Και τώρα οι δυο μας: Το πρώτο 24ωρο με το μωρό στο σπίτι

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 04/11/2019 - 07:07

Αν οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο μοιάζουν με διακοπές, καθώς έχετε διαρκώς πλάι σας τις μαίες να φροντίζουν για κάθε ανάγκη σας ενώ εσείς υποδέχεστε φίλους και συγγενείς, τα αληθινά ζόρια αρχίζουν με την επιστροφή στο σπίτι. Ιδιαίτερα αν γίνεστε για πρώτη φορά μαμά, τότε είναι που συνειδητοποιείτε το δυσβάστακτο φορτίο του να έχεις υπό την αποκλειστική ευθύνη σου ένα εύθραυστο και απροστάτευτο πλάσμα. Οι παρακάτω οδηγίες θα γίνουν ένας μπούσουλας για να κάνετε μαζί του τα πρώτα σας κοινά βήματα στη ζωή.

boom μωρό πρώτο 24ωρο

Φαγητό: Υπολογίστε ότι ένα νεογέννητο τρώει μικρά γεύματα κάθε δύο με τέσσερις ώρες – περίπου 8-12 γεύματα ανά 24ωρο. «Τις πρώτες μέρες, το μωρό σας χρειάζεται μόνο μικρές ποσότητες από το πρωτόγαλα, το πύαρ» γράφει η «Εγκυκλοπαίδεια της εγκυμοσύνης» (εκδ. Ψυχογιός), συνεχίζοντας: «Ωστόσο, είναι καλύτερο να βάζετε στην αρχή το μωρό στο στήθος σας κάθε δύο με τρεις ώρες. […] Θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε και οι δύο την τεχνική σας και θα διεγερθεί το στήθος σας να παράγει γάλα». Αν δυσκολευτείτε με τον θηλασμό, επικοινωνήστε με τη μαία σας ή μια σύμβουλο. Αν το ταΐζετε με το μπιμπερό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για την ακριβή ποσότητα και τη διαδικασία αποστείρωσης.

Πάνα: Πλέον το μηκώνιο των πρώτων 24ωρων μετά τη γέννα θα έχει δώσει τη θέση του σε πρασινωπά κόπρανα που σταδιακά θα γίνουν κίτρινα. Τα κόπρανα από γάλα του εμπορίου αναμένεται να έχουν πιο σκούρο κίτρινο χρώμα. Υπολογίστε να αλλάζετε τρεις με έξι μουσκεμένες πάνες τη μέρα. Μετά το άλλαγμα καθαρίστε το βρεφικό δερματάκι με βαμβάκι και λίγο νερό και με φορά από μπρος προς τα πίσω.

Ύπνος: Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα νεογέννητο να μην κοιμάται για πάνω από δύο με τέσσερις συνεχόμενες ώρες. Βάλτε το για ύπνο ανάσκελα, την ασφαλέστερη θέση σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, σε σκληρό στρώμα και χωρίς κανένα αντικείμενο στην καλαθούνα. Ιδανικά, η θερμοκρασία στο δωμάτιο να κυμαίνεται μεταξύ 16 και 20 βαθμών Κελσίου.

boom μωρό πρώτο 24ωρο

Αγκαλιά: Κρατήστε το κοντά σας όσο περισσότερο μπορείτε. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα μωρά που περνούν περισσότερο χρόνο σε σωματική επαφή με τη μητέρα τους κλαίνε λιγότερο.

Κλάμα: Είναι ο μοναδικός τρόπος φωνητικής επικοινωνίας του. Για να ηρεμήσετε ένα μωρό, αφού το έχετε ταΐσει, αλλάξει και έχετε βεβαιωθεί ότι δεν κρυώνει ούτε ζεσταίνεται, αγκαλιάστε το και λικνιστείτε απαλά σε μια κουνιστή πολυθρόνα ή ενώ περπατάτε. Αν συνεχίσει το κλάμα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Πότε να καλέσετε άμεσα τον παιδίατρο

Αν το μωρό σας έχει επίμονα μελανιασμένη ή είναι ληθαργικό, κατευθείαν στο Παίδων. Αν παρατηρήσετε κιτρινισμένο δέρμα και λευκό των ματιών (ενδείξεις ίκτερου), επαναλαμβανόμενους εμετούς (που μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), πρήξιμο ή κοκκινίλα στον αφαλό (σημάδια μόλυνσης), θερμοκρασία σώματος 38 βαθμούς Κελσίου και άνω με μέτρηση στον πρωκτό, βήχα, λιγότερες από τρεις μουσκεμένες πάνες μέσα στο 24ωρο ή σκουρόχρωμα ούρα (συμπτώματα αφυδάτωσης) ή οποιαδήποτε απότομη αλλαγή στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά του, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό.

boom μωρό πρώτο 24ωρο

Ψυχραιμία, μαμά

Στις σωματικές σας ενοχλήσεις του πρώτου 24ωρου -πρησμένο στήθος, πόνος στα ράμματα ιδιαίτερα αν έχετε κάνει καισαρική τομή, εξάντληση από την αϋπνία- και στις ορμονικές μεταβολές έρχεται να προστεθεί η αγωνία της σωστής φροντίδας του νεογέννητου. Μη μαστιγώνετε τον εαυτό σας με τύψεις αν δυσκολεύεστε με τον θηλασμό και μη διστάσετε να αναζητήσετε πρακτική βοήθεια σε ειδικούς ή ψυχολογική στήριξη σε φίλες μαμάδες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Τα πρώτα 24ωρα με το μωρό στο σπίτι ίσως επιβιβαστείτε σε ένα συναισθηματικό τρενάκι του τρόμου, όπου η συγκίνηση εναλλάσσεται με τις αμφιβολίες και τον πανικό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, σύντομα όμως όλα θα βελτιωθούν.