 50°C, θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει. Αν η θερμοκρασία ανέβει πολύ θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Δίνουμε στη ζύμη μας σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην
επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Στη συνέχεια, ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για πλεξούδα να φτιάξουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και να το τυλίξουμε σαν σαλίγκαρο. Στο μεταξύ, τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στο ταψί μας και το αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Μόλις φουσκώσει αρκετά, ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης με ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει).
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

Et voilà! 

boom συνταγή τσουρέκι zuccherino

5 tips για να πετύχει η συνταγή:
1. Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας
2. Η μαστίχα να είναι αυθεντική μαστίχα Χίου, για να δώσει το σωστό άρωμα
3. Πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες
4. Υπομονή μέχρι να φουσκώσει σωστά η ζύμη μας - οι χρόνοι ξεκούρασης είναι το Α και το Ω για ένα τέλειο
τσουρέκι
5. Πρέπει να έχετε πολύ καλή διάθεση και αυτοπεποίθηση ότι η συνταγή σας θα πετύχει

Καλό Πάσχα με υγεία & καλή τύχη!

 

Ζαχαροπλαστεία Zuccherino

Website: www.zuccherino.gr

Facebook: Zuccherino Ζαχαροπλαστείο

Instagram: @zuccherino.gr

Δείτε τα καταστήματα εδώ