Μπορεί η επιστήμη να έχει εξελιχθεί σε σημείο να δίνει τη δυνατότητα σε μια γυναίκα να γνωρίζει τη βιολογική μητρότητα ακόμα και μετά τα 45, όμως η αλήθεια είναι ότι κάθε ηλικία έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Τα παρακάτω είναι μερικά από αυτά που θα ήθελα να ξέρω προτού αποφασίσω να γίνω μητέρα μετά τα 35. Όχι ότι θα άλλαζαν την απόφασή μου, αλλά θα προετοιμαζόμουν καλύτερα για να τα αντιμετωπίσω.
1. Δεν έχεις τις ίδιες αντοχές με τα είκοσι χρόνια σου. Η αϋπνία των πρώτων μηνών μετά τον τοκετό σε συνδυασμό με το πρωτόγνωρο στρες της μητρότητας σε κάνει να νιώθεις τόσο εξαντλημένη κάποιες στιγμές, ώστε ελπίζεις, κατά βάθος, την επόμενη φορά που το μωρό θα βάλει τα κλάματα, να αλλάξει μόνο του πάνα ως διά μαγείας. Όχι ότι οι νεότερες μαμάδες δεν νιώθουν κουρασμένες, αλλά καθώς μεγαλώνουμε μειώνονται ακόμα περισσότερο τα αποθέματα ενέργειας.
2. Όσο συνειδητοποιημένη κι αν νιώθεις για την απόφασή σου, θα σου λείψουν κάποια πράγματα από το παρελθόν. Δεν έχει σημασία αν έχεις αφήσει πίσω σου τα ατελείωτα ξενύχτια με φίλους. Σε όποια ηλικία κι αν γίνεις μαμά, θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις νοσταλγία για κάποια πράγματα που έκανες (πολύ πιο) άνετα στην προηγούμενη ζωή σου, από το να βγεις για καφέ με φίλες μέχρι το να διαβάσεις ένα μυθιστόρημα χωρίς αντιπερισπασμούς. Κι αυτό είναι οκέι.
3. Θα χάσεις κάποιες φίλες και θα αποκτήσεις άλλες. Αν γίνεις μητέρα σε κάποια ηλικιακή φάση που έχεις ήδη έναν κύκλο από φίλες που έφτιαξαν τη ζωή τους αλλιώς (για παράδειγμα, επέλεξαν να μην κάνουν παιδιά), μπορεί να δεις κάποιες από αυτές να απομακρύνονται, γιατί, καλώς ή κακώς, θα θεωρήσουν ως δεδομένο ότι αλλάζουν τα ενδιαφέροντα και ο τρόπος ζωής σου. Τα καλά νέα; Θα διαπιστώσεις ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις νέες φιλίες, ειδικά με μαμάδες που τα κοινά σας δεν περιορίζονται στο γεγονός ότι έχετε παιδιά στην ίδια ηλικία.
4. Δεν θα μπορείς να ποντάρεις (τόσο) σε βοήθεια από παππούδες και γιαγιάδες. Ακόμα και αν έχεις την τύχη όλοι οι γονείς, και οι δικοί σου και του μπαμπά, να βρίσκονται εν ζωή, το πιθανότερο είναι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Έστω κι έτσι, θα είναι απόλαυση να τους βλέπεις να αγκαλιάζουν το εγγονάκι τους. Απλώς δεν θα μπορείς να βασιστείς, ανά πάσα στιγμή, στο babysitting τους. Ειδικά αν πλέον χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από το μωρό σου.
5. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η εφηβεία των παιδιών να συμπέσει χρονικά με την εμμηνόπαυσή σου. Δεν είχες κάνει από την αρχή τον υπολογισμό στο μυαλό σου, σωστά; Σκέψου όμως ότι, ειδικά αν γίνεις μαμά πριν από τα 40, η πιθανότητα πλησιάζει επικίνδυνα το 100%. Σε αυτή την περίπτωση, προετοιμάσου για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ορμονών στο σπίτι, δικό σου και δικό τους. Υπομονή, το πέρασαν κι άλλες γυναίκες στο παρελθόν και επέζησαν.
6. Στις πιο φωτεινές στιγμές της μητρότητας θα νιώσεις σαν να ανακάλυψες το ελιξίριο της νεότητας. Σε μια ηλικία που δεν μειώνονται μόνο οι αντοχές αλλά και το πάθος για πολλά πράγματα που μας ενθουσίαζαν στο παρελθόν, από τη δουλειά μέχρι το καινούριο μπαράκι που άνοιξε στην πόλη, θα ανακαλύψεις ένα νέο πάθος, της μητρότητας, διαχρονικό και πιο δυνατό από οποιοδήποτε άλλο, που θα σε γεμίσει ξανά ζωή. Και δεν θα αλλάξει μόνο ο εσωτερικός σου κόσμος, αλλά και η καθημερινότητά σου. Μαζί με τα παιδιά θα ανακαλύψεις απ’ την αρχή, ξανά και ξανά, τις χαρές της εξερεύνησης, της μάθησης, του παιχνιδιού.