Θηλασμός: Γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο

Boom Team
Fri, 06/11/2020 - 16:36

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό. Με αφορμή αυτό, η Αικατερίνη Σοφιανού, Παιδίατρος και Αναπτυξιολόγος στην Ευρωκλινική Παίδων, εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικό να ξεκινήσει ο θηλασμός από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τον τοκετό, απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις των νέων μαμάδων και δίνει πολύτιμες συμβουλές. 

boom-breastfeeding
Photo by Unsplash | Luiza Braun 

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία του μητρικού θηλασμού αναφέρονται στη σημασία της πρώτης ώρας, αλλά και των πρώτων 24 ωρών από τη γέννηση του μωρού. Συγκεκριμένα:

 • Ο θηλασμός πρέπει να ξεκινά την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.
 • Το νεογέννητο πρέπει να είναι στο μαιευτήριο στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, 24 ώρες το 24ωρο.
 • Ο θηλασμός πρέπει να είναι απεριόριστος και χωρίς ωράριο.
 • Δεν θα πρέπει να δίνονται πιπίλες ή μπιμπερό στα παιδιά που θηλάζουν, τουλάχιστον τις τρεις πρώτες εβδομάδες.
 • Στο νεογέννητο πρέπει να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, όχι άλλα υγρά, όχι υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, εκτός και αν συντρέχει ειδικός ιατρικός λόγος.
boom-breastfeeding
Photo by Freepik

Τοκετός και η «πρώτη ώρα»

Σε συνεννόηση με τον ιατρό ή τη μαία μπορείτε να ζητήσετε να πάρετε αγκαλιά το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννηση, ιδανικά δέρμα με δέρμα, ώστε να θηλάσετε από την πρώτη ώρα και για όση ώρα επιθυμείτε. Στη συντριπτική πλειοψηφία των γεννήσεων οποιαδήποτε φροντίδα, όπως ζύγιση, ντύσιμο, πλύσιμο μπορεί να περιμένει. Η πρώτη ώρα στην έναρξη του θηλασμού χαρακτηρίζεται «χρυσή». Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ο αποχωρισμός του μωρού από την μητέρα αυτές τις πρώτες στιγμές.

Παραμονή στο δωμάτιο, «μύθοι» και πραγματικότητα

 • Η συνδιαμονή με το μωρό στον θάλαμο (rooming in) είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του μωρού στο στήθος ανά πάσα στιγμή για να θηλάσει. Αποφεύγετε τον χωρίς λόγο αποχωρισμό.
 • Η μητέρα πρέπει να διευκρινίσει ότι δεν θέλει να δοθεί ξένο γάλα στο μωρό της, παρά μόνο εάν αυτό αιτιολογείται ιατρικά. Η χορήγηση μητρικού γάλατος γίνεται μόνο μετά από ενυπόγραφη συγκατάθεση της μητέρας.
 • Οι μητέρες δεν κινδυνεύουν να μεταδώσουν ασθένειες στα μωρά τους όταν μένουν στον ίδιο θάλαμο. Ο κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς σοβαρών λοιμώξεων είναι μεγαλύτερος σε θαλάμους όπου φυλάσσονται δεκάδες νεογνά μαζί και γίνεται κυρίως από τους επαγγελματίες υγείας. Σε περίπτωση που μια μητέρα νοσεί από COVID-19 υπάρχει πλέον σύσταση από τον ΠΟΥ ότι η μητέρα μπορεί να θηλάσει το μωρό της κανονικά με τη λήψη όλων των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής. Ο μητρικός θηλασμός είναι προστατευτικός για τα μωρά.
boom-breastfeeding
Photo by Unsplash | Christian Bowen

Tips για την αποφυγή «κοινών σφαλμάτων» στην έναρξη του θηλασμού

 • Μπιμπερό και πιπίλες: δεν θα πρέπει να δίνονται σε νεογέννητα πριν συμπληρώσουν τις 3 εβδομάδες
 • Ξένο γάλα και άλλα ροφήματα: Τα υγιή τελειόμηνα μωρά με βάρος γέννησης πάνω από 2.5 κιλά, δεν κινδυνεύουν από υπογλυκαιμία. Δεν χρειάζονται πάνω από 37ml γάλακτος συνολικά την πρώτη ημέρα και 85 ml δεύτερη. Δεν δικαιολογείται σε υγιή, τελειόμηνα και με φυσιολογικό βάρος γέννησης μωρά η μέτρηση σακχάρου και η χορήγηση υποκατάστατο μητρικού γάλατος, εκτός εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις
 • Βοηθήματα όπως ψευδοθηλές κ.λ.π: καλό είναι να αποφεύγονται καθώς οι ενδείξεις χρήσης τους είναι πραγματικά λίγες. Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ψευδοθηλές, πρέπει να γίνεται επίδειξη εφαρμογής τους από σύμβουλο θηλασμού.
 • Εισέχουσες θηλές – είναι πραγματικά πρόβλημα; Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Χρειάζεται ένας απλός χειρισμός ώστε να διαμορφωθούν και να γίνουν προέχουσες αμέσως πριν το θηλασμό. Η χρήση ψευδοθηλών υπό καθοδήγηση μπορεί να βοηθήσει κατά τις πρώτες ημέρες.
 • Ίκτερος στο μωρό: εκτός από σπάνιες περιπτώσεις δεν είναι λόγος διακοπής του θηλασμού.
boom-breastfeeding
Photo by Unsplash | Aditya Romansa 

Κοινά προβλήματα που προκύπτουν στο μαιευτήριο σχετικά με τον θηλασμό και οι λύσεις τους!

Εντύπωση μη επαρκούς ποσότητας γάλακτος

Λύση: Είναι απόλυτα αναμενόμενο να μην υπάρχει «αρκετό» γάλα τις πρώτες 48-72 ώρες από τον τοκετό. Άλλωστε, οι ανάγκες του μωρού τις πρώτες αυτές ημέρες είναι μικρότερες. Η μεγάλη ποσότητα γάλακτος αρχίζει να παράγεται από την 3η ημέρα και μετά.

Πληγωμένες θηλές

Λύση: Συνήθως οφείλεται λανθασμένη πρόσφυση του μωρού στο στήθος. Εάν αυτό διορθωθεί οι θηλές πονούν πολύ λιγότερο και βαθμιαία επουλώνονται. Καμιά κρέμα, επίθεμα ή άλλο βοήθημα δε θα είναι αποτελεσματικό, εάν δε διορθωθεί η θέση θηλασμού.

Υπερφόρτωση Μαστών

Λύση: H διακοπή ή η αραίωση των γευμάτων θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Εάν το στήθος είναι πολύ φορτωμένο, επώδυνο και το μωρό δυσκολεύεται να το «πιάσει» χρειάζεται την εξής προετοιμασία:

1. Μασάζ με σκοπό το γάλα να προωθηθεί προς τη θηλή, ένα ντους ή ένα επίθεμα για να βοηθηθεί ή έκθλιψη, άντληση με το χέρι ή με θήλαστρο τόσο ώστε να ανακουφιστεί η μητέρα.

2. Επιπλέον μετά την άντληση ψυχρά επιθέματα και η ύπτια θέση μπορεί να βοηθήσουν ώστε να απορροφηθεί το οίδημα που επίσης συμβάλλει στην υπερφόρτωση.

 

Όμιλος Ευρωκλινικής

Website: www.euroclinic.gr

Instagram: @euroclinic_group

Facebook: @euroclinicgroup