3 πράγματα να κάνεις για εσένα μετά την έκτρωση

Μυρτώ Κάζη
Sat, 19/02/2022 - 10:46

Έκανες άμβλωση για τους δικούς σου λόγους. Πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα αναφέρει πως 1 στις 4 γυναίκες στις ΗΠΑ θα κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση πριν τα 45 της για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την υγεία του εμβρύου.

Έκανες λοιπόν έκτρωση. Για τους δικούς σου λόγους.

Τώρα ήρθε η ώρα να προσέξεις εσένα. Γιατί το έχεις ανάγκη. Και εσύ, και το σώμα σου και το μυαλό σου και η καρδιά σου.

Δώσε χρόνο στο σώμα σου.

Είναι πολύ πιθανό να έχεις μικρή ή μεγαλύτερη αιμορραγία για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση. Το σώμα σου θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή του, το ίδιο και η μήτρα σου. Η κοιλιά σου σε λίγο θα ξεφουσκώσει, το ίδιο και το στήθος σου, όμως η διαδικασία αυτή θα πάρει μέρες. Ξεκουράσου όσο μπορείς, κοιμήσου καλά και φάε σωστά. Τήρησε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σου, πάρε την αντιβίωση και τα φάρμακα που πιθανόν θα σου έχει δώσει με συνέπεια. Βγες για περπάτημα και κάνε πράγματα που θα σου φτιάξουν το κέφι. Φυσικά πάρε day off από τη δουλειά σου για όσο χρειαστεί.

Δώσε χρόνο στο μυαλό σου.

Με δική σου απόφαση, για τους δικούς σου λόγους, προχώρησες σε διακοπή κύησης. Είτε έχεις ήδη παιδάκι είτε όχι, η διαδικασία αυτή είναι σκληρή και το μυαλό σου θέλει χρόνο για να συνέλθει. Αν το κρίνεις χρήσιμο, επισκέψου έναν ειδικό και κάνε κάποια sessions ψυχοθεραπείας για να βοηθηθείς. Είναι λογικό το μυαλό σου να πηγαίνει σε περίεργα μονοπάτια όμως περνώντας οι μέρες θα δεις ότι θα επανέλθει.

Δώσε χρόνο στην καρδιά σου.

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό. Η καρδιά της γυναίκας που προχωράει σε διακοπή κύησης. Είτε ήσουν 100% αποφασισμένη είτε όχι, η διακοπή μιας κύησης είναι μια βίαιη διαδικασία για κάθε μία από εμάς. Η καρδιά πονάει και θέλει υποστήριξη. Ο σύντροφός σου, η μαμά σου, οι φίλες σου, η ψυχολόγος σου αν πηγαίνεις. Ζήτησε υποστήριξη χωρίς να ντρέπεσαι. Οι ορμόνες σου θα παίξουν τον δικό τους ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την περιπέτεια και ίσως χρειαστείς χρόνο για να νιώσεις και πάλι δυνατή. Σε κάθε περίπτωση αν νιώσεις ότι δεν αισθάνεσαι καλά θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσεις με κάποιον ειδικό.

Δεν πέρασες και λίγα! Στρέψε την προσοχή σε εσένα και κάνε ό,τι μπορείς για να σε φροντίσεις με αγάπη και κατανόηση.

Το έχεις ανάγκη.