10 πράγματα που δεν θα σου πει κανείς για την εγκυμοσύνη

Boom Team
Sun, 24/11/2019 - 11:16

Ξέχνα ό,τι ξέρεις για τις λιγούρες και τις καούρες. Από τη στιγμή που βλέπεις στο τεστ εγκυμοσύνης το θετικό αποτέλεσμα, ένας νέος κόσμος γεμάτος εκπλήξεις, όχι πάντα ευχάριστες, ανοίγεται μπροστά σου.

Ποια είναι η εικόνα που έχεις για την εγκυμοσύνη πριν τη ζήσεις; Μια γυναίκα με φουσκωμένη κοιλιά, να κρατά τη μέση της γέρνοντας ελαφρώς προς τα πίσω και να λιγουρεύεται μια σοκολάτα στη μέση της νύχτας. Ως συνήθως, το κλισέ ίσως κρύβει μια δόση αλήθειας αλλά σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζει την πραγματικότητα σε όλο της το βάθος και το εύρος. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την εγκυμοσύνη, μια από τις πιο δυνατές και σύνθετες εμπειρίες για πολλούς και όχι πάντα συγκινητικούς λόγους – που τα σχετικά άρθρα συχνά παραλείπουν και οι φίλες διστάζουν να μοιραστούν μαζί μας.

10 πράγματα που δεν θα σου πει κανείς για την εγκυμοσύνη

  1. Το σώμα σου γίνεται σχεδόν εξωγήινο – όχι μόνο φουσκώνει αλλά επιπλέον παρατηρείται μια σειρά από πρωτόγνωρα φαινόμενα, για παράδειγμα οι θηλές του στήθους σκουραίνουν και μία μαύρη γραμμή σχηματίζεται κάθετα στην κοιλιά.
  2. Με το που ακούς τον πρώτο χτύπο της καρδιάς του μωρού, γίνεσαι τόσο προστατευτική με το σώμα σου, σαν να κουβαλάς το Άγιο Δισκοπότηρο. Δεν έχει σημασία αν ακόμα η κοιλιά σου είναι τόσο μικρή που δίνει την εντύπωση ότι, απλά, το έριξες λίγο έξω με το φαγητό μέσα στο Σαββατοκύριακο.
  3. Αρχίζεις να κατουριέσαι πάνω σου από τα γέλια, κι αυτό δυστυχώς δεν είναι σχήμα λόγου: η ελαφρά ακράτεια μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.
  4. Αποκτάς ξαφνικά μύτη λαγωνικού. Όλες οι οσμές, ευχάριστες και δυσάρεστες, από την ευωδιά ενός φρεσκοψημένου κέικ μέχρι το βαρύ κι ασήκωτο άρωμα της συναδέλφου σου, φτάνουν μέχρι τους οσφρητικούς υποδοχείς σου πολλαπλασιασμένες.
    10 πράγματα που δεν θα σου πει κανείς για την εγκυμοσύνη
  5. Αηδιάζεις με τροφές που μέχρι πρόσφατα απολάμβανες, χωρίς προφανή λόγο. Και αυτή η αποστροφή μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά τις ναυτίες του πρώτου τριμήνου, μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.
  6. Η ερωτική ζωή σου αλλάζει. Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον στο δεύτερο τρίμηνο ίσως χαίρεσαι το σεξ περισσότερο από ό,τι πριν, τώρα που οι ορμόνες σου κάνουν πάρτι και δεν σε απασχολεί το θέμα της σύλληψης.
  7. Ο χρόνος σέρνεται. «Πώς πέρασαν τόσο γρήγορα εννέα μήνες;»,  δεν είπε ποτέ μια γυναίκα για την εγκυμοσύνη της. Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζεις κάποια επιπλοκή που σε έχει κρατήσει καθηλωμένη στο κρεβάτι, κάθε εβδομάδα ισοδυναμεί με μήνα.

    10 πράγματα που δεν θα σου πει κανείς για την εγκυμοσύνη
  8. Όλοι αισθάνονται υποχρεωμένοι να σχολιάσουν κάτι για την κοιλιά σου, ακόμα και οι άγνωστοι στον δρόμο. Θα ακούσεις τα πάντα: ότι είναι πολύ μικρή, πολύ μεγάλη, πολύ στρογγυλή, ότι βρίσκεται πολύ χαμηλά, πολύ ψηλά, ενώ σίγουρα θα βρεθεί και κάποιος να σε ρωτήσει, υποτίθεται αστειευόμενος, αν κυοφορείς δίδυμα (ή τρίδυμα, σε περίπτωση που όντως κυοφορείς δίδυμα).
  9. Τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης διαφέρουν μεταξύ τους σαν τη μέρα με τη νύχτα. Το πρώτο μπορεί να είναι κάπως σαν να περιμένεις περίοδο, με μόνιμα νεύρα, κόπωση και λιγούρες, το δεύτερο να πλέεις σε πελάγη ευτυχίας και το τρίτο να έχεις βαρύνει τόσο πολύ, που να το σκέφτεσαι διπλά προτού σηκωθείς καθημερινά από το κρεβάτι.
  10. Ίσως η εγκυμοσύνη σου να μην είναι η ομορφότερη περίοδος της ζωής σου, αλλά όταν περάσει, όλο και κάτι θα σου λείπει από αυτήν. Ειδικά οι κλωτσιές του μωρού σου, η καθημερινή, συγκλονιστική συνειδητοποίηση ότι μέσα σου κουβαλάς μια ζωή.

    Από τη Γωγώ Καρκάνη