Τι πρέπει να έχει το φαρμακείο του σπιτιού και πώς θα κρατήσουμε τις ιώσεις μακριά; Ο φαρμακοποιός του BOOM απαντά!

Εύα Ανυφαντή
Sat, 28/09/2019 - 11:32

Ο μπαμπάς του ήταν φαρμακοποιός για πολλές δεκαετίες. Τα τέσσερα παιδιά του, αγόρια όλα, ακολούθησαν τα βήματά του, με το μεγαλύτερο, τον Βασίλη, να ιδρύει τη φαρμακαποθήκη Marvifarm και μαζί με τους υπόλοιπους να διατηρούν σήμερα πέντε φαρμακεία σε πολύ κεντρικά σημεία της Αθήνας. Ο Μάνος Μαραγκός όμως, εκτός από ένας πολύ ενημερωμένος και προσιτός φαρμακοποιός, είναι και μπαμπάς τριών υπέροχων κοριτσιών. Συζητήσαμε λοιπόν μαζί του για το «φαρμακείο του σπιτιού» και μας έδωσε συμβουλές που άλλοτε είχαν την προσέγγιση του φαρμακοποιού και άλλοτε του πατέρα. Εσείς φτιάξατε το φαρμακείο σας;

φαρμακοποιός μάνος μαραγκός

Μάνο, τι πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα οικογενειακό φαρμακείο;

Οι γονείς πλέον είναι πολύ ενημερωμένοι και θα έλεγα ότι τα οικογενειακά φαρμακεία είναι πλήρως εξοπλισμένα. Αν λοιπόν μιλάμε για το τι πρέπει να έχουμε πάντα στο σπίτι μας, τότε θα ήθελα να έχετε στο σπίτι σας οπωσδήποτε τα παρακάτω:

  • Αντισηπτικά
  • Θερμόμετρο
  • Αποστειρωμένες γάζες
  • Αυτοκόλλητα ράμματα
  • Αντιπυρετικά
  • Αντιπυρετικές κομπρέσες
  • Παυσίπονα
  • Ηλεκτρολύτες
  • Μια κορτιζονούχα αλοιφή
  • Μια αντιβιοτική αλοιφή
  • Κρέμα για εγκαύματα ή, εναλλακτικά, κρέμα αλόης
  • Αντισταμινική κρέμα
  • Σύριγγες για μέτρηση της δοσολογίας
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ιστορικού, καλό θα ήταν να υπάρχει μια ένεση αδρεναλίνης.
  • τι πρέπει να περιλαμβάνει το οικογενειακό φαρμακείο

Οι Έλληνες γονείς καταφεύγουν αμέσως στη χρήση φαρμάκων ή επισκέπτονται πρώτα το «φαρμακείο της φύσης»;

Η νέα γενιά γονιών, πράγματι, προσπαθεί αρχικά με εναλλακτικούς και πιο φυσικούς τρόπους να αντιμετωπίσει τα πρώτα συμπτώματα ιώσεων και άλλων παθήσεων. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον οι γονείς δρουν προληπτικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους κατά τις περιόδους έξαρσης των ιώσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το σύστημα είναι πολύ αποτελεσματικό. Όταν όμως μια ασθένεια επιμένει ή δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, οι γονείς καταφεύγουν στον γιατρό τους και στη συνέχεια στη χρήση των «παραδοσιακών» φαρμάκων.

Γιατί ο φαρμακοποιός γίνεται ο καλύτερος φίλος των γονιών;

Είναι αλήθεια πως ο φαρμακοποιός, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, γίνεται «ο καλύτερος φίλος» του ζευγαριού, κάτι που -δε σας κρύβω- το απολαμβάνουμε, γιατί δενόμαστε πολύ με τους ανθρώπους και βλέπουμε τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, με τις αγωνίες και τις δυσκολίες που συνεπάγεται πάντα το μεγάλωμα ενός παιδιού. Ο φαρμακοποιός άλλωστε είναι πάντα «κοντά» στους γονείς και… χωροταξικά! Είμαστε πάντα ελάχιστα βήματα μακριά και οι γονείς νιώθουν ασφάλεια με την αμεσότητα της πρόσβασης. Είμαστε πάντα «εκεί».

