3 εύκολες εναλλακτικές συνταγές με φακές για τη Μ. Παρασκευή

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Fri, 17/04/2020 - 19:59

Και επειδή η παράδοση θέλει το γεύμα μας τη Μ. Παρασκευή να περιλαμβάνει όσπρια και πιο συγκεκριμένα φακές, εμείς σας προτείνουμε 3 εναλλακτικές συνταγές για να σερβίρετε στα παιδιά σας, κάνοντάς τα να αλλάξουν γνώμη μια για πάντα, γι' αυτό το τόσο αμφιλεγόμενο φαγητό. 

Φακές φούρνου με ρύζι

boom συνταγές με φακές

Υλικά

200 γρ. φακές

1 λίτρο νερό, καυτό

4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φύλλα δάφνης

300 γρ. ρύζι νυχάκι, βρασμένο

200 γρ. λαχανικά, της αρεσκείας σας

200 γρ. φέτα

δυόσμο, φρέσκο

50 γρ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι

3/4 κ.γ. αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ με 4 κούπες καυτό νερό και 1 κ.γ. αλάτι και αφήνουμε για μία ώρα. Δεν χρειάζεται να τις μουλιάσουμε παραπάνω. Το νάτριο από το αλάτι αντικαθιστά κάποια από τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου που υπάρχουν στη φλούδα από τις φακές κάνοντας τες πιο διαπερατές στο νερό και με πιο μαλακά φλούδια ώστε να μην σπάνε στο μαγείρεμα. Το καυτό νερό συντομεύει την ώρα που χρειάζονται για να μουλιάσουν οπότε σε μία ώρα είναι έτοιμες. Ανάβουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Αφού τις σουρώσουμε και τις ξεπλύνουμε καλά τις βάζουμε σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στον φούρνο ή σε κάποιο ταψί που θα το κλείσουμε με αλουμινόχαρτο. Προσθέτουμε 4 κούπες νερό, το σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης, 1/2 κ.γ. αλάτι και τις φακές μας. Σκεπάζουμε με καπάκι ή με το αλουμινόχαρτο.  Ψήνουμε για 40 λεπτά με μία ώρα. Στραγγίζουμε. Προσθέτουμε το ρύζι, λαχανικά ψιλοκομμένα, λάδι, ξίδι, αρωματικά, τυρί. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

Συνταγή: Akis Petretzikis

BOOM Tip: Μπορούμε να το σερβίρουμε σε σχήμα πύργων, βάζοντας το σε μικρά ποτηράκια και αναποδογυρίζοντάς τα. Σκοπός είναι να φάμε το φαγητό χωρίς να τους γκρεμίσουμε. 

 

Spaghetti “alla Bolonese”, με φακές στη θέση του κιμά!

boom συνταγές με φακές

Υλικά

5-6 μερίδες

270 γρ (1 1/3 φλυτζάνι) φακές ψιλές

2 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο

75 γρ (1/2 φλυτζάνι) κρεμμύδι ψιλοκομμένο

50 γρ (1/3 του φλυτζανιού) καρότο ψιλοκομμένο

40 γρ (1/3 του φλυτζανιού) σέλερυ ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

240 ml (1 φλυτζάνι) λευκό ξηρό κρασί

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες (ή και σάλτσας ντομάτας)

10 γρ (1/3 του φλυτζανιού) φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

8 γρ (1/4 του φλυτζανιού) φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη

1 ποτήρι νερό

1 συσκευασία (500 γρ) spaghetti

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

τριμμένο τυρί parmigiano (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Από το βράδυ βάζουμε τις φακές να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Το πρωί σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερυ και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τον διαλύουμε μέσα στο λάδι. Με τον τρόπο αυτό “καίγεται” η ντομάτα και βγάζει πολύ πιο πλούσια αρώματα. Προσθέτουμε το κρασί, δυναμώνουμε την ένταση στο μάτι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, για ένα 5λεπτο, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ και παραμείνουν μόνον τα αρώματα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες (ή τη σάλτσα ντομάτας), το μαϊντανό, το βασιλικό, τη ρίγανη και ένα ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ξαναπάρει βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι και προσθέτουμε τις φακές. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν. Εάν χρειασθεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό (από λίγο κάθε φορά, δεν πρέπει να νερώσει πολύ η σάλτσα). Σε μία κατσαρόλα παραδίπλα, βράζουμε τα spaghetti, στον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Βγάζουμε μία μικρή ποσότητα από τη σάλτσα (4 με 8 κουταλιές) και την αφήνουμε στην άκρη. Θα την χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε τα σερβιρισμένα πιάτα. Σουρώνουμε τα spaghetti και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά, να καλυφθούν όλα τα spaghetti με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως, όσο ζυμαρικά και σάλτσα είναι ζεστά. Διακοσμούμε με 1 ή 2 κουταλιές σάλτσας στην επιφάνεια του πιάτου. To “ραγού” μας είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση!

Συνταγή: Cook Pad

BOOM Tip: Απλά πείτε στα παιδιά σας ότι θα φάνε το αγαπημένο τους πιάτο. Μακαρόνια με "κιμά"

 

Και μια συνταγή για τους μεγάλους 

 

Φακές σαλάτα

boom συνταγές με φακές

Υλικά

250 γραμ. φακές βρασμένες

1 καρότο

1 πιπεριά κόκκινη

1 αβοκάντο

1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο

1 φούντα μπρόκολο

4-5 πίκλες αγγουράκια

κόκκινα φασόλια βρασμένα (προαιρετικά)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

λίγο άνηθο

λίγο μαϊντανό

Για το dressing

1/3 φλ. ελαιόλαδο

4 κ.σ ξύδι από κρασί

1 κ.σ χυμό από λεμόνι

1 κ.σ μουστάρδα

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τις φακές

Για τις φακές σαλάτα, επιλέξτε τα λαχανικά που αγαπάτε ή αυτά που έχετε τώρα στο ψυγείο σας. Οι φακές μπορεί να είναι και μαγειρεμένες φακές που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι αλλά θα πρέπει να τις στραγγίσετε καλά. Διαφορετικά βράστε τις φακές μέχρι να γίνουν al dente. 

Πιο συγκεκριμένα νεροβράζουμε τη φακή για 5΄και πετάμε στη συνέχεια το πρώτο νερό. Μετά, βράζουμε τις φακές με καθαρό νερό και αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού. Οι φακές πρέπει να είναι al dente για να μην λιώσουν στο ανακάτεμα. Ύστερα κόβουμε όλα τα υλικά σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε όλα τα υλικά του dressing και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και τη σερβίρουμε.

Αν πρόκειται να φτιάξετε φακές σαλάτα σε μεγάλη ποσότητα για να μείνει στο ψυγείο για τις επόμενες ήμερες, θα πρέπει το αβοκάντο και τα βότανα να τα προσθέστε τελευταία στιγμή. Αλλιώς θα οξειδωθούν και θα μαυρίσουν.

 

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Μήπως τώρα και εσείς βλέπετε τις φακές με άλλο μάτι;