Κανένα γεύμα δεν θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν συνοδεύεται φυσικά από ένα λαχταριστό επιδόρπιο. Και ειδικά μετά το πασχαλινό δείπνο, όταν μάλιστα οι συνταγές που σας προτείνουμε χρειάζονται λίγη προσπάθεια και καθόλου γνώση πάνω στη ζαχαροπλαστική...
Σοκολατένιο Fudge Cake χωρίς αλεύρι
Υλικά
1 κούπα βούτυρο
230 γρ κουβερτούρα
1 1/4 κούπα ζάχαρη
6 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλιας
1 κούπα κακάο + λίγο για διακόσμηση
Σαντιγύ για σερβίρισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο και σε ένα ταψάκι 22cm στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Στο σημείο αυτό μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία στο μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά (1 τη φορά) και τέλος ανακατεύουμε στο μείγμα το εκχύλισμα και το κακάο μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Βάζουμε το μείγμα μας στο ταψάκι και ψήνουμε για 25-28 λεπτά. Αφήνουμε το cake για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε για να κρυώσει εντελώς. Το σερβίρουμε με σκόνη από κακάο και κρέμα σαντιγύ.
Συνταγή: Good Housekeeping
Chocolate cream pie
Υλικά
2 συσκευασίες μπισκότα oreo
113 γρ. κουβερτούρα
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος για σαντιγύ
30 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα, την τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τη βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα με ζελατίνα περιτυλίγματος. Αφού λιώσει, ρίχνουμε μέσα το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει την υφή της σαντιγύ ενώ συγχρόνως ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Παίρνουμε μισή ποσότητα από την σαντιγύ και την ανακατεύουμε με το μείγμα της σοκολάτας. Σε ένα σκεύος στρώνουμε τα σπασμένα μπισκότα oreo για να δημιουργήσουμε μια βάση και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με τη σοκολάτα. Από πάνω ολοκληρώνουμε με την υπόλοιπη σαντιγύ και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Σερβίρουμε με flakes σοκολάτας ως γαρνιτούρα.
Συνταγή: Crazy for Crust
Πασχαλινά Cake Pops
Υλικά για το κέικ
125 γρ βούτυρο
100γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1/3 φλιτζανιού γάλα
2 αβγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. κακάο
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
Για τη γέμιση:
100γρ σοκολάτα κουβερτούρα
50ml κρέμα γάλακτος
Για τη διακόσμηση:
100 γρ. λιωμένη λευκή σοκολάτα
διακοσμητικά από ζαχαρόπαστα
30 στικ για γλειφιτζούρια ή 15 καλαμάκια από σουβλάκι κομμένα στην μέση
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με την σοκολάτα, προσθέτουμε το γάλα και τα 2 αυγά, ανακατεύουμε πολύ καλά για να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα και στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ την βανίλια το κακάο και προσθέτουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το υγρό μείγμα, ανακατεύουμε πολύ καλά και το βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και την επομένη μέρα παίρνουμε 500γρ κέικ, το θρυμματίζουμε στο μούλτι και σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τα 100γρ σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος. Μόλις ενωθούν, τα προσθέτουμε στο θρυμματισμένο κέικ και τα ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Με ένα κουταλάκι κάνουμε μπαλάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 10 -15 λεπτά και μόλις πήξουν τα βγάζουμε. Βουτάμε το καλαμάκι σε λίγη σοκολάτα λιωμένη και τρυπάμε το μπαλάκι: Εφόσον έχουν κρυώσει και έχει κολλήσει καλά το καλαμάκι, το βουτάμε σε λιωμένη λευκή σοκολάτα για να είναι με επικάλυψη σοκολάτας και διακοσμούμε με διάφορα διακοσμητικά από ζαχαρόπαστα.
Συνταγή: The Spruce eats
Εύκολο Cheesecake
Υλικά για τη βάση
2 συσκευασίες μπισκότα τύπου Digestive
4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
Γέμιση
230 γρ. τυρί κρέμα
1 κούπα ζάχαρη άχνη
230 γρ. κρέμα γάλακτος για σαντιγύ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Επικάλυψη
500 γρ. μαρμελάδα κεράσι
Εκτέλεση
Θρυμματίστε τα μπισκότα σε ένα μπολ και προσθέστε τις κουταλιές βούτυρο. Σε ένα σκεύος απλώστε το μείγμα με τα μπισκότα για να δημιουργήσετε μια βάση. Στη συνέχεια χτυπήστε στο μίξερ το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια και τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Απλώστε τη γέμιση πάνω από τη βάση με τα μπισκότα και ολοκληρώστε με τη μαρμελάδα. Αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.