Εκτός των υπολοίπων φαρμάκων, η Marvifarm εισάγει και διανέμει κατ’ αποκλειστικότητα στην ελληνική αγορά ορισμένα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Τα FRIO PAD, οι δροσιστικές-ανακουφιστικές κομπρέσες κέρδισαν αμέσως τους γονείς! Έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να παρέχουν άμεση δροσιστική ανακούφιση σε παιδιά με ελαφρύ πυρετό και στην ουσία αποτελούν τη νέα γενιά κομπρέσας, καθώς παραμένουν δροσερά ως και 8 ώρες, κι είναι κατάλληλα ακόμα και για μωρά από 6 μηνών. Ταυτόχρονα, πριν από λίγο καιρό φέραμε στην Ελλάδα τα κρύα επιθέματα Anti Migraine κατά της ημικρανίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στα πρώτα συμπτώματα ημικρανίας και έντονου πονοκεφάλου, περιλαμβάνουν αιθέριο έλαιο μέντας και έχουν κατευναστική και καταπραϋντική δράση. Πάντα προσπαθούμε να εισάγουμε στην ελληνική αγορά προϊόντα που θα δώσουν άμεσες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο πυρετός και οι ημικρανίες.

Μήπως οι Ελληνίδες είμαστε λίγο υπερβολικές με τη χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων;

Δεν ξέρω αν οι Ελληνίδες μαμάδες είναι πιο υπερβολικές από το συνηθισμένο. Σίγουρα υπάρχουν πολλές κατηγορίες μαμάδων και γνώμη μου είναι πως ναι, θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η καθημερινή καθαριότητα και το μπάνιο, αλλά πάντα η δόση υπερβολής είναι προβληματική. Μην ξεχνάμε ότι η έκθεση των παιδιών σε μικρόβια τα καθιστά πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά στις ιώσεις. Είναι καλό τα παιδιά μας να μη ζουν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, γιατί έρευνες έχουν δείξει πως αυτά τα παιδιά, όταν έρθουν σε πραγματική επαφή με τον έξω κόσμο, αντιμετωπίζουν πολλές φορές περισσότερα προβλήματα από εκείνα που δε μεγάλωσαν τόσο μέσα στη «γυάλα».

πώς προστατευόμαστε από ιώσεις

Τώρα που ξεκινά και επίσημα η σεζόν των ιώσεων, τι συμβουλές θα έδινες στους γονείς προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά;

Το πρώτο και πιο σημαντικό ίσως βήμα είναι οι γονείς να προλάβουν, πριν ξεκινήσουν οι ιώσεις, να κάνουν τον εποχικό εμβολιασμό στα παιδιά τους, με μεγαλύτερη βαρύτητα στα παιδάκια που έχουν ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε να ενισχύουμε με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας και να είμαστε πολύ τυπικοί στους κανόνες υγιεινής. Η εχινάκεια, η βιταμίνη C, το μουρουνέλαιο, τα φρούτα, τα λαχανικά, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος, το σωστό πλύσιμο των χεριών, αλλά και το μπάνιο κι η αλλαγή ρούχων των παιδιών μας μόλις επιστρέψουν από το σχολείο είναι μερικά από τα «όπλα» που έχουμε στη φαρέτρα μας!

Το ότι έχεις την ιδιότητα του φαρμακοποιού σε καθιστά πιο ψύχραιμο μπαμπά ή το αντίθετο;

Σίγουρα πιο ψύχραιμο και πιο συνειδητοποιημένο. Πιο ψύχραιμος γιατί μπορώ να αντιληφθώ αν κάτι είναι σοβαρό ή αν απαιτεί περαιτέρω έρευνα και στα βασικά συμπτώματα τολμώ να πω πως είμαι «ετοιμοπόλεμος». Πάντα βέβαια συμβουλεύομαι ως πατέρας τη γνώμη του παιδιάτρου μας

THE PHARMACIST TIPS

  • Να είστε συνεπείς στον εμβολιασμό των παιδιών σας.
  • Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων σας κάθε 12 μήνες και πετάξτε φάρμακα που τυχόν έχουν λήξει.
  • Αποφύγετε την εμπειρική δοσολογία και χρησιμοποιήστε τους δοσομετρητές που εμπεριέχονται στα φάρμακα.
  • Το φαρμακείο είναι καλό να κλειδώνει με ειδικό κλειδί και να είναι τοποθετημένο σε σημείο που δεν έχουν καμία πρόσβαση τα παιδιά.
  • Τα φάρμακα δεν απορρίπτονται στα σκουπίδια του σπιτιού μας, αλλά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης φαρμάκων που υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία.
  •