Συνταγή: Crazy for Crust
Μίνι Pavlovas (για τους πιο προχωρημένους)
Υλικά για τις Pavlovas (μαρεγκάκια)
4 ασπράδια
160 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. corn flour
1 κ.γ. λευκό ξύδι
¼ κ.γ. απόσταγμα βανίλιας ή αμυγδάλου
Για τη γέμιση
235 γρ. κρέμα γάλακτος (35%)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή τους κόκκους από ένα λοβό βανίλιας
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. φρέσκες φράουλες
100 -150 γρ. φρέσκα φρούτα του δάσους – σμέουρα, μύρτιλλα, βατόμουρα (blackberries, blueberries, raspberries)
Για την sauce
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
300 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή από οποιοδήποτε φρούτο του δάσους
1 κ.γ. από το αγαπημένο σου liqueur (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 105°. Σε ένα χαμηλό ταψί στρώστε ένα αντικολλητικό χαρτί και ζωγραφίστε κύκλους διαμέτρου — max. — 8,5 εκ. Αφήστε αρκετή απόσταση ανάμεσα σε κάθε κύκλο και αφού τελειώσετε , γύρισε το χαρτί ανάποδα για μη βγουν μολυβιές πάνω στη μαρέγκα. Αδειάστε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπήστε τα, σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι τα ασπράδια να μοιάζουν με σύννεφα. Συγχρόνως προσθέστε σιγά-σιγά τη ζάχαρη μέχρι τα ασπράδια να γίνουν στερεά, γυαλιστερά και λεία. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το corn flour, το ξύδι και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέστε το μείγμα στην χτυπημένη μαρέγκα και με μεγάλη ταχύτητα ανακάτεψε τα δύο μείγματα για 5 περίπου δευτερόλεπτα, μέχρι να ενοποιηθούν καλά.
Στη συνέχεια με ένα κουτάλι της σούπας βάλτε μαρέγκα στο κέντρο κάθε κύκλου. Με το κουτάλι βυθίστε την μαρέγκα στο κέντρο σπρώχνοντας, απαλά προς τις άκρες, ώστε να σχηματίσετε ένα μικρό μπολ. Οι άκρες πρέπει να είναι ψηλότερες από το κέντρο για να κρατήσουν τη γέμιση. Βάλτε τις μαρέγκες στον φούρνο, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 90°-95° και αφήστε να ψηθούν για 60 λεπτά ή μέχρι να σκληρύνει η επιφάνεια αλλά να είναι άσπρες. Αφού περάσει η μια ώρα, σβήστε τον φούρνο και αφήστε τις μέσα για ακόμα 1 ώρα. Ύστερα τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν εντελώς
Μπορείτε, αν θέλετε να έχετε ετοιμάσει τις μαρέγκες από την προηγούμενη μέρα ώστε να βάλετε την γέμιση την τελευταία στιγμή.
Για την κρέμα
Αδειάστε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε τη με το σύρμα και σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για ένα περίπου λεπτό. Μόλις αρχίσει να πήζει προσθέστε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να δείτε ότι οι άκρες στέκουν.
Όσον αφορά στα φρούτα κόψτε τις φράουλες στα τέσσερα και ανακάτεψε τις απαλά με τα φρούτα του δάσους.
Για τη sauce
Bάλτε τη μαρμελάδα και τον χυμό λεμόνι σε ένα μικρό τηγάνι και ζεστάνετέ τα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξουν λίγο. Στη συνέχεια προσθέστε το λικέρ.
Για την συναρμολόγηση και το σερβίρισμα
Γεμίστε κάθε pavlova με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος καλύπτοντας όλη την επιφάνεια αλλά αφήστε λίγο χώρο στο κέντρο για τα φρούτα. Ραντίστε στο τέλος με την sauce και ολοκληρώστε με λίγη ζάχαρη άχνη
Συνταγή: Your Cooking Partner
Εσείς λοιπόν τι σκοπεύετε να φτιάξετε